(KURIR TV) VLADA OBELEŽILA 100 DANA RADA U KRUŠEVCU Premijerka Brnabić slomila čašu: Živela Srbija! Uvek idemo korak napred kako bismo ostali lideri u regionu!
Foto: Vladimir Šporčić

Predsednica Vlade zahvalna svom timu

(KURIR TV) VLADA OBELEŽILA 100 DANA RADA U KRUŠEVCU Premijerka Brnabić slomila čašu: Živela Srbija! Uvek idemo korak napred kako bismo ostali lideri u regionu!

Politika -

Vlada Republike Srbije, na čijem je čelu Ana Brnabić, obeležava danas 100 dana rada.

KRUŠEVAC - U Narodnom muzeju u Kruševcu, predsednica Vlade i članovi njenog kabineta predstavili su rezultate svog rada u prethodna tri meseca.

Kurir TV uživo je prenosila konferenciju za medije Vlade Srbije.

13.15 - Brnabićeva je na kraju izlaganja istakla da će svi napori biti uloženi u nastavak dobre saradnje sa Republikom Srpskom, Slovenijom, ali i mnogim drugim zemljama regiona, za šta će dokaz biti zajedničke sednice vlada tih zemalja.

foto: Vladimir Šporčić

Premijerka se zahvalila svim članovima svog tima i, nakon što je slučajno oborila čašu sa govornice i slomila je, sa osmehom uzviknula: "Živela Srbija!"

13.10 - Premijerka je sa ponosom istakla da su, zahvaljujući rezultatima štednje, konačno stvoreni uslovi za povećanje penzija.

foto: Vladimir Šporčić

"Upravo su penzioneri podneli najveći teret štednje. Impresivni rezultati fiskalne štednje omogućili su da u narednih mesec dana isplatimo jednokratni iznos pomoći od 5.000 dinara svim penzionerima. Od 1. januara 2018. godine ćemo trajno povećati primanja svim penzionerima za 5 odsto", obećala je premijerka.

Kada je reč o zaposlenima u javnom sektoru, a pre svega zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, vrtićima, ali i u zdravstvu, sudovima i tužilaštvima, ustanovama za izvršenje sankcija i ustanovama kulture, plate će biti povećane za 10 odsto, što će biti slučaj i za vojsku i policiju.

foto: Vladimir Šporčić

"Zaposleni službenici u ministarstvima dobiće povećanje od 5 odsto. Ovo smo sve pažljivo odmeravali, ne želimo da se vraćamo ipak na vreme kada je najboji posao bio posao u administraciji, jer tu privreda ne može da napreduje", ocenila je Brnabićeva.

13.05 - Premijerka Brnabić je istakla da put ka EU ostaje prioritet politike Vlade Srbije.

"Usvojili smo i akcioni plan za regionalno povezivanje zemalja, potpisali smo akcioni plan sa Nemačkom o bespovratnoj pomoći... I ja kao predsednica Vlade, ali i brojni ministri, susreli smo se sa svim važnim liderima Evrope i sveta. Ovo govori o ugledu koji Srbija danas uživa u svetu i u regionu i svi građani Srbije treba time da se ponose", poručila je premijerka i istakla da je sve pomenuto odlična odskočna daska za dalji napredak u radu.

foto: Vladimir Šporčić

Ona je dodala da se kontinuirano ulaže u unapređenje zdravstva.

"Započeli smo radovi za smeštaj linerarnih akceleratora, za unapređenje aparata za magnetnu rezonancu u KC, objavljen javni poziv za nabavku aparata sajber-nož. Brinemo i o mladima, očuvanju porodice i natalitetu. Želimo da olakšamo roditeljsku ulogu mladim parovima. Takođe je pojačana borba protiv nasilja u porodicu", podvukla je Brnabićeva.

foto: Kurir TV

Ona se osvrnula i na uspehe naših sporitsta i zahvalila im što konstantno doprinose rastu ugleda Srbije u svetu, ali i podsetila da su završeni radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja i da će on konačno biti otvoren 20. oktobra.

13.00 - Predstavljajući izveštaj o radu, predsednica Vlade je navela da njen kabinet podržava poljoprivredu, za šta je dokaz ograničenje stranog vlasništva nad zemljištem u Srbiji.

foto: Printscreen

"Omogućena su bespovratna sredstva za mlade poljoprivrednike. Nastavljamo sa razvojem infrastrukture i strateških saobraćajnica. Na Koridoru 10 u 100 dana Vlade završeno je više od 30 kilometara ka Bugarskoj, započeti radovi na brzoj pruzi Beograd-Budimpešta i završene pripreme za izgradnju 31 kilometra puta od Požege do Preljine. Turizam se posebno brzo razvija zahvaljujući još nizu mera prethodne Vlade i nastavku aktivnosti ove. U cilju povećanja broja turista iz inostranstva, Vlada Srbije je uvela direktnu avio-liniju ka Pekingu", podsetila je ona.

12.55 - Premijerka je podsetila da su mnoge škole počele da koriste elektronski dnevnik, što je, kako je ocenila, važan korak u unapređenju obrazovanja u Srbiji.

foto: Kurir TV

"Danas je i broj studenata na tehničkim fakultetima veći za oko 20 odsto u odnosu na prethodnu akademsku godinu. Sa EU je potpisan Sporazum za podršku obrazovanju, što uključuje bolje povezivanje obrazovnog sistema i tržišta rada. Pored svih aktivnosti, potrebe tržišta za zaposlenima moramo podržati i putem neformalnog obrazovanja. Završili smo programe prekvalifikacija u IT sektoru, pri kraju su pripreme i za 2. krug prekvalifikacija za 900 kandidata. Kao što sam obećala, mislimo i na svoje starije sugrađane. Intenzivno radimo na oporavku domaće privrede i želim da naglasim da je u prvih 8 meseci ove godina Srbija ostvarila rast spoljno-trgovinske razmene za oko 13 odsto", podvukla je premijerka i istakla da je u prvih 100 dana rada Vlade porastao i broj stranih investicija.

12.50 - Brnabićeva je u nastavku navela da je na početku mandata formirana Vladina kancelarija za informacione tehnologije i e-upravu i da su prvi rezultati već vidljivi.

foto: Kurir TV

"Uvedena je automatska overa zdravstvenih knižica. Time smo uštedeli i novac i vreme čekanja na šalterima. Ovakvih primera će biti još mnogo u danima i nedeljama koji slede. Otvoren je i centar digitalne poljoprivrede u Novom Sadu i on je najbolji primer povećanja efikasnosti. Vlada je pokrenula i incijativu za ubrzanu izgradnju fakulteta i naučnih ustanova koji će do kraja mandata ove Vlade biti završeni i pušteni u rad", ocenila je ona.

foto: Kurir TV

12.45 - Na početku svog obraćanja, premijerka Brnabić je istakla da je izuzetno ponosna na rezultate rada svog kabineta u prvih 100 dana.

foto: Printscreen

"Tokom prethodnih 100 dana pokazali smo da Srbija može da nastavi da se hrabro kreće putem koji je trasirala prethodna Vlada. Obećala sam da će nam modernizacija, digitalizacija i ulaganje u obrazovanje biti prioritet, kako bismo bili lideri u regionu. Dokazali smo da probleme rešavamo čak i kada deluju nerešivo. Vlada je uspešno nastavila jačanje fiskalne pozicije i stabuilnosti finansijskog sistema", navela je ona.

foto: Kurir TV

Među uspesima Vlade Srbije, premijerka ubraja povećanje cene rade sa 130 na 146 dinara, zatim izglasavanje tri važna sistemska zakona, posebno o visokoškolskom obrazovanju, kao i sprečavanje ulaska Kosova u Unesko i Interpol.

12.40 - Na početku konferencije, za uvod je prikazan kratak film o učincima Vlade Srbije u proteklih 100 dana.

foto: Kurir TV

Ispred Narodnog muzeja u toku pre podneva se okupio veliki broj građana koji nose transparente sa porukama pohvale uglavnom upućenim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

foto: Vladimir Šporčić

Premijerka Brnabić je uoči konferencije istakla da želi posebne pozdrave okupljenima da prenese od predsednika republike.

foto: Kurir

"Vidim puno njegovih slika danas ovde. I u pravu ste, verujte, bez ikakvog lažnog ulagivanja predsedniku republike, on jeste čovek koji je najviše dao za ovaj projekat, koji je svaki sastanak sa investitorom ispratio lično i sa svojim timom, svojim ljudima ispred mene u poslednjih, malo više od dve godine, i u vreme pre nego što sam bila u Vladi Srbije, oni su se borili, borili su se uporno, da danas dođe ovaj dan", rekla je Brnabićeva.

foto: Vladimir Šporčić

Takođe je dodala da je zadovoljna radom ministara, uz komentar da ih je lično birala.

foto: Vladimir Šporčić

Rezultati rada MUP: Razbijeno 11 kriminalnih grupa

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Kruševcu da je u prvih 100 dana rada vlade premijerke Ane Brnabić, policija razbila 11 organizovanih kriminalnih grupa, uhapsila više od 1.650 osoba osumnjičenih za različita krivična dela i zaplenila više od tone narkotika.

foto: Marina Lopičić

"U prvih 100 dana rada vlade, MUP i policija nastavili su snažnu borbu protiv kriminala i korupcije i postigli su zapažene rezultate. Beležimo i značajan pad stope kriminaliteta u svim policijskim upravama", rekao je Stefanović.

foto: Vladimir Šporčić

Iako 100 dana nije posebno dug rok za velike poduhvate, izdvajamo pet dobrih stvari koje su učinjene za to vreme.

Bilo je u tih 100 i kusur dana i propusta u radu kabineta Ane Brnabić, a mi smo izdvojili pet najvećih "minusa".

A evo šta opozicioni lideri kažu o rezultatima Vlade:

(Kurir.rs/Sanja Đurić/Foto: Vlada Šporčić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track