Miščevićeva: EU se suočava sa krizama, a gde je tu Zapadni Balkan?
Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Šefica srpskog pregovaračkog tima

Miščevićeva: EU se suočava sa krizama, a gde je tu Zapadni Balkan?

Politika -

PETROVAC - U Petrovcu, u Crnoj Gori, počela je dvodnevna konferencija "Petrovački diskursi o Evropi" na kojoj učestvuje i šefica Pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU, Tanja Miščević.

Na otvaranju konferencije, koja se održava u organizaciji Centra za spoljnu politiku, Fondacije Hans Zajdel i Univerziteta Donja Gorica, Miščević je poručila da EU smatra da se krize prevazilaze nerealnim optimizmom. Ona je rekla da se Evropska unija suočava se sa krizama poput migrantske krize, Bregzita, budućnosti evroatlantske saradnje, klimatskih promena, sajber ratova, pregovora sa Turskom i mnogih drugih.

- Postavlja se pitanje gde je tu Zapadni Balkan ili predstavljamo još jedan dodatak ovim problemima - zapitala je Miščević. Osvrnuvši se na nedavnu najavu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, o pravljenju strategije za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore u EU do 2025. godine, Miščević je rekla da EU smatra da se krize prevazilaze nerealnim optimizmom.

Dodala je da je Junker zadao veoma ozbiljni datum i predstavio najavu za 2025. godinu iako je predsednik Evropske komisije samo do maja 2019.

Što se tiče godine koja se pominje za proširenje, postoje različita tumačenja. Miščević smatra da ih svako tumači drugačije ali i da ništa nije obećano tim datumom.

- Svi mi imamo sopstveno tumačenje šta je on to rekao, međutim smatram da on nije rekao 2025. kao godinu u kojoj je članstvo osigurano, već je bio jasan da će posle narednih izbora u EU biti prostora da se proširenje desi. Ali on to svakako nije obećao - naglašava šefica Pregovaračkog tima.

Sa njom je saglasna i profesorka Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i predsednica Crnogorske panevropske unije, Gordana Đurović.

- Junker nije 2025. godinu zakucao, nije rekao do tada ćete pristupiti, već je dao predlog, može da se pristupi i pre toga, ističe Đurović.

Kao bivša crnogorska ministarka za evropske integracije, Đurović objašnjava da je u ovom slučaju pozicija Crne Gore nešto bolja u odnosu na Srbiju i druge zemlje u regionu.

- Mi nemamo pitanje Kosova ili promene imena države. Imamo otvorenih 28 poglavlja, 3 zatvorena. Suština je dubina reformi i kvalitet dijaloga koji se vodi oko pregovora za članstvo - kaže Đurović.

Osvrćući se na položaj regiona, predsednica Centra za spoljnu politiku, Aleksandra Joksimović objašnjava da region treba da se posveti ekonomskom napretku kako bi se ubrzao proces evropskih integracija.

- Ukoliko region ne bude napredovao na adekvatan ekonomski način, bojim se da će članstvo u Evropskoj uniji ostati udaljena nada - uverena je Joksimović.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Fonet/Zoran Mrđa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track