ZORANA MIHAJLOVIĆ ZA KURIR: Ako Vučić reši pitanje Kosova, biće najveći političar u istoriji!
Foto: Kurir

Intervju nedelje, potpredsednica Vlade Srbije

ZORANA MIHAJLOVIĆ ZA KURIR: Ako Vučić reši pitanje Kosova, biće najveći političar u istoriji!

Politika -

Nažalost, malo je onih koji danas vide čitav kontekst situacije s Kosovom. Vučić to vidi i ima priliku da reši ovaj vekovni problem. Uvek sam govorila ono što mislim. To se možda ne sviđa nekim „prvoborcima“ u SNS, koji misle da je dovoljno samo to što su tu od prvog dana

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva u intervjuu za Kurir govori zašto je mnogi u SNS napadaju i doživljavaju kao opozicionara, kao i šta joj smeta u stranci kojoj pripada. Kaže da nije zaboravila ni kako je bila usamljena kad je predložila da Vučić, a ne Tomislav Nikolić, bude kandidat za predsednika i da nema potrebu nikome da se dokazuje. Takođe, ističe da je prethodna vlada - iako Brnabićkina radi dobro - sa Aleksandrom Vučićem na čelu bila energičnija.

Zašto ste najveći neprijatelj ove vlasti? To tvrde pojedine vaše kolege.

- Ne znam ko to misli, ali znam da Vlada Srbije i SNS imaju mnogo više političke i svake druge koristiti od mene i mog rada nego od tih „kolega“. Svi novi auto-putevi, regionalni putevi, obnovljene pruge i mostovi, stanovi mogli su da se grade i pre mene - ali nisu. Nemam potrebu nikome da se dokazujem jer iza mene stoji znanje, obrazovanje, iskustvo i rezultati. Rad i rezultati treba da su glavno merilo u politici.

Za sebe kažete da ste jedan od najbližih saradnika predsednika Srbije i SNS Aleksandra Vučića, ali godinama vas u stranci mnogi doživljavaju kao „dođoša“ i opozicionara. Zašto?

- U SNS sam ušla posle dogovora s Vučićem. On me je tri puta birao za ministarku, potpredsednicu vlade i stranke, on je tražio da vodim Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost. Zajedno smo radili na velikim infrastrukturnim projektima koji povezuju Srbiju s regionom i Evropom. Nisam zaboravila ni kako sam bila usamljena kad sam predložila da Vučić, a ne Tomislav Nikolić, bude naš kandidat za predsednika. I uvek sam govorila ono što mislim. To se možda ne sviđa nekim „prvoborcima“, koji misle da je dovoljno samo to što su tu od prvog dana.

Da li vas se oni možda plaše?

- Ma gde bi se oni plašili žene koja samo radi svoj posao. Ali, ako bismo ih analizirali, onda bi se pokazalo da su to oni malobrojni koji u sebi, u svojoj ličnosti, ne mogu da obuzdaju svog prvog šefa - Šešelja. Vučić je njima drugi, ili treći predsednik, pa se i u tome razlikujemo.

foto: Kurir

Jeste li se Vučiću požalili zbog tog odnosa? Šta vam je rekao?

- Znam da predsednik zna za sve napade na mene, ali on i ja uvek imamo važnije teme za razgovor. S druge strane, pogledajte šta njemu rade. Dobar je samo kad treba da većini omogući da napreduju, da im omogući status. To vam je kao sa razmaženom decom: dok dajete, dobri ste, a čim kažete da su preterali, oni se ljute.

Kritikovali ste i Crkvu zbog dijaloga o Kosovu i tražili da ne vrši pritisak na Vučića.

- Nažalost, malo je onih koji danas vide čitav kontekst pitanja Kosova, onih koji vide svu tu isprepletanost Kosova sa odnosima u regionu, našim putem u EU, odnosima s Turskom, SAD i Rusijom i, najvažnije, s budućnošću Srbije. Vučić to vidi i ima priliku da reši ovo pitanje. Ako sa Albancima rešimo pitanje Kosova, Vučić će ostati upamćen kao najveći srpski političar u poslednja dva veka.

Šta vam konkretno smeta u SNS?

- Volim svoju stranku i shvatam je kao veliku porodicu u kojoj ima dobrih i manje dobrih, ali kao porodicu. Imamo veliki broj kvalitetnih ljudi, profesionalaca spremnih da rade za dobrobit Srbije. Imamo najpopularnijeg lidera, imamo Nebojšu Stefanovića, koga je Kurir toliko puta kritikovao bez razloga. Imamo Gorana Kneževića, Vanju Udovičića, Jadranku Joksimović, Marka Đurića, imamo Darka Glišića, Nikolu Selakovića, imamo doktore nauka, profesore, lekare, nastavnike, umetnike, sportiste i veliki broj kvalitetnih ljudi po Srbiji. Da sve njih nemamo, ne bismo ni imali uspeha. Mi kao društvo uvek pre gledamo druge, u tuđe porodice, a ne vidimo svoju. Zato sam za to da se svi problemi reše prvo u svojoj porodici.

Dačić je rekao da Vlada nije obdanište pa da Brnabićka glumi vaspitačicu... Kako je vi doživljavate? Koje su sličnosti i razlike u odnosu na njenog prethodnika Vučića?

- Vlada koju vodi premijerka Ana Brnabić radi dobro i nastavila je kontinuitet ekonomske i fiskalne politike. Svako od ministara radi svoj posao najbolje što ume, imamo rezultate. Ali moj je utisak da je vlada s Vučićem bila energičnija. To nema veze s premijerkom, već s velikom Vučićevom i mojom energijom, jer sam potpuno uživala radeći u vladi s njim.

Kako sada izgledaju sednice Vlade? Poznato je da premijerka nema dovoljno političkog iskustva, ali da li ima autoritet da drži stvari pod kontrolom? Da li postoji nešto što joj zamerate i kakva je uopšte komunikacija?

- Ono što vidim jeste da premijerka Brnabić ulaže mnogo volje u svoj posao. Nas dve imamo komunikaciju kakvu treba da imaju premijerka i potpredsednica Vlade.

I premijerka Brnabić se, tvrde stručnjaci, našla u sukobu interesa jer je svoju firmu prebacila na partnerku s kojom živi. Da li je po vama to sukob interesa? Ili makar da li je moralno?

- I za mene i za sve druge treba da važi isti princip: postoje institucije čiji je posao da provere svakog od nas. Neka one rade svoj posao. Znam da su proveravale i Vučića, pa verujem da proveravaju i druge.

Da ste vi bili u prilici da sastavljate kabinet, da li bi on bio isti? Za koga tu ne bi bilo mesta? I šta biste drugačije uradili?

- Nisam u prilici i zato ne mogu da odgovorim na ovo pitanje.

Prema najnovijem istraživanju, niko od ministara nije dobio ni trojku. Je l‘ vas malo sramota zbog toga? Ko je za to kriv - „vaspitačica“ Brnabić ili svaki ministar ponaosob?

- Naš narod je bar poznat po tome što svako zna da sastavi najbolju fudbalsku reprezentaciju i što bi svako znao da vodi Vladu Srbije. Tako sam doživela i ovo navodno ocenjivanje.

Pomenuli smo Dačića. Da li njegovo pevanje može da bude plus u srpskoj diplomatiji?

- Dačić kao iskusni političar zna kad treba da koristi svoj šarm, zato je i dobar diplomata. Ima svoj stil, koji je mnogima neobičan. Međutim, malo me je začudio kada je nedavno tražio spomenik Slobodanu Miloševiću. Upravo je Dačić poveo SPS na stranu suprotnu od one za koju se Milošević zalagao. I dokazao da je u pravu. SPS bez Dačića ne bi preživeo. Da nije bilo Dačića, Šešelj bi ih pojeo.

Šešelj ne propušta priliku da vas napadne, ali ni vi ne ostajete dužni.

- Vojislav Šešelj je politički penzioner koga podržava manje građana nego imaginarnog lika Belog. Šešelj je danas penzioner sa siledžijskim manirima, poznat po vađenju pištolja i pozivima na rat.

Sto dana Vlade obeležio je skandal sa Vulinovim stanom i „tetkom iz Kanade“. Rekli ste da nadležni time treba da se bave i navukli gnev PS... Ipak, taj vaš odgovor je uvijanje u oblande. Šta je vaš pravi politički stav o tome?

- Upravo ono što sam rekla: niko ne sme da napada i vređa novinare i urednike zato što rade svoj posao. I podržavam predlog predsednika Vučića da nadležni još jednom provere sve u vezi s kupovinom stana ministra Vulina. Ni zarez ne bih dodala ni oduzela. Šta god mislili o meni, ja se ne svađam, ali imam volje, snage i energije da se borim i govorim o problemima.

Vulinovi su jedino vas rastrgli, a isto je rekao i predsednik Vučić, pa i Dačić. Kako to objašnjavate?

- Pa... Verovatno nisu bili obavešteni o onome što su rekli Vučić i Dačić. Radim svoj posao, pa tako i s ministrom odbrane Vulinom sledeće nedelje imam sastanak na kojem treba da rešimo pitanja u vezi sa aerodromom Morava.

Plašite li se vanrednih parlamentarnih izbora? I zašto je to ponovo tema?

- Treba li da podsetim da je SNS tri puta u poslednjih pet godina ubedljivo pobedio na parlamentarnim izborima. Nema boljeg dokaza da se SNS ne plaši izbora i imamo rezultat s kojim uvek možemo da stanemo pred građane. Lično, volim vreme izbora, kada je u stranci mobilno stanje. Volim da obilazim Srbiju i tu energiju u vreme izbora.

O izborima u Beogradu

NAJBOLJI IZ TIMA SNS BIĆE GRADONAČELNIK

Uskoro će gradski izbori. Zašto SNS nema kandidata, nego se ponovo krije iza Vučića? Da li to znači da niko iz SNS nije sposoban za tu poziciju?

- Nema izbora za gradonačelnika Beograda, već će stranka koja osvoji većinu, a to će biti SNS, izabrati gradonačelnika. Čude me svi koji veruju da jedan čovek može da vodi Beograd. Za razliku od njih, SNS će imati tim za Beograd, a najbolji iz tima biće gradonačelnik.

Kako je, po vama, radila sadašnja gradska vlast sa Malim i Vesićem na čelu?

- Građani će na izborima reći konačnu ocenu. Kao neko ko vodi infrastrukturu u Srbiji, meni je vrlo pozitivno što je broj gradilišta u Beogradu danas deset puta veći nego pre četiri-pet godina. Mislim da može i treba još više da se gradi u Beogradu i nikad neću razumeti one koji kritikuju kada se nešto pravi i gradi.

foto: Beta

Zemljaci

JANKOVIĆ JE APDEJTOVANA VERZIJA POKRETA DVERI

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković i vi ste zemljaci, oboje ste iz Loznice. Da li je to razlog što ste prema njemu posebno oštri?

- To što primećujem da je Saša Janković postao apdejtovana verzija Dveri nema veze s Loznicom, divnim gradom iz kojeg su moji roditelji. Dveri mrze sve one koji nisu kao oni, Janković i njegovi mrze Vučića i SNS. Dveri prebrojavaju patriotska krvna zrnca, a u Jankovićev pokret ulazi se zakletvom „mrzim Vučića“. To nije politika, to je patologija.

Da morate da birate, koga biste od lidera opozicije podržali - Jankovića, Jeremića, Šutanovca ili Đilasa? Ko je za vas „najmanje zlo“?

- Opoziciju poštujem, ali ako mi već dajete mogućnost da biram, uvek bih podržala kandidata SNS. Uvek!

Kurir / Razgovarale Sandra Mališić i Jelena Velinović

Foto: Kurir, Beta

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KO JE SVE PREDLAGAO PODELU KOSOVA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track