SPO: Slobodan Milošević je masovni ubica
Foto: Profimedia

SPO: Slobodan Milošević je masovni ubica

Politika -

Nakon predloga koji je izneo Ivica Dačić, da se Slobodanu Miloševiću podigne spomenik u Beogradu, kritike opozicionih stranaka se nižu jedna za drugom.

Oglasila se, naime, Liga socijaldemokrata Vojvodine, čiji lider je Nenad Čanak i ocenila da je izjava predsednika SPS da bi Slobodanu Miloševiću trebalo podići spomenik u Beogradu,samo "nastavak grubih provokacija i uvreda građana".

U saopštenju koje je potpisao potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović, navodi se da upravo građani "sebi ne dozvoljavaju da zaborave strahote i poniženja" koja su trpeli u vreme vladavine "tog diktatora".

- Mesto u Aleji zaslužnih građana, koje Dačić priželjkuje za Miloševića, značilo bi nesagledivu sramotu Srbije pred sobom i pred svetom, ali i neoprostivu uvredu za sve one koji su svojim delima zaista zadužili ovu zemlju i društvo- piše u saopštenju.

Predsednik socijalista ranije se zauzeo za to da se Miloševiću podigne spomenik u glavnom gradu, što je podržao i ministar odbrane i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.

U saopštenju LSV piše da velikani koji su sahranjeni na Novom groblju u Beogradu "ne zaslužuju da se nađu u društvu čoveka koji je zemlju uveo u ratove, bedu, politička ubistva, paravojske, pljačku društvene imovine, centralizam i hiperinflaciju".

- Mesto pod drvetom u svom dvorištu je maksimum koji Miloševiću pripada, a svako ko pomisli drugačije neka najpre obiđe spomenik ubijenom Ivanu Stamboliću na Fruškoj Gori - poručio je Jovanović.

On je podsetio na dugogodišnju inicijativu LSV, kojom su tražili da se u Srbiji nakon ratova devedesetih izvrši lustracija.

- Da je u Srbiji bilo lustracije, Dačić i mnogi drugi danas bi verovatno imali jasno upisano mesto u istoriji beščašća i nikome ne bi padalo na pamet ni da na glas razmišlja na temu Miloševićevog spomenika- dodao je LSV.

Upozorili su da je taj predlog jednak kao i "pojavljivanje haških osuđenika na određenim javnim skupovima u prisustvu zvaničnika Srbije".

- To predstavlja nastavak restauracije celokupnog Miloševićevog aparata koji se privremeno sklonio nakon 5. oktobra 2000. godine i pokušaj amnestije te politike - poručio je Jovanović i dodao da LSV neće "ćutke gledati na sve to".

Srpski pokret obnove usprotivio se danas predlogu SPS i Ivice Dačića da u Beogradu bude podignut spomenik Miloševiću.

foto: Profimedia

- Predlog sa mesta ministra spoljnih poslova Srbije za podizanje spomenika serijskom ubici, zbog čijih su zločina i politike Srbiju bili odbacili i Evropa i ceo demokratski svet, antidržavno je delovanje i miniranje zvanične proevropske politike Vlade Srbije. To bi bio spomenik ratu, državnom terorizmu, mržnji, zločinima širom ubijene države i otvoreno ruganje svim žrtvama i njihovim porodicama- navodi se u saopštenju SPO.

Ta stranka je ocenila da je Milošević bio krivac za raspad SFRJ i ratove devedesetih godina, uništenje srpske privrede i društveno i kulturno nazadovanje, gubitak Kosova, sankcije i izolaciju, kao i ubijanje političkih protivnika, pre svega funkcionera i članova SPO.

SPO je dodao da je Milošević pravosnažnim sudskim presudama označen kao nalogodavac ubistva bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i ubistva četiri funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali 2000. godine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Zločinac na slobodi! Sud u BiH oslobodio Nasera Orića!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track