Čepurin kod Vučića: Ruski ambasador najavio dolazak Šojgua na proslavu oslobođenja Beograda
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

180 godina diplomatskih odnosa Rusije i Srbije u februaru

Čepurin kod Vučića: Ruski ambasador najavio dolazak Šojgua na proslavu oslobođenja Beograda

Politika -

BEOGRAD - Srbija će, u skladu sa politikom nezavisnosti i vojne neutralnosti, dalje razvijati dobre odnose sa Rusijom u obostranom interesu, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom.

Vučić i Čepurin su razgovarali o daljim koracima za unapređenje saradnje dveju zemalja.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin prethodno je najavio je da će predstojećoj proslavi oslobađanja Beograda prisustvovati ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i dodao da posete visokih ruskih zvaničnika u oktobru postaju tradicija.

On je kazao da će prisustvo ministra Šojgua dati dodatni značaj obeležavanju oslobođenja Beograda.

Uz podsećanje da su u Srbiju upravo stigli poklonjeni avioni MiG-29, Čepurin kaže da je Šojgu jedan od političara svetskog nivoa, ali i veliki prijatelj Srbije. "Očekujemo da će to biti dobra poseta, ne samo zbog praznika nego i zbog razmene mišljenja što je danas potrebno", rekao je Čepurin.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema njegovim rečima, svet se nalazi u složenoj situaciji, ni Balkan nije u jednostavnoj situaciji, a Srbija je "neka vrsta ostrva stabilnosti".

Komentarišući opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna, Čepurin kaže da je to "supervažno pitanje u naše doba, i dobar primer za druge zemlje". "Rusija sto odsto podržava neutralnost Srbije. Zato smo objektivno zainteresovani da Srbija postane jaka, bezbedna i neutralna zemlja. A bilo bi dobro da svi to shvate i podrže", rekao je Čepurin.

Govoreći o obeležavanju 180 godina diplomatskih odnosa Rusije i Srbije u februaru 2018. godine, Čepurin je najavio da će tada u Beograd doći ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, što je, kako kaže važna poseta i mogućnost da se razmotri čitav spektar bilateralnih odnosa.

"Pred nama je superzadatak da povećamo robnu razmenu, industrijsku saradnju. Sada su stvoreni uslovi da to možemo. Ove godine će robna razmena biti za 15-20 odsto veća nego prošle, to je pozitivan znak. Moramo i možemo da dostignemo kvalitativno viši nivo, ekonomsku saradnju, treba graditi nešto drukčije a sada ima mogućnosti za to", rekao je Čepurin.

Ruski diplomata je dodao i da je Rusija spremna da ide napred onoliko koliko je za to spremna Srbija, zbog čega je od velike važnosti to što će u Srbiju u decembru doći ruski deo međuvladinog komiteta na čelu sa Dmitrijem Rogozinom.

Kako je kazao, od te posete se očekuje da će imati dobre rezultate i da će biti važan događaj.

(Kurir.rs/Tanjug/Sputnjik/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track