JEREMIĆ O PRIPREMAMA ZA BEOGRADSKE IZBORE: Opozicija još ima prostora da pobedi
Foto: Promo

Kašnjenje sa formiranjem zajedničkog fronta

JEREMIĆ O PRIPREMAMA ZA BEOGRADSKE IZBORE: Opozicija još ima prostora da pobedi

Politika -

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić ocenio je da opozicija "dobrano kasni" kada je reč o formiranju zajedničkog fronta i jedinstvenog stava o izbornim uslovima, ali i dodao da još postoji prostor da na predstojećim izborima pobedi.

foto: Dragana Udovičić

"Ali, mislim da to neće biti moguće bilo kojim drugim nastupom osim zajedničkim. Samo tako ćemo moći da probudimo snagu naroda koji vapi za jedinstvom, i uprkos nefer uslovima - od medijskih do svih drugih - odnesemo pobedu", rekao je Jeremić.

VUK JEREMIĆ PRED BEOGRADSKE IZBORE: Borba za normalnu Srbiju se nastavlja

Jeremić, koji iz opreza prema mogućim "birokratskim smicalicama vlasti" ne želi da saopšti ime stranke u čijem formiranju učestvuje, ocenio je da će opozicija propustiti realnu šansu da vlasti nanese udarac od kojeg ne bi mogla da se oporavi ako na predstojećim izborima nastupi "potpuno dezintegrisano" i ako "svako bude išao na svoju stranu sa svojom listom i svojom pričom". Govoreći o mogućem bojkotu izbora zbog nefer izbornih uslova, Jeremić je rekao da ta opcija ne bi trebalo da bude apriori odbačena.

foto: Dado Đilas

"Vlastima treba da zajednički uputimo vrlo razumne i jednostavne zahteve na koje je teško reći: "Ne". Ako oni ne budu ispunjeni, bojkot bi trebalo da bude na stolu. Naravno, što je više onih koji su spremni da stanu iza takve ideje, to će šanse za makar i delimično uspostavljanje pristojnih uslova biti veće", rekao je Jeremić.

KAO KULA OD KARATA! VUK JEREMIĆ: Vlast SNS-a počeće da se ruši posle prvog poraza!

On je rekao da postoji neslaganje oko toga da li i Dveri treba da budu deo zajedničke opozicione koalicije, ali da to nije najveći problem.

"Dobro bi bilo imati što je moguće širi opozicioni narodni front, pogotovu u Beogradu gde postoji kapacitet za pobedu. Lično verujem da bi to bilo lakše ukoliko bi i Dveri bile u njemu prisutne, ali nijednog trenutka nisam postavio nijedan ultimativan zahtev bilo kome od svojih sagovornika", rekao je Jeremić.

foto: Damir Dervišagić

On je rekao da "nipošto" nije ohrabrivao lidera Pokreta slobodnih građana Sašu Jankovića da raskine saradnju s Demokratskom strankom (DS), ali da razume Jankovića zbog toga što je "iznenadnu ponudu" predsednika DS Dragana Šutanovca predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za saradnju po pitanju promene Ustava protumačio kao spremnost za kolaboraciju.

foto: Nebojša Mandić

"Nemoguće je boriti se protiv ovako ustrojenog režima jednom nogom stojeći na njihovom brodu. Oni koji su spremni na takvu akrobatiku, kroz dijalog ili učešćem u lokalnoj vlasti, po meni ne predstavljaju istinsku opoziciju", rekao je Jeremić u intervjuu za nedeljnik NIN i izrazio nadu da je moguće da DS svoj stav "revidira" i da se razgovori o zajedničkom nastupu obnove.

NA JESEN NOVA OPOZICIONA PARTIJA: Vuk Jeremić formira stranku u oktobru

Komentarišući poziv predsednika Srbije na unutrašnji dijalog o Kosovu, Jeremić je rekao da je pred Srbijom "duga serija dijaloga Vučića i (Milomira) Marića o svim ključnim državnim pitanjima".

"Ne govorim metaforično, plašim se da on zaista doživljava razgovor s Marićem u "Ćirilici" kao adekvatnu formu za unutrašnji dijalog", rekao je Jeremić.

foto: Marina Lopičić

Govoreći o najavljenoj deklaraciji Srbije i Republike Srpske, Jeremić je rekao da se u potpunosti prenebregava činjenica da je još 2011. godine usvojena Strategija za odnos matice i Srba u regionu i dijaspori, koja je institucionalni okvir daleko veće specifične težine od neobavezujuće deklaracije.

VUK JEREMIĆ: Sve osim jedne liste za Beograd bio bi još jedan brodolom

"Takve stvari služe isključivo da se zabašure druge teme, kao što je na primer omogućavanje notornom ratnom zločincu Ramušu Haradinaju da postane premijer Kosova direktnom podrškom iz Beograda", rekao je Jeremić.

(Kurir.rs/Beta/NIN/Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track