ANA BRNABIĆ: Ne znam kako su nabavljene škode, ali verujem da je sve po zakonu
Foto: Zorana Jevtić

ANA BRNABIĆ: Ne znam kako su nabavljene škode, ali verujem da je sve po zakonu

Politika -

Ni tri nedelje nakon „svečane primopredaje“ više od 700 novih putničkih vozila marke "škoda" policijskim upravama, nije poznato zbog čega je zaključkom Vlade ova nabavka proglašena „poverljivom“ i realizovana neposrednom pogodbom.

Na pitanje Insajdera, premijerka Ana Brnabić je rekla da nema detalje o nabavci „škoda“, ali i da veruje da nije bilo protivzakonitih radnji.

Zbog odluke da se proglasi poverljivom nabavka, kako je saopšteno, 710 vozila za potrebe MUP-a do danas je tajna kakvi su bili uslovi predviđeni konkursnom dokumentacijom, koliko vozila je ukupno nabavljeno, koliko su koštala.

Na ova pitanja juče nije mogla da nam odgovori premijerka Brnabić, iako je upravo odlukom Vlade nabavka proglašena „poverljivom“.

„ Proveriću sa ministrom Stefanovićem, pa ću vam se javiti. Sigurna sam da ne postoje nikakve protivzakonite radnje i da se ozbiljno razmišljalo i o potrebama našeg Ministarstva unutrašnjih poslova i o zaštiti budžeta Republike Srbije, tako da nemam nikakav problem“, rekla je premijerka dodajući da ćemo odgovor na pitanje kako su tačno nabavljena ova vozila dobiti nakon konsultacija.

Odgovor na to pitanje novinari Insajdera od MUP-u nisu dobili već dve nedelje.

Poverljive informacije o nabavci

Neposredno nakon svečanosti na kojoj je MUP predstavio preko 700 novih vozila, na pitanje zašto je policija kupila „škode“ a ne vozila iz kragijevačkog Fijata, premijerka Brnabić je rekla: “Ko je pobedio na javnoj nabavci od njega kupujemo, ne praktikujemo protekcionizam“.

Ipak, ta javna nabavka nije objavljena ni na sajtu MUP-a ni na portalu javnih nabavki pa je tek nakon što su se mediji zainteresovali za detalje kupovine novih policijskih automobila, državni sekretar u MUP Milosav Miličković otkrio da tendera nije ni bilo.

Kako je naveo, na osnovu zaključka Vlade Srbije utvrđena je poverljivost postupka a nabavka je realizovana putem neposredne pogodbe. Miličković je istakao da su u postupku pribavljene ponude od zastupnika za vozila marke "pežo", "fijat" i "škoda", a da je izabrana najpovoljnija ponuda.

foto: Miloš Lončar

Prema članu 128. Zakona o javnim nabavkama, odredbe ovog zakona se ne primenjuju u slučaju gde bi primena postupka javne nabavke dovela do otkrivanja informacija koje se smatraju ključnim za bezbednost, a na osnovu odluke Vlade.

Ipak, ostaje nejasno zbog čega su podaci baš o ovoj nabavci tajni I ključni za bezbednost ako se uzme u obzir da je u prethodnom period MUP nabavljao vozila u postupcima u kojima je uredno objavljena i konkursna dokumentacija sa svim specifikacijama, kao i odluka i obaveštenja o zaključenim ugovorima.

Tako je prema podacima koje je objavila organizacija Transaparentnost Srbija, MUP u maju 2017 godine raspisao tender za nabavku vozila za potrebe uprave granične policije.

Ova nabavka je sprovedena u otvorenom postupku i sva dokumentacija je javno dostupna. Ugovor o nabavci je potpisan 27. jula a posao je dodeljen kompanijama Auto Čačak i Autokomerc.

Kompanija Auto Čačak je inače Generalni uvoznik Skode za Srbiju. Direktor ove kompanije do jula 2016 bio je Milun Todorović, danas gradonačelnik Čačka.

Zbog tajnosti poslednje nabavke više od 700 automobila tipa “škoda” nije poznato da li su one, primera radi, kupljene direktno od proizvođača, preko zastupnika Auto Čačka ili preko nekog drugog posrednika.

(Kurir.rs/Insajder.net)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Putin i Tramp šalju izaslanike u Beograd na istorijski sastanak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track