DETALJI VAŽNOG DOGAĐAJA: Ovako će izgledati Trampova poseta Srbiji
Foto: EPA

Otkrivamo: Spremamo se za 2018.

DETALJI VAŽNOG DOGAĐAJA: Ovako će izgledati Trampova poseta Srbiji

Politika -


Treba uložiti sve napore da dođe do posete šefa SAD našoj državi, kao i da sve bude fenomenalno organizovano, kaže za Kurir šef diplomatije Ivica Dačić

Dolazak američkog predsednika Donalda Trampa u Srbiju, koji je najavljen za sledeću godinu, od izuzetnog je značaja jer je poslednji šef SAD koji je došao u našu zemlju bio Džimi Karter davne 1980. Osim što će učvrstiti srpsko-američke odnose, ovo će biti prilika i da Tramp preispita državni vrh Srbije o nekim „vrućim temama“, ocenjuju sagovornici Kurira.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, kaže za naš list da Trampova poseta, koju je ugovorio šef Srbije Aleksandar Vučić, mora biti besprekorno organizovana.

Najviši nivo bezbednosti

- Za Srbiju bi bilo veoma važno da Tramp dođe u posetu, s obzirom na to da je Džimi Karter poslednji američki predsednik koji je bio u poseti. Linija prema Trampu je jedina koja Srbiji može da pomogne, zato treba uložiti sve napore da do posete dođe. I da bude fenomenalno organizovana - kaže Dačić. A kako saznajemo, državni vrh Srbije već ima pripremljen plan za realizaciju ove istorijske i veoma važne posete.

- To je poseta na najvišem nivou i ne sme biti ni najmanjeg propusta. Biće na snazi najviši nivo bezbednosti. Tramp bi bio smešten na jednoj od tri lokacije - u državnoj vili „Mir“, hotelu „Hajat“ ili u američkoj rezidenciji - priča izvor Kurira.

foto: Tanjug

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da Trampova poseta može biti od ogromnog značaja jer bi se time pokazalo da Srbija nije na marginama ovog regiona, a ujedno bi se svima poslala poruka da smo uspostavili specijalne odnose sa SAD, te da više nismo izopšteni.

- Međutim, ako bismo uspeli nešto da odglavimo u međusobnim odnosima, to bi bilo jako dobro. Ti odnosi su sada korektni, ali na način koji žele Amerikanci, oni su nas pasivizirali, a nama bi odgovaralo da pomerimo fokus njihove politike, da pokažemo da smo aktivni partneri i da probamo, kada ulazimo u dijalog o Kosovu, da dobijemo i neko njihovo zeleno svetlo za neki aranžman oko KiM koji bi nama odgovarao - kaže on. Bojan Klačar iz Cesida kaže da je sigurno da će investicije i privredna saradnja biti tema ove posete, kao i da će biti reči i o regionu, Kosovu i uticaju Rusije. On smatra da će na stolu sigurno biti i neke teške i neprijatne teme.

Bez uslovljavanja

- Ne čini se realnim da će biti uslovljavanja osim što je moguće da „slučaj Bitići“ bude jedna od tema o kojoj će Tramp očekivati konkretne odgovore i planove naše vlade. Očekivaće se saradnja s Prištinom i unapređenje tih odnosa na putu EU integracija, ali ne verujem da će izaći sa uslovljavanjem u pogledu priznanja Kosova - kaže Klačar i dodaje: - Trampa će zanimati i odnos s Rusijom, ali pošto je ulazak Srbije u EU i dalje na dalekom štapu, neće biti pritisaka da Srbija u tom pravcu učini neki radikalan korak, poput uvođenja sankcija.

Ekipa Kurira

Poslednja poseta šefa SAD

Džimi Karter navalio na proju i šopsku salatu

Predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito ugostio je dvojicu američkih predsednika - Ričarda Niksona i Džeralda Forda, a nekoliko meseci nakon Maršalove smrti 1980. u Beograd je došao i Džimi Karter. On je u tadašnju jugoslovensku prestonicu doputovao sa suprugom Rozalin, a i danas se prepričava kakav mu je ručak priređen u čuvenom restoranu „Milošev konak“, gde je uživao u brojnim specijalitetima, a posebno u šopskoj salati i proji. Mediji su tada pisali da su Karter i njegova supruga „pojeli sve do poslednje mrvice“.

Dolazi i Makron Podstrek na putu ka EU

Osim Trampa, uskoro bi u Srbiju trebalo da dođe i francuski predsednik Emanuel Makron. Klačar smatra da bi njegov dolazak predstavljao podstrek za EU integracije, jer je Makron trenutno možda i najveća politička zvezda i, nakon izlaska Britanije iz Unije, pozicionira svoju zemlju kao jednu od najuticajnijih u EU. - Iz susreta sa Makronom i Trampom postoji jedna opšta korist, a to je promocija države kao relevantnog partnera i saradnika za ključne zapadne demokratije - kaže on.

Lider novobeogradske opštine o slučaju „Nambija“ Šapić: Trampe, ne kopiraj me!

Nakon što je predsednik SAD Donald Tramp odvalio potpuno isti lapsus kao on svojevremeno, nazivajući Namibiju „Nambijom“, Aleksandar Šapić mu je poručio da ga ne kopira.

- Uz sve poštovanje prema predsedniku Trampu i najmoćnijoj zemlji sveta, molio bih ga ipak da me ne kopira - napisao je Šapić na Tviteru iznad video-klipa na kojem Tramp prosipa svoje bisere.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Trump biografija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track