Oliver Ivanović: Tumače me kao neprijatelja, jer ne dam da Srbe na Kosmetu prave blesavim!
Foto: Zorana Jevtić

zebnja prema limitiranju roka za rešavanje kosmetskog pitanja

Oliver Ivanović: Tumače me kao neprijatelja, jer ne dam da Srbe na Kosmetu prave blesavim!

Politika -

Kritičan sam prema dijalogu, jer smatram da u njemu ne bi trebale učestvovati filijale stranaka na vlasti, jer one po pravilu ne misle, nego prenose ono što je vrh stranke, a trenutno jedino one učestvuju. Mislim da bi trebalo pozvati druge opcije, naročito predstavnike opozicije, ali i političare sa Kosmeta, jer ako se stavovi ne razlikuju, onda se to ne može nazvati dijalogom, kaže za Kurir Oliver Ivanović, lider građanske inicijative SDP.

On ističe da ima i otvorenu zebnju oko „vremenskog limitiranja rešavanja Kosmeta“, jer tako ozbiljna tema ne može da se zbrza, a ako se zbrzava, onda to nije ozbiljan razgovor. Kako kaže Ivanović, lideri Srba na Kosovu imaju „stečeni strah“ od svakog političara koji za njih lično, ali i državu najveći problem, pokušava da reši netransparentno i u žurbi, posebno zbog ranijih iskustava.

- Mnoge vlasti su krenule ambiciozno da rešavaju problem Kosmeta, neke su se na toj temi i uzdigle, ali su sve padale na potrebi da to „smandrljaju“ i da ostanu upamćeni kao oni koji su to rešili. Zato i apelujem na pravi i širi dijalog, jer za tako ozbiljno pitanje nije dovoljna dvotrećinska većina u parlamentu, već u političkom životu i naciji. Tu moram naglasiti i da današnja opozicija, čiji se stav ignoriše, sutra može postati vlast, a to onda nas na Kosmetu dovodi u nezgodnu situaciju, jer ja ne bih hteo da stav prema Kosovu zavisi od toga ko drži vlast, već od toga šta je zajedničko strateško opredeljenje – ističe Ivanović za naš list i dodaje da je neophodno da u dijalogu učestvuju i predstavnici SANU-a, nezavisni intelektualci, ali obavezno i Srpska pravoslavna crkva.

Govoreći o situaciji pred predstojeće lokalne izbore, gde je kandidat za gradonačelnika Kosovske Mitrovice, Ivanović dodaje da je stekao status „državnog neprijatelja broj jedan“ za vlast i lojalne joj medije, jer ne dozvoljava da ga prave blesavim i da neko rešava sudbinu Srba na Kosmetu, a da čak ni ne pita Srbe na Kosmetu o tome.

- Nisam problem ja kao ličnost, već što istupam u javnosti, odnosno što govorim istinu i eho te istine – kaže naš sagovornik.

Ivanović je, analizirajući predizbornu atmosferu, dodao da „druga strana ne postoji“, kao i da često političari imaju svoje kriminalce, ali da jedino na jugu Srbije kriminalci imaju svoje političare, oličene u „teletabis listama“.

- Vlada Srbije se nekritički stavila na njihovu stranu. Šta je sporno u mojim stavovima i kandidaturi? Šta tu ne valja? Šta oni telebatisi mogu, a ja ne mogu u četiri puta kraćem roku od njih? Kakav je interes podržati tu listu? – kaže Ivanović i dodaje da smo i prošli put videli „integritet“ te liste, naročito kada su u pitanju kupovina i pritisci.

Govoreći o konačnom statusu Kosova, Ivanović se složio sa tezom novinara Kurira da mnogima i u Beogradu i u Prištini odgovora nerešena situacija, u kojima cveta kriminal, ali i da ona nije održiva.

- Takva situacija odgovora i delu međunarodne zajednice, ali manjem. Tokom prethodnih nekoliko meseci, obnovio sam kontakte širom Evrope i jedna od glavnih tema evropskih centara moći u narednom periodu, odnosno prioritet kada je u pitanju Balkan, biće upravo sprega vlasti i kriminala – zaključuje Ivanović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track