OVO JE NAJMOĆNIJI ČOVEK U SRBIJI! VISOKI FUNKCIONER TVRDI: Njemu ni Sloba nije mogao ništa, a kamoli mi! IMA 15 STANOVA U LONDONU
Foto: Dado Đilas

EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO

OVO JE NAJMOĆNIJI ČOVEK U SRBIJI! VISOKI FUNKCIONER TVRDI: Njemu ni Sloba nije mogao ništa, a kamoli mi! IMA 15 STANOVA U LONDONU

Politika -

Blagoje Spaskovski, direktor RTB „Bor“, koji već 40 godina (s prekidima) radi u ovom rudniku, iz kog je nestalo pet tona zlata, moćniji je od svake vladajuće garniture u Srbiji jer mu nijedna vlast već decenijama ne može ništa!

U ekskluzivnom razgovoru za Kurir, visoki politički funkcioner, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da Spaskovskom svojevremeno ništa nije mogao ni Slobodan Milošević, pa je veoma teško da ga i aktuelna vlast natera da odgovara.

- Svi znaju kolike su razmere pljačke u RTB „Bor“. Pa nedostaje pet tona zlata! Policija već izvesno vreme prati dešavanja u ovom rudniku. Da zlato nedostaje, prikazano je i u godišnjim izveštajima koji idu na uvid upravi, ali u mnogo manjem obimu nego što to realno jeste. Procenjuje se da je zbog ove pljačke rudnik, a samim tim i država, oštećen za oko 150 miliona evra - kaže naš izvor i dodaje:

- I pored ogromne pljačke kojoj je izložena državna kasa, Spaskovskom ne može, izgleda, niko ništa. Pa i Slobodan Milošević, u čije vreme je Spaskovski radio u RTB „Bor“, znao je šta on radi u tadašnjem gigantu, ali nije mogao da ga skloni. Šta onda mi da radimo?

Sagovornik Kurira još dodaje da je Spaskovski enormno uvećao svoju imovinu.

foto: Dado Đilas

- Spaskovski ima najmanje 15, a prema nekim informacijama i 17 stanova u Londonu. Zato često i boravi tamo. Kako je to kupio? Pa prosečan građanin treba da radi dva života da bi mogao sebi da priušti jednu nekretninu u Londonu - kaže naš izvor.

Podsetimo, Kurir je objavio seriju tekstova o pljački u RTB „Bor“. Taj rudnik je očerupan za milione evra i zadužen za najmanje 1,3 milijarde evra. Najzaslužniji za haos u ovom državnom gigantu jeste upravo Spaskovski, koji je gotovo četiri decenije u kompaniji i poslednjih devet godina na mestu direktora nastavlja da gura preduzeće u sunovrat.

Sačuvao je fotelju i nakon poslednje u nizu afera, nazvane „zlatni mulj“, koja je obelodanjena kad je Kurir objavio da policija već godinu dana istražuje njega i poslovanje RTB, odakle je višegodišnjim pljačkanjem, kako je procenjeno, izneto pet tona zlata, zbog čega je država oštećena za 150 miliona evra. Eksperti pogona Zlatara u RTB „Bor“ uočili su u godišnjim izveštajima za 2015. da fali 300, a 2016. čak 500 kilograma čistog zlata.

U RTB je, pod rukovodstvom Spaskovskog, u dve godine (2014. i 2015) napravljen gubitak od čak 250 miliona evra, preduzeće je prošle godine potrošilo struje za 4,4 milijarde dinara, a platilo tek 650.000, ili oko 0,01 odsto duga. Kako je Kurir pisao, u gradnji topionice uočen je propust jer je investicija, umesto da iznosi projektovanih 175 miliona evra, narasla na 300-400 miliona.

foto: Damir Dervišagić

Ribanje

VUČIĆ GA ZVAO DA SE VRATI IZ LONDONA

Spaskovski je, inače, krajem oktobra 2016. morao da prekine, kako je tada navedeno, službeni boravak u Londonu jer je hitno pozvan da se javi u kabinet Vučića, tadašnjeg premijera. Vučić je tada, kako je objavljeno, utvrdio da su poslovni podaci RTB u nekim segmentima frizirani, zbog čega je tražio da mu se pod hitno dostave pravi. Predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić je polovinom jula, pri povratku iz SAD, organizovao sastanak s lokalnim stranačkim funkcionerima, na kom je, kako su tada preneli pojedini mediji, oštro kritikovao upravo Spaskovskog.

foto: Fonet

Preletač

KO JE BLAGOJE SPASKOVSKI

37 godina radi u RTB „Bor“ i dobar deo staža je na direktorskoj poziciji

1972. zaposlio se u RTB

1990. postao generalni direktor, a 2000. prešao u preduzeće „Ortosistem“ iz Beograda

2008. vratio se na čelo RTB

1990. godina istaknuti član SPS i blizak saradnik Nikole Šainovića

2010. predvodio listu URS

2013. prešao u SNS

foto: Kurir

Ekipa Kurira

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Majka Zorana Marjanovića pobegla od novinara!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track