RAT PUTINA I TRAMPA ZA SRBIJU: Konačni obračun Rusije i Amerike zbog baze u Nišu!
Foto: Sputnjik, EPA

SUDAR TITANA! Ukrstila se koplja najvećih svetskih sila

RAT PUTINA I TRAMPA ZA SRBIJU: Konačni obračun Rusije i Amerike zbog baze u Nišu!

Politika -

Srbija trpi do sada najžešći pritisak da se odrekne vojne neutralnosti. Posle beogradske vizite visokog zvaničnika Stejt departmenta Brajana Hojta Jija svima je jasno da su Donald Tramp i Vladimir Putin skinuli rukavice i da svoj specijalni diplomatski rat nastavljaju na novom frontu - u Srbiji.

Glavni kamen spoticanja Rusije i SAD je status Ruskog humanitarnog centra u Nišu, za koji Rusi traže diplomatski status, a koji bi Amerikanci da ugase.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara u Beograd je došao s jasnim upozorenjem da Srbija ne može više da sedi na dve stolice ukoliko želi da napreduje ka članstvu u EU.

Integrisanje

- I dalje želimo da region bude uspešniji, stabilniji, bezbedniji i bolje integrisan u ostatak Evrope - poručio je Ji i naglasio da nije moguće ostvariti dugoročno održivu stabilnost u Evropi bez vladavine prava, nezavisnog sudstva, slobodnih, nezavisnih i profesionalnih medija i poštovanja ljudskih prava.

foto: Reuters

Ji je rekao i da postoji nedovoljna obaveštenost javnosti Srbije o visini investicija sa Zapada.

- Možda su drugi efikasniji u slanju poruka, na primer Rusija. Pomoć i investicije iz Rusije su u Srbiji beznačajni u poređenju s pomoći i investicijama evropskih i američkih partnera - rekao je Trampov čovek za Balkan.

On je naveo da su prošle godine investicije iz Rusije iznosile oko 80 miliona dolara, a iz EU 1,5 milijardi, ali da mnogi Srbi imaju utisak da Rusija omogućava najviše investicija i pomoći, što nije tačno. Ji ne smatra da se u regionu odvija trka u naoružanju iako je Srbija nabavila ruske „migove“, a Hrvatska razmatra kupovinu američkih letelica.

- Odluke o naoružanju, partnerima i snabdevačima zavise od vlada, to je njihovo suvereno pravo. Ali pošto je Srbija izabrala put približavanja Evropi i priključenja EU, mislimo da je u interesu Beograda da izabere evropska rešenja u trgovini i bezbednosti - rekao je Ji.

Moskva je žustro odgovorila.

- SAD ne bi trebalo da se mešaju u saradnju Srbije i Rusije. Ji je dozvolio sebi niz provokativnih izjava usmerenih na podrivanje rusko-srpske saradnje tako što je grubo tražio od Beograda da preispita saradnju s Rusijom, a neprimereno emocionalnim izrazima govorio je protiv davanja imuniteta i privilegija centru u Nišu - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

foto: AP

Ideološki stereotipi

Kako su naveli, Amerikanci se izgleda pretvaraju da ne znaju za pomoć koju centar već nekoliko godina pruža Srbiji i drugim zemljama u regionu, uključujući i članice EU i NATO, u prevazilaženju posledica katastrofa:

- Pozivamo naše američke kolege da ne nameću svoje neprijateljske ideološke stereotipe koji podrivaju temelje međunarodne stabilnosti i saradnje na Balkanu i u Evropi u celini.

Analitičar Aleksandar Radić kaže da Srbija ima težak izbor jer ako se odrekne saradnje sa NATO i Zapadom, zapravo se odriče i EU:

- Zahlađivanje odnosa s Moskvom dovelo bi u pitanje poverenje glasača u vladajuću partiju, jer se godinama gradi slika o posebnim vezama s Rusijom. Ako pritisci budu snažni, moraće da menja stav u spoljnoj i odbrambenoj politici. Ali to je đavolji izbor jer ne može da se ne izgubi.

REAGOVANJA / O STAVOVIMA AMERIČKE ADMINISTRACIJE /

foto: Marina Lopičić

Kajl Skat, ambasador SAD

POSVEĆENOST EU

SAD podržavaju evropski put Srbije, na kojem postoje izazovi, unapređenje vladavine prava i slobode medija i normalizacija odnosa s Kosovom. Bez toga nema integracije u Evropu. Srbija može da ima dobre odnose s Rusijom, ali ako želi u EU treba to da pokaže.

foto: Fonet/Vlada Srbije

Zorana Mihajlović

NEĆEMO MENJATI POLITIKU

Srbija je posvećena EU i neće menjati svoju spoljnu politiku. Politika Srbija jeste ulazak u EU. Radi se na tome, od formiranja posebnog ministarstva za EU integracije, otvaranje poglavlja i svega što pokušavamo da uvedemo što je važno za napredak.

foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Sem Fabrici, šef delegacije EU

USKLAĐIVANJE SA EU

EU očekuje dodatne napore Srbije kako bi se postepeno uskladila sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije do datuma pristupanja. Srbija bi, imajući u vidu da su evropske integracije njen strateški prioritet, trebalo da deluje u skladu sa svojom posvećenošću.

foto: Zorana Jevtić

Boško Jakšić

RUSI KAO DA SU ČITALI VULINA

Spoljnopolitički komentator Politike Boško Jakšić smatra da je poruka koju je Srbiji uputio Ji očekivana i da je bilo jasno da balansiranje ne može dugo da izdrži u okolnostima sukoba Istoka i Zapada. Naveo je da mu reakcija ruskog ministarstva inostranih poslova deluje „kao da su čitali Vulina“:

- Članovi Vlade imaju oprečne poglede kad su u pitanju Istok i Zapad. Postoji iskreno rusofilstvo i iskreno proevropejstvo. Ako se ponovi formulacija kao što je Vulinova, onda je to direktan put konfrontacije sa Zapadom, a ako pak prećutite, onda je to izraz „nedostatka dostojanstva“.

foto: Kurir

SLAVSKA TRPEZA

foto: Kurir

DANAS U KURIRU POKLON DODATAK ZA GURMANE: Najbolja posna jela za slavsku trpezu

Ovog četvrtka najbolji dodatak o kulinarstvu Gurman donosi recepte koji će vam pomoći da pripremite savršenu posnu slavsku trpezu.

Oduševite svoje goste povrćem sa oslićem, posnom ruskom salatom, sarmom bez mesa, salatom od šampinjona s prazilukom itd.

Od posnih poslastica izdvajamo: orasnice, kuglice od kokosa, kakao kuglice i kolačiće s makom.

I u ovom broju naći ćete savete i male kulinarske tajne koji će vam kuvanje učiniti lakšim.

Ne propustite najbolji dodatak za gurmane!

foto: Kurir

Kurir / I. Kljajić - B. Bojić

Foto: Sputnjik, EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Evo koliko će robijati glumica koja je ubila majku i babu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track