(VIDEO)EVO ZAŠTO JE OSUĐEN KAPETAN DRAGAN: Pogledajte kako je u Hagu odbranio Miloševića, i to nisu mogli da mu oproste!
Foto: Profimedia

promenio priču

(VIDEO)EVO ZAŠTO JE OSUĐEN KAPETAN DRAGAN: Pogledajte kako je u Hagu odbranio Miloševića, i to nisu mogli da mu oproste!

Politika -

BEOGRAD - Advokat Dragan Palibrk nazvao je danas "katastrofalnom" i "političkom" presudu kojom je Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, osuđen u Splitu na 15 godina zatvora zbog navodnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

"Smatram da je on na takvu kaznu osuđen zato što nije hteo lažno da tereti (bivšeg predsednika SRJ Slobodana) Miloševića pred Haškim tribunalom, već je svedočio u skladu sa istinom", rekao je Tanjugu Palibrk, koji dve i po godine obilazi Vasiljikovića u pritvoru i daje pravne savete, ali mu hrvatski sud nije dozvolio da se formalno uključi u odbranu, iako je to bila Vasiljkovićeva želja.

Prema njegovim rečima, presuda, "nema blage veze sa pravom".

"S obzirom da sam analizirao ceo predmet, on je bez ijednog jedinog dokaza osuđen na pravdi boga na 15 godina robije", naveo je advokat.

foto: Youtube printscreen

Prema njegovim rečima, proces protiv Vasiljkovića je insceniran 2005. godine, od kada je hrvatsko pravosuđe bezuspešno pokušavalo da dođe do dokaza koji bi njega teretili.

Kako je kapetan Dragan promenio priču na suđenju Miloševiću u Hagu

Kapetan Dragan se pojavio na suđenju bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom u februaru 2003. a ostalo je za pamćenje da se Vasiljković od svedoka optužbe pretvorio u svedoka odbrane Miloševića, što je izazvalo šok u Tribunalu.

Kako je kapetan Dragan promenio priču

Kapetan Dragan se pojavio na suđenju bivšem predsedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom u februaru 2003. a ostalo je za pamćenje da se Vasiljković od svedoka optužbe pretvorio u svedoka odbrane Miloševića, što je izazvalo šok u Tribunalu.

foto: Profimedia

U četvrtak 20. februara, na početku unakrsnog ispitivanja, Milošević je, posle pauze koju je odredio sud, od kapetana Dragana uspeo da dobije potpuno različite izjave od onih koje je Vasiljković prethodnog dana kao svedok davao tužiocu. Kada je, recimo, kategorički tvrdio da su sve oružane formacije u Krajini bile pod kontrolom "tajne službe, policije ili armije" Vasiljković je, prema "novoj verziji", imao u vidu "službe, policije i armiju Krajine" a ne, sačuvaj Bože, Srbije. Svečanost u Kuli maja 1997. na kojoj se slavio borbeni put Jedinice za specijalne operacije Službe državne bezbednosti Srbije je, prema "korigovanoj verziji", bila "pozorišna predstava za predsednika Miloševića", na kojoj su se uveliko "preuveličavali" ratni uspesi JSO.

Mapa Jugoslavije na kojoj je obeleženo pedesetak lokacija u Hrvatskoj i Bosni na kojima su se od 1991. do 1995. tajno borile "Crvene beretke", a koju je Milošević na pomenutoj svečanosti sa velikom pažnjom razgledao, postala je "umetničko delo u bakru" na kojem su izražene neke "umetnikove vizije" a ne vojno-strateške informacije.

foto: Youtube printscreen

Razgovor izmedju optuženog Miloševića i svedoka optužbe kapetana Dragana je, postepeno, postajao sve srdačniji, a njegovo novo svedočenje je izazvalo noćnu moru za haškog tužiloca Dermota Gruma

Upućeni u dešavanja oko Vasiljkovića navode da je on često bio u kontaktu sa Frankom Simatovićem, koji na njega ima veliki uticaj. Navodno, Kapetan Dragan je i promenio svoje svedočenje tokom suđenja Miloševiću, u sudnici Haškog tribunala, posle samo jedne noći.

Izvor blizak srpskom Tužilaštvu za ratne zločine naveo je tada za Večernje novosti da je kapetan Dragan pričao jedno, a onda je preko noći promenio "ploču", a da je kasnije utvrđeno da se tokom noći čuo sa Simatovićem, i da postoji velika verovatnoća da je on uticao da Dragan promeni svedočenje.

foto: Youtube Printscreen

Posle svedočenja teško optužio Tužilaštvo Haškog tribunala

Posle svedočenja u Hagu, kapetan Dragan je izneo niz teških optužbi prema Tužilaštvu tribunala u Hagu, i otkrio da je sam platio svoj boravak u Hagu, a da mu sud nije refundirao iznos od 2 400 dolara.

On je rekao i da bi tužilac Džefri Najs trebalo da odgovara po komandnoj odgovornosti jer štiti ratne zločince i da je siguran da mu je neko povezan sa Tužilaštvom par dana pred odlazak u Hag poslo preteće poruke, a da suiz Haga zahtevali i da im kapetan Dragan dostavi podatke o svom kretanju

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track