SKANDAL: Ministar Ružić podržao Lukasa nasilnika

potpuno izgubio kompas

SKANDAL: Ministar Ružić podržao Lukasa nasilnika

Politika -

Funkcioner SPS tvrdi da je nad pevačem, koji je uslovno osuđen za porodično nasilje, učinjena nepravda, te smatra da je najbolje da svi građani i građanke Srbije daju svoj sud o toj „nama interesantnoj temi“

Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, podržao je pevača Acu Lukasa, koji je uslovno osuđen za porodično nasilje, te rekao da je nad pevačem, koji je u tužilaštvu priznao da je udario i šutnuo suprugu, počinjena nepravda.

Ružić je tako pljunuo na sve žrtve, ali i na borbu nadležnih organa, kao i same Vlade, da spreče nasilje nad ženama.

Ružić je na Tviteru postavio sliku s Vuksanovićem, a potom je za jedan list rekao:

- Aca uvek ima moju podršku, kao i svaki čovek, poznanik ili prijatelj koji preživljava nepravdu.

U razgovoru za Kurir, Ružić je čak otišao korak dalje, pa kaže da bi o Lukasu trebalo da se održi referendum, kako bi se videlo šta o toj temi misli narod?! Na pitanje kakvu poruku šalje kad kao ministar, stane uz čoveka koji je u tužilaštvu priznao da je udario i šutnuo suprugu, te da li se na taj način kao član Vlade bori protiv nasilja nad ženama, Ružić je kazao:

- Zamolio bih vas da pre svega ne pojednostavljujete stvari kako biste podigli tiraž raznim senzacionalizmima. Nema potrebe da neko bude ministar kako bi bio borac protiv svake vrste nasilja, verbalnog, fizičkog ili pravnog. Meni lično to nalaže kućno vaspitanje i ja te vrednosti svakako baštinim.

Takođe, ukoliko imate prijatelje ili poznanike koji su u nezavidnoj situaciji, prirodno je da im pružite podršku, a nikako da ih gurnete s litice. Ta podrška može biti i edukativnog i dobronamernog karaktera. Ljudski odnos i ništa više ili manje od toga.

Ružić je još predložio da se o „slučaju Lukas“ izjasni narod:

- Na drugoj strani, ni na koji način nisam involviran u rad bilo kog državnog organa tim povodom, niti mi to pada na pamet. Kada postavite ovako jednostrana pitanja, teško je da dobijete adekvatan odgovor, ali smatram da bi jedan referendum o Aci Lukasu građana i građanki kao nosilaca suvereniteta ove zemlje dao adekvatan ili barem približan odgovor šta kaže „voks populi“ o vama interesantnoj temi . Ministar, da se zaključiti, očito nije uzeo u obzir kakav efekat može da ima njegov potez, bez obzira na to da li mu je to prijatelj ili ne. Kako će to uticati na žene koje se boje da prijave nasilnika, jer misle da im institucije sistema ne mogu pomoći kad vide da jedan ministar čvrsto stoji uz počinioca takvog krivičnog dela?

Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kuća, kaže da su ovakve poruke veoma loše za žrtve nasilja.

- Ovde je samo pitanje u čemu je on podržao Lukasa. Da li u jednoj ili drugoj aferi (u vezi sa Sašom Mirkovićem, prim. aut.)? Ako je ovo sa ženom Sonjom, onda Ružić iskazuje nepoverenje prema sudu koji je doneo presudu Lukasu. I to jedan ministar. Vrlo neobično - navela je ona.

Katarina Blagović

Kakav foto-album

Slikao se s navijačem koji je vređao Vučića

Ružić je svojevremeno na društvene mreže stavio zajedničku fotografiju iz kafane s navijačem Partizana Igorom Mikićem, koji je široj javnosti postao poznat kad je u direktnom prenosu fudbalske utakmice Srbija - Albanija vikao: „Vučiću, pe*e*u“.

On je tom prilikom Mikića, što bi rekao naš narod, ishvalio za sve pare.

- Moje prvo upoznavanje s čovekom, ljudinom Igorom Mikićem, rodom iz Peći... Divan čovek, čestit, pošten i, što je meni najvažnije, „grobar“ od glave do pete - napisao je tada Ružić uz njihovu zajedničku fotografiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track