SEDNICA POČELA ŽESTOKO: Poslanici podneli više od 1.200 amandmana na zakone o obrazovanju, burna rasprava o tome ko bolje poznaje Ustav
Foto: Zorana Jevtić

Parlamentarci u klupama posle pauze za vikend

SEDNICA POČELA ŽESTOKO: Poslanici podneli više od 1.200 amandmana na zakone o obrazovanju, burna rasprava o tome ko bolje poznaje Ustav

Politika -

Poslanici skupštine Srbije započeli su danas razmatranje u pojedinostima Predloga zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Predloga zakona o viskom obrazovanju, na koje je podneto više od 1 200 amandmana.

foto: Nebojša Mandić

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović je rekao da je Srbija dužna da obezbedi pravo na obrazovanje deci i da to ne može da zavisi od ekonomske snage roditelja, navodeći da je prosečno primanje domaćinstva svega oko 57 000 dinara, dok su udžbenici za jedno dete između 10 000 i 17 000.

foto: Dragana Udovičić

To je ogroman trošak i roditelji treba da budu mađioničari da to obezbede, rekao je Radulović navodeći da taj trošak treba da preuzme budžet Srbije, ali da amandman DBJ nije prihvaćen.

Predlog zakona o udžbencima će se uskoro naći u Skupštini Srbije, reagovao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

foto: Fonet

Tokom duskusije o srednjem obrazovanju, šef poslaničke grupe Demokraske stanke Balša Božović je rekao da je predlog iz opozicije da srednje obrazovanje bude obavezno nije protiv Ustava jer u njemu nema da je to zabranjeno.

foto: Dado Đilas

Vlast se prema Ustavu sada odnosi kao da je Sveto pismo a krši ga jer su penzionerima smanjena primanja i podržala je optuženog za ratne zločine Ramuša Haradinaja za premijera Kosova, rekao je Božović.

Predsedavajuća skupštine Maja Gojković je, navodeći da govori kao poslanik, naglasila da u Ustavu nikad nije ništa zabranjeno, "to što govorite je pravno neznanje", navodeći da ideja nije loša i da se može razmotriti kod evenutalne promene Ustava.

foto: Printscreen YT

Fasicinirala sam pravničkim znanjem Božovića, ostavio me je bez daha, rekla je Gojković, navodeći da je ono što je čula "sitno politikanstvo" i da zbog izbora u Beogradu ne treba da se iznose neistine.

foto: Zorana Jevtić

Zašto niste svoje genijalne ideje sproveli dok ste bili na vlasti, poručio je opoziciji šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović.

(Kurir.rs/Fonet/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja