ARKANA HAPSILI ZBOG MILOŠEVIĆA: Radio za crnogorsku TAJNU SLUŽBU i pravio HAOS u Beogradu!
Foto: EPA Drago Vejnović, Profimedia

Ekskluzivno! Novi detalji iz Ražnatovićevog tajnog dosijea

ARKANA HAPSILI ZBOG MILOŠEVIĆA: Radio za crnogorsku TAJNU SLUŽBU i pravio HAOS u Beogradu!

Politika -

Željko Ražnatović, komandant Srpske dobrovoljačke garde (SDG), osamdesetih godina je radio za crnogorsku tajnu službu, otkriva Kurir nakon uvida u dosije srpske Državne bezbednosti (DB) o Arkanu!

Kako se navodi u tom dokumentu iz 1991. godine, Arkana su Crnogorci angažovali da bude provokator na određenim mitinzima, a na jednom od skupova građana je čak bio i uhapšen, i to ni manje ni više nego zbog slike Slobodana Miloševića.

Simbol mračnog perioda... Slobodan Milošević, foto: Profimedia

Blizak sa Hrvatima

- DB raspolaže neproverenim informacijama iz marta 1989. da je Ražnatovića mobilisao načelnik DB Crne Gore Keković (iza koga su navodno stajali predstavnici najviših državnih i partijskih rukovodstava Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, a donekle i Vojvodine) da putem raznih provokacija i uzvikivanjem parola neprijateljske sadržine dovede do javne osude skupove solidarnosti sa Srbima i Crnogorcima, jer skupovi počinju da nailaze na sve veći odjek u javnosti i sve više utiču na društvena kretanja - piše u dokumentu DB i dodaje se:

Zanimljiv tajnim službama... Željko Ražnatović Arkan, foto: EPA

- Tako je Ražnatović s grupom kriminalaca počeo da obilazi sve veće skupove i mitinge, priključivao se masi nastojeći da bude u prvim redovima i da uzvikivanjem neprihvatljivih parola još potakne na istupe koje bi zabeležili predstavnici sredstava javnog informisanja. Navodno u tom cilju prisustvovao je mitinzima solidarnosti u Novom Sadu i na oba mitinga u Titogradu.

foto: Kurir

Miting solidarnosti

U belešci Državne bezbednosti do koje je došao Kurir piše i da je s istim ciljem Arkan učestvovao i na mitingu solidarnosti u Beogradu 1988. godine, kao i na spontanom beogradskom mitingu studenata krajem februara 1989. godine, kada je „u radničkom odelu u prvim redovima nosio veliku sliku Slobodana Miloševića“:

- Kada je Ražnatović pokušao sa slikom da se popne na konja pred Skupštinom SFRJ, primećen je od ljudi iz bezbednosti, koji su ga uhvatili i nakon ustanovljavanja da je naoružan pištoljem „valter PPR“, priveli ga u GSUP, gde je zadržan do kasno uveče.

Podsetimo, Kurir je u jučerašnjem broju objavio detalje iz beleške da je Arkan sa svega 15 godina silovao devojku, a dve pokušao da siluje. U „evidenciji specijaliziranih izvršilaca“ on se vodio kao obijač i razbojnik, a bio je poznat po nadimcima Arkan, Hibrid i Bombona, navodi se u dosijeu Državne bezbednosti (DB) o Arkanu iz 1991. godine!

foto: Profimedia

Bio slab na novac i nakit

ZLATARA PREVARIO ZA DIJAMANTSKI PRSTEN OD 50.000 $

Državna bezbednost u dosijeu otkriva i kako je Arkan sredinom osamdesetih na prevaru navodno uzeo novac i dijamante od jednog zlatara.

- Dana 5. marta 1985. Borivoje Popović, zlatar, podneo je krivičnu prijavu protiv Ražnatovića jer mu je navodno na prevaru uzeo 1.600 američkih dolara i prsten sa šest dijamanata, vredan 50.000 dolara. Naime, Popović je navedeni novac i prsten navodno dao Ražnatoviću da bi mu ovaj pomogao da dobije dozvolu za otvaranje zlatare u Beogradu - piše DB i dodaje da je Arkan kasnije tvrdio da nikada nije uzeo novac i nakit od Popovića.

ČINJENICE

• Arkan rođen 1952. u Sloveniji, a odrastao u Beogradu

• Bio poznat i po nadimcima Bombona i Hibrid

• Zbog krivičnih dela podnošeno više krivičnih prijava protiv njega

• Kao maloletnik bio u vaspitnom domu

• DB otkriva da je sa 15 godina silovao devojku; pre toga imao i dva pokušaja silovanja

• Krivična dela činio i širom Evrope

• Devedesetih predvodio dobrovoljce u ratu u SFRJ

• Bio na Interpolovoj poternici

• Bio vlasnik FK Obilić

Božidar Spasić potvrđuje

SRPSKI DB GA PREUZEO KASNIJE

Bivši operativac DB Božidar Spasić potvrđuje za Kurir da je Arkan radio za crnogorsku službu:

- Željko Ražnatović je po poreklu bio Crnogorac, to je zanimljivo, i onda je u jednom trenutku stupio u kontakt s crnogorskom službom bezbednosti. Srpska služba ga je koristila kasnije, tek kad je bio zrelo lice s tim nekim kriminalnim miljeom. Naravno da će DB da koristi takve ljude za određene operacije.

foto: Kurir

Kurir / Ekipa Kurira

FOTO: EPA Drago Vejnović, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivni izveštaj DB: Arkan pravio haos u Beogradu po nalogu crnogorske tajne službe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track