JEREMIĆ: Ujedinjene nacije treba da se menjaju, ali ne mogu biti zamenjene!
Foto: Printscreen/Twitter

Predsednik CIRSD u intervjuu za UN televiziju u Njujorku

JEREMIĆ: Ujedinjene nacije treba da se menjaju, ali ne mogu biti zamenjene!

Politika -

Predsednik Centra za medjunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić ocenio je da organizacija UN treba da se menja i modernizuje, ali da ne može biti zamenjena.

U intervjuu za UN televiziju u Njujorku, bivši predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija izrazio je podršku reformskim naporima generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

VUK JEREMIĆ: Spreman sam na veliku opkladu - Tramp neće doći

"Ujedinjene nacije nisu savršena organizacija. Ali, to je i dalje jedina zajednička univerzalna platforma koju ima svet. Zamislite da to nemamo, da nemamo instituciju gde možemo da razmenimo političke stavove i razmišljanja", naveo je Jeremić.

On je ocenio i da je "za žaljenje" što se kako je naveo, mnogi lideri sa pozornice UN "više obraćaju svojoj nego svetskoj javnosti".

"Ovo nije jednostavan momenat, od izazova u Severnoj Koreji, preko Bliskog istoka, do borbe protiv siromaštva. Živimo u veoma nestabilnom vremenu", rekao je bivši šef srpske diplomatije.

ZASEDANJE GENERALNE SKUPŠTINE UN: Vuk Jeremić u Njujorku sa svetskim zvaničnicima

On je ukazao i na veliki procenat nezaposlenosti medju mladima širom sveta, istakavši da i Srbija kao i mnoge druge zemlje mora početi sa efikasnijim rešavanjem tog problema.

Jeremić se u prethodna dva dana sastao sa predsednikom Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom kao i sa ministrima spoljnih poslova Letonije, Bahreina, Tunisa, Singapura, Kuvajta, Bahama, Konga, Jordana, Kazahstana, Jermenije, Maroka, Južnog Sudana, Zimbabvea i Belizea.

Razgovarao je i sa šefovima diplomatije Ugande, Kameruna, Bolivije, Angole, Alžira, kao i sa visokim predstavnikom za spoljne odnose Vatikana kardinalom Polom Galagerom.

Jeremić je prihvatio apel premijera Dominike Ruzvelta Skerija, čiju je zemlju pre nekoliko dana pogodio uragan Marija, da postane deo medjunarodnog borda za prikupljanje humanitarne pomoći i obnovu te karipske države.

Predsednik CIRSD se prethodno sastao u Njujorku sa predsednicima Južnoafričke republike Džejkobom Zumom, Palestine Mahmudom Abasom, Urugvaja ‪Tabare‬ Vaskezom, Gabona Ali Bongo Ondimbom i Ekvatorijalne Gvineje Teodorom Mbasogom, kao i premijerima Luksemburga, Etiopije i Gvineje Bisau.

Vuk Jeremić je 2012. i 2013. godine predsedavao Generalnom skupštinom UN.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen/Twitter)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track