DOGOVOR: Dragan Đilas ujedinjuje opoziciju!
Foto: Dado Đilas

Bivši gradonačelnik prihvatljiv kandidat

DOGOVOR: Dragan Đilas ujedinjuje opoziciju!

Politika -

Saša Janković, koji je najavio podršku Đilasu, poručio da ni sa DS nije prekinuta svaka saradnja, a da će udružiti snage i sa Jeremićem

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković razgovarao je s bivšim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i ponovio da je s njim, ako odluči da se vrati u politiku, moguća saradnja za predstojeće izbore u prestonici. On je poručio i da sa DS nije prekinuta svaka saradnja, a da će udružiti snage i sa Vukom Jeremićem.

- Đilas je za Pokret jedan od prihvatljivih kandidata za gradonačelnika. Dok je bio gradonačelnik, imali smo ozbiljan konflikt u vezi sa raseljavanjem Roma kad sam bio zaštitnik građana, ali je nakon toga prihvatio standarde i dobro smo sarađivali na tome. Đilas ne mora da pokloni poverenje Pokretu, ali ćutanje više nije časna opcija ni za koga - rekao je za N1 Janković.

On je kazao da s Jeremićem nema visok stepen političke saglasnosti kad je reč o programima, ali posmatraju politiku na sličan način u smislu poštenog načina borbe.

- Imaćemo sigurno saradnju, da li će to biti pre izbora ili posle njih, objavićemo. Udružićemo snage da sklonimo nepodnošljivu vlast u Beogradu - rekao je Janković i istakao da sa DS „nije prekinuta svaka saradnja“.

Planovi

- Mi smo rekli da obustavljamo planove o predizbornoj saradnji. Svako može da se koriguje, pa i DS. Imam mnogo prijatelja i saradnika u današnjem DS, to je mesto gde se okupljaju kvalitetni ljudi. DS nije neprijatelj, upravo suprotno.

foto: Dado Đilas, Nebojša Mandić, Zoran Jevtić

Bez bacanja glasova

Lider PSG je kazao da će obezbediti da nijedan glas ne bude bačen.

- Pitanje kolona je tehnička stvar. Ako s nekim imamo srodnu politiku, a on može da pređe cenzus, nema nužnosti, odnosno spin vlasti je da se ide na jednoj listi ako se kaže da ćemo postizborno sarađivati. Ako neko ima glasače i pripada opozicionom bloku, a postoji bojazan da neće preći cenzus, dobrodošao je - rekao je on i dodao da s pokretom Dveri nije moguća politička saradnja.

Prema mišljenju urednika NSPM Đorđa Vukadinovića, opozicija prvi put posle pet godina, pod uslovom da nastupi ujedinjena, ima šanse da zabrine vladajući režim.

- Pitanje je da li je to dovoljno za pobedu, ali jeste da beogradske izbore učini neizvesnim. Iako je do juče delovalo da u opoziciji niko ne može ni sa kim, situacija se menja i sada se nazire ukrupnjavanje. Spisak nije zatvoren, u igri su i SDS, DJB... U Beogradu nema tema o EU, Rusiji, KiM, već komunalnih i zato je saradnja moguća. Ujedinjeni opozicionari zajedništvom mogu da motivišu birače i ugroze režim - zaključuje Vukadinović.

Biljana Bojić - Foto: Dado Đilas; Nebojša Mandić; Zorana Jevtić

Skup 6. oktobra

SPREČITI MASOVNU KRAĐU GLASOVA

Janković je najavio da će 6. oktobra u Beogradu biti organizovan prvi ozbiljan skup na temu masovne krađe glasova. Najbitnije je, kako je dodao, obezbediti da se ne izgubi nijedan glas građana koji hoće slobodno i pošteno da glasaju, ali i sprečiti masovnu izbornu krađu:

- Nećemo uspeti da sprečimo svaku, ali masovnu moramo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track