ZATVOREN ŠESTI BEOGRADSKI BEZBEDNOSNI FORUM Vučić: Razmotrićemo uslove za unutrašnji dijalog o Kosovu
Foto: Marina Lopičić

Skup pod nazivom “Zajednička budućnost u vremenu nesigurnosti”

ZATVOREN ŠESTI BEOGRADSKI BEZBEDNOSNI FORUM Vučić: Razmotrićemo uslove za unutrašnji dijalog o Kosovu

Politika -

BEOGRAD - Šesti Beogradski bezbednosni forum pod nazivom “Zajednička budućnost u vremenu nesigurnosti” zatvoren je danas govorom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

foto: Marina Lopičić

Vučić je najavio da će Vlada Srbije na narednoj sednici razgovarati o stvaranju tehničkih uslova za "unutrašnji dijalog" o Kosovu.

foto: Marina Lopičić

On je rekao da je razgovarao s premijerkom Anom Brnabić i da će Vlada obezbediti "punu logistiku za dijalog" i formirati radne grupe.

foto: Marina Lopičić

"Saslušaćemo sve, posle toga bićemo dovoljno odvažni da predočimo odredjene predloge našim gradjanima.

foto: Marina Lopičić

Mislim da je to od najvećeg značaja za nas. To ima sadržaj i supstancu", rekao je Vučić u govoru na kraju Beogradskog bezbednosnog foruma.

foto: Marina Lopičić

Predsednik je rekao da misli da je rešenje za kosovski problem "negde izmedju srpskih i albanskih ustupaka" i da medjunarodna zajednica "treba da učini napor da razume obe strane".

BIVŠI POMOĆNIK SEKRETARA SAD: Najveći problem Zapadnog Balkana nisu evrointegracije već korupcija

On je rekao da je neophodan "unutrašnji dijalog" da bi se "približile želje i realnosti" i da to moraju da učine i srpska i albanska strana.

"Inače ćemo imati taj zamrznuti sukob tokom sledećih 10-15 godina, a nemamo više vremena za gubljenje, pogotovo kada pomislimo na budućnost naše dece i unuka", rekao je Vučić.

foto: Marina Lopičić

On je rekao da je put Balkana ka Evropskoj uniji i da politički akteri nemaju pravo da "guše i zadržavaju" jedni druge", te da je najvažnije da se Zapadni Balkan izvuče iz ekonomske krize.

Vučić je ocenio da je u dijalogu Beograda i Prištine postignut napredak u nekim pitanjima i da se zbog briselskog dijaloga ljudi osećaju sigurnije i bezbednije. Vučić je dodao da je referendum o nezavisnosti u Kataloniji "pokrenuo mnoga pitanja" i da Srbija na ta pitanje nije dobila odgovore, ali je pozvao EU da "ne ostane tiha, ne ćuti" kada Srbija daje sugestije.

foto: Marina Lopičić

"Ne smemo podizati očekivanja medju našim narodom nakon onoga što se desilo u Kataloniji, jer ne možemo se porediti s većim i snažnijim zemljama koje su u mnogo boljem položaju nego što smo to mi. Moramo uzeti u obzir sve sa čime se moramo hvatati u koštac", rekao je Vučić.

Bezbednosni forum, u organizaciji Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Evropskog pokreta u Srbiji i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, održan je od 11. do 13. oktobra.

Korupcija najveći izazov Balkana

Najvažniji izazov Zapadnog Balkana nisu evropske integracije, odnosi sa NATO ili takmičenje Rusije, Brisela i Vašingtona već su to borba protiv korupcije i transparentnost, kao i borba za nezavisno pravosuđe i nezavisne medije, ocenio je danas bivši pomoćnik državnog sekretara SAD za međunarodnu bezbednost Tomas Kantrimen.

foto: AP

Na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma o odnosima Evropske unije i Balkana, Kantrimen je rekao pojedini lideri regiona preferiraju da kreiraju atmosferu straha, etničke razlike i političke teme, a ne da razgovaraju o stvaranju demokratskog društva.

(Kurir.rs/Agencije/Foto: Marina Lopičić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! U Srbiji drastično raste broj obolelih od virusa !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track