NAJVEĆA PLJAČKA SRPSKOG BLAGA! Političar vođa grupe koja je ukrala 150 MILIONA EVRA!
Foto: EPA

SKANDAL TRESE DRŽAVU

NAJVEĆA PLJAČKA SRPSKOG BLAGA! Političar vođa grupe koja je ukrala 150 MILIONA EVRA!

Politika -

Akcija Policija u najstrožoj tajnosti sprovodi istragu i na tragu je ilegalnoj
topionici u okolini Bora u kojoj pretapaju mulj u zlato

Država Srbija oštećena je za oko 150 miliona evra jer je iz Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“ ukradeno više od pet tona zlata, ekskluzivno otkriva Kurir. Iza najveće pljačke blaga u novijoj istoriji Srbije, kako saznajemo, stoji jedan visoki politički funkcioner, koga policija izvesno vreme češlja i koji bi uskoro mogao da završi na optuženičkoj klupi.

- Policija je otkrila ogromnu pljačku u RTB „Bor“. Reagovali su po anonimnoj prijavi, jer je uočeno da se iz njega izvlači ogromna količina tzv. anodnog mulja iz kog se dobija zlato. Inspektori su se šokirali kada su videli koja je to količina zlata. Procenjuju da je izneto oko pet tona zlata, vrednosti oko 150 miliona evra, za koliko je oštećen RTB „Bor“, odnosno država - priča izvor Kurira.

Nije nepoznato da se iz RTB decenijama iznosi „zlatni mulj“, ali do sada nije bilo volje ili smelosti da se tome stane na put.

foto: Kurir

Tajna šema

- Anodni ili tzv. zlatni mulj ostaje posle izvlačenja bakra iz rude procesom flotacije. Iz tog mulja se potom u posebnim topionicama hemikalijama izvlači zlato i lije u kalupe. Kilogram je nešto više od 30.000 evra. Ovaj biznis je vrlo unosan, neki kažu opasniji i od trgovine narkoticima, a vodi ga jedan visoki politički funkcioner. Nema više onih koji su zaštićeni kao beli medved i on će, kako sada stvari stoje, uskoro biti priveden pravdi - priča naš sagovornik i ističe da policija aktivno radi na skupljanju dokaza.

- Kockice su sklopljene i neophodno je još samo da se otkrije gde njegova ekipa pretače zlato, gde se nalazi mini-topionica tog političara čija se lokacija drži u strogoj tajnosti. Takvih topionica, kako se spekuliše, ima nekoliko u okolini Bora - navodi on.

Mada je javna tajna da se anodni mulj godinama iznosi iz RTB, zanimljivo je da niko iz tog preduzeća nikada zvanično nije predstavio gubitak u proizvodnji zlata.

- Vlada zid ćutanja jer su mnogi umešani. Krupni igrači pak vrednu sirovinu iznose kamionima, s validnim propusnicama - objašnjava izvor Kurira. O tome svedoči i slučaj od pre oko deceniju, kada su stražari Zaštite, zaduženi za obezbeđenje RTB, otkrili oko 300 kilograma mulja pripremljenog za crno tržište. Ali umesto da se sačekalo da se vidi ko će tu robu izvesti iz RTB i gde će završiti kako bi se razotkrio ceo lanac ilegalne proizvodnje, roba je naprasno vraćena u pogon.

I ne samo to. Niko u RTB ni otkaz nije dobio iako su zabeleženi slučajevi da je „zlatni mulj“ iz RTB iznošen i na sitno u torbama, ispod odeće, u cegerima, kesama i buradima.

foto: Nebojša Mandić

Branislav Mihajlović, doktor tehničkih nauka iz oblasti rudarstva, kaže da je evidentan i simptomatičan podatak da je poslednjih godina proizvodnja zlata smanjena.

Javna tajna

- Kod eksperata to izaziva podozrivost jer, znate, zlato ne isparava. U Boru se mnogo priča o krađi anodnog mulja. Iako je sve na nivou rekla-kazala, nema šanse da velike količine izađu iz RTB a da to nije organizovano na visokom nivou. Nije to nekoliko kesica u džepu. Ako su tolike količine u pitanju, to znači da u organizovanom lancu mnogi okreću glavu u stranu kada kamioni na crno izvezu sirovine - ocenjuje Mihajlović, koji je preko 40 godina zaposlen u Direkciji rudnika bakra u Boru.

Maštovitost ZLATO OSTAVLJAO NA SIMSU,PA NOSIO KUĆI

Radnici RTB su, očigledno, maštoviti u krađi vrednih sirovina. Stražari su tako februara 2009. sprečili jednog radnika da iznese sedam kilograma „zlatnog mulja“ kao suvozač kamiona koji je napuštao krug RTB. Ispod kaputa je bio obmotan kesama mulja. Jedna radnica je pak uhvaćena u pokušaju da ga iznese u cegeru, a pravdala se time da joj je rečeno da je mulj dobar za čišćenje šporeta. Zabeležen je slučaj od pre oko 23 godine, kada je otkriveno da je jedan od zaposlenih u zlatari mesecima iznosio grumenje zlata. I to tako što je vredni metal odlagao na sims prozora kupatila i odnosio ga po izlasku s posla. Iako se sumnjalo da je ukrao više kilograma zlata, nikada nije utvrđeno koliko je izneo iz firme.

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: U Srbiji opljačkano 150 miliona evra! Uskoro hapšenje političara?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track