DAČIĆ NA FORUMU: Valjda ću biti živ kada uđemo u EU
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

bEOGRADSKI BEZBEDNOSNI FORUM

DAČIĆ NA FORUMU: Valjda ću biti živ kada uđemo u EU

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Berlinski proces ostavlja Zapadni Balkan u fokusu Evropske unije (EU) i da se nada da će Srbija postati punopravna članica Unije "za njegovog života".

Drugog dana Bezbednosnog foruma Dačić je reekao da je Srbija počela pregovore u januaru 2014. godine, dok je on bio šef diplomatije i dodao da se nada da će postati članica EU "dok je živ, za razliku od slučaja Turske".

Šef srpske diplomatije je ocenio da je Berlinski proces korisna inicijativa, koja pokazuje želju velikih zemalja da se bar jednom godišnje bave pitanjem proširenja i Zapadnim Balkanom.

On je naveo da Berlinski proces doprinosi jačanju političkih veza i dijaloga u regionu, što se ogleda kroz niz infrastrukturnih i drugih projekata, među kojima je i inicijativa za izgradnju autoputa Niš-Priština-Tirana.

"Bez obzira na to što će svako da meri naše projekte i koliko su realizovani, mislim da je sama ideja korisna i pozitivna za naš region", rekao je Dačić i zahvalio zemljama koje su pokrenule Berlinski proces.

Dačić je ocenio da je najveća politička korist od Berlinskog procesa činjenica da EU nije izgubila interesovanje za region. On je dodao da će sledeće godine Velika Britanija biti domaćin konferencije o Zapadnom Balkanu, kao i da je Srbija zainteresovana da organizuje neku od tih konferencija.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Sava Radovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track