SKUPŠTINA SRBIJE: Sednica počela poslaničkim pitanjima o platama, biračima, rođacima...
Foto: Zorana Jevtić

Nastavak sednice u 10 časova

SKUPŠTINA SRBIJE: Sednica počela poslaničkim pitanjima o platama, biračima, rođacima...

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije danas nastavlja raspravu o amandmanima na izmene i dopune Zakona o državnim službenicima koje po navodima podnosioca izmena Vlade Srbije obezbedjuju jednake uslove za napredovanja i obuku svih zaposlenih u državnim službama.

Na taj predlog izmena podneta su 62 amandmana, od kojih je razmotreno sedam.

Poslanici su početak iskoristili za postavljenja pitanja. Poslanica DJB Ana Stevanović upitala je Vladu kada će parlamentu uputiti predlog zakona kojim bi se okončalo privremeno umanjenje plata i penzija, dok je poslanik SNS Aleksandar Marković tražio od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da se oglase povodom tvrdnji Pokreta slobodnih građana da je u opštinama Vračar i Zvezdara došlo do povećanja broja birača u biračkom spisku.

U danu za poslanička pitanja, Marković je rekao da predstavnici pokreta "lažu" i stvaraju atmosferu da se priprema izborna krađa, a da se u stvari radi o pripremi terena za izboreni neuspeh koji ih čeka na beogradskim izborima.

foto: Nebojša Mandić

On je pročitao obaveštenje o broju birača na opštini Vračar, gde kaže da je trenutno u birački spisakupisano 63.310 birača, a da je na predsedničkim izborima bilo upisano 63.656 birača, što je 346 birača više nego što je sada.

Anu Stevanović zanimalo je kada će u Skupštinu Srbije stići predlog zakona kojim će se ukinuti privremeno umanjenje plata i penzija koje je, kako je rekla, oročeno do 2017. godine. Ona je upitala predsednika Srbije Aleksandra Vučića "kako je moguće da se tako brzo razvija Srbija i da li preti opasnost da se previše razvijemo", dok je ministra prosvete Mladena Šarčevića pitala da li će smeniti direktora OŠ "Kralj Aleksandar Prvi" Milana Pušicu na Novom Beogradu, jer je, kaže, škola u zapuštenom stanju, ima 800 učenika i samo dva mokra čvora, nebezbedna je...

Šešelj: Treba nam novi poslovnik

Predsednik Srpske radikalne stranke prof. dr Vojislav Šešel pozvao je danas na usvajanje novog poslovnika o radu Skupštine Srbije, navodeći da se poslovnik odnosi na samo jedan saziv i da bi svaki nopvi saziv morao imati i novi poslovnik.

Šešelj ne na konferenciji za novinare rekao da je praksa bila da poslovnik prethodnog skupštinskog saziva bude u upotrebi prvih nekoliko nedelja, dok se poslaničke grupe ne usaglase oko teksta novog poslovnika i taj tekst bude izglasan u Narodnoj skupštini.

"Ovaj poslovnik je rađen u vreme dosmanlijske vlasti, veoma je restriktivan za opozicione stranke i naprednjacima je dobrodošlo da koriste takav represivni poslovnik, a da uvek mogu da kažu - nismo ga mi doneli, nego oni pre nas. Problem je zapravo što mi poslovnik koji je pravno validan uopšte nemamo i što ga treba hitno doneti" rekao je lider radikala.

Kako je naznačio postoji još jedan problem u radu parlamenta, a to je, kaže, što do sada nije dostavljen završni račun budžeta za 2016. godinu.

Poslanik DS Balša Božovića upitao je Vladu po kojoj ceni je prodat "14. oktobar" iz Kruševca i da li je tačno da je prodat za pola miliona evra. Prema njegovim tvrdnjama, samo kovačnica vredi dva miliona evra. On je pitao i da li je tačno da je jedan od rukovodećih ljudi u toj firmi rođak generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića.

Podsetimo, Posle toga trebalo bi da se raspravlja i o sedam amandmana podnetih na izmene Zakona o informacionoj bezbednosti i o 56 amandmana podnetih na Predlog zakona o elektronskom dokumentu elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju.

Poslanici su u ponedeljak razmotrili amandmane na Predlog zakona o osnivanju Nacionalne akademije za javnu upravu koji predvidja usavršavanje službenika.

Sednica parlamenta počela je u utorak, 3. oktobra i odvija se uz dosta poteškoća, opomene, polemiku mimo dnevnog reda, medjusobne optužbe i isključivanje poslanika sa sednice.

(Kurir.rs/beta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track