BIVŠI POMOĆNIK SEKRETARA SAD: Najveći problem Zapadnog Balkana nisu evrointegracije već korupcija
Foto: AP

objašnjenje

BIVŠI POMOĆNIK SEKRETARA SAD: Najveći problem Zapadnog Balkana nisu evrointegracije već korupcija

Politika -

Najvažniji izazov Zapadnog Balkana nisu evropske integracije, odnosi sa NATO ili takmičenje Rusije, Brisela i Vašingtona već su to borba protiv korupcije i transparentnost, kao i borba za nezavisno pravosuđe i nezavisne medije, ocenio je danas bivši pomoćnik državnog sekretara SAD za međunarodnu bezbednost Tomas Kantrimen. Na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma o odnosima Evropske unije i Balkana, Kantrimen je rekao pojedini lideri regiona preferiraju da kreiraju atmosferu straha, etničke razlike i političke teme, a ne da razgovaraju o stvaranju demokratskog društva.

Kantrimen je rekao da bi, uzimajući u obzir političke uslove u regionu, teško savetovao nekog američkog investitora da ulaže. Prema Kantrimenu, za nedostatke u vladavini prava i korupciju ne mogu se kriviti ni 500 godina Otomanske vlasti, ni sankcije, ni Milošević. Delim mišljenje onih koji smatraju da je greška što su Rumunija, Bugarska i Hrvatska primljene u EU pre nego što su ispunjeni kriterijumi u oblasti vladavine prava, ukazao je Kantrimen i dodao da zemlje jugoistočne Evrope, bilo da su članice EU ili kandidati, beleže nedovoljan progres i nazaduju po pitanju vladavine prava.

Navodeći primer Ukrajine, Kantrimen je ocenio da se neizbežno dogodi da građani postave pitanje kako to da je svaki ministar milioner, a predsednik milijarder. Bivši ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini smatra, međutim, da Evropska komisija treba da bude jasnija u pogledu evropske perspektive Zapadnog Balkana.

Nažalost, izjava Žan Kloda Junkera o 2025. godini kao datumu za proširenje je nedovoljna sa mog stanovišta, precizirao je Fratini i dodao da bi bilo poštenije reći da za sada, posle prijema Hrvatske, nema proširenja.

Prema Fratiniju, Evropi nedostaje više političkog liderstva, a integracija Zapadnog Balkana je jedini način za ujedinjenje Evrope. Zapadni Balkan ne može da ostane kao enklava, to bi bilo neodrživo, podvukao je Fratini.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu stabilnost Goran Svilanović smatra da je izjava Junkera o 2025. godini pozitivna i da je to reagovanje na zahtev Srbije za davanje vremenskog okvira. Smatram da je to veoma pozitivan korak, istakao je Svilanović. Državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova Andrej Logar je istakao da se ta zemlja zalaže za proširenje i da se nada da će ono uslediti što pre. Mi u Sloveniji bismo voleli da vidimo i druge zemlje regiona u EU, a ne samo Srbiju i Crnu Goru, poručio je Logar.

(Kurir.rs/Fonet)

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! U Srbiji drastično raste broj obolelih od virusa !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track