BURA ZBOG SPOMENIKA: Đinđićeva Strela podelila Srbiju
Foto: Fonet, Profimedia

Kakvo obeležje premijeru

BURA ZBOG SPOMENIKA: Đinđićeva Strela podelila Srbiju

Politika -

Simbol prekinute strele evocirao bi simbol misli koja je „pogodila naše društvo, vinula se nagore, u svojoj putanji za trenutak prekinuta, da bi pobednički i prkosno nastavila dalje“

Idejno rešenje spomenika Zoranu Đinđiću u obliku strele, čiji su autori umetnici Mrđan Bajić i Biljana Srbljanović, izazvalo je lavinu komentara, uglavnom negativnih.

Profesorka FDU je na sajtu Peščanika objasnila šta je osnovna ideja i primetila da „dok vi diskutujete o Vučiću, Vesiću, vajarskoj estetici i položaju spomenika i njegovom izgledu i zašto nije lep kao na groblju, promiču vam bitne stvari, Srbi moji“ i zaključila: „Što se mene tiče, može Strela i u šupu“.

Biljana Srbljanović je objasnila da će Strela imati i zvučnu instalaciju, to jest „mikrofone koji skupljaju kakofoniju, prestaju da stvaraju šum i smetnju za slušanje reči Zorana Đinđića, onda kada shvatimo da ga nismo slušali i čuli od nas samih, te kada shvatimo da je jedini napor koji je potreban jeste da utišamo sami sebe“.

„Pitanja koja postavlja čitava skulptura i zvučna instalacija, sledstveno tome, jesu: Šta sam ja učinio? Šta sam mogao da učinim? Šta nisam čuo, razumeo? Da li sam mogao nešto da promenim? Šta sam propustio da slušam i razumem i zašto mi se to dogodilo? Zašto to ne uradim sad? Kako to mogu da uradim sad?“, napisala je Biljana Srbljanović.

Prema njenom tumačenju, simbol prekinute strele evocirao bi simbol misli koja je „pogodila naše društvo, vinula se nagore, u svojoj putanji za trenutak prekinuta, da bi pobednički i prkosno nastavila dalje“.

Međutim, na ovakvo idejno rešenje među prvima je reagovao akademik Dušan Teodorović, koji je cinično podsetio da su „primitivni Amerikanci spomenik Džonu Kenediju podigli tako da se vidi iz aviona“, a Vesna Pešić ga je preko Tvitera pohvalila za reakciju i izjasnila se da je Strela spomenik „trećem metku“, a ne pokojnom premijeru.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da ga boli što Đinđiću spomenik diže vlast čiji su se predstavnici radovali što je ubijen. Komentarišući idejno rešenje za spomenik, on je ocenio da „Đinđić svojim delom i likom ne zaslužuje da bude deo eksperimenta koji će biti neuspešan“.

Kurir / E.K.

Foto: Fonet Beoinfo, Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Ove izjave su Đinđića odvele u istoriju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track