PREDSEDNIK O ODBRANI INTEGRITETA SRBIJE: Sad mi je jasno zašto stižu dolari da se oslabi Vučić
Foto: printskrin, Printskrin

Poštovati teritorijalni integritet

PREDSEDNIK O ODBRANI INTEGRITETA SRBIJE: Sad mi je jasno zašto stižu dolari da se oslabi Vučić

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, u vezi sa proglašenjem nezavisnosti Katalonije, da postoji samo jedno međunarodno pravo, koje ne može da se krši i gazi, a da je međunarodna zajednica pokazala licemerje braneći ga u ovom slučaju, a istovremeno kršeći u slučaju Kosova.

foto: printskrin, Printskrin

"Koliko god smo na strani Španije, koja je pokazala iskreno prijateljstvo sa Srbijom, iz svojih razloga kao što su Katalonija ili Baskija, ali je za razliku od drugih to pokazala, znam da je svakom Srbinu teško da gleda bučno licemerje svakog dana o poštovanju teritorijalnog integriteta", rekao je on na konferenciji za štampu posle razgovora sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

VUČIĆ I DODIK SAGLASNI: Do kraja godine da ustanovimo granicu između Srbije i BiH

Ukazao je da je suočen svakim danom sa zahtevima međunarodnih predstavnika da mora da poštuje integritet Kosova, a da odgovara da mi imamo Ustav kojim nismo priznali nezavisnost Kosova, i da ne može da im izađe u susret.

foto: Printscreen

"Kada im kažem da integritet Srbije pre devet godina nije morao da se poštuje, kada to izgovorim, u sekundi razumem zašto dolaze stotine hiljada i milioni dolara sa ciljem da se oslabi Vučić i srpska vlada, kao i mnogi drugi koji ne misle kao oni", objasnio je Vučić.

VUČIĆ O RAZGOVORIMA SA PRIŠTINOM: Srbija ne podržava stvaranje kosovske vojske

Ukazao je da se sada glasno utrkuju u licemerju zaštite nečijeg integriteta, oni koji su pre toga pregazili jednu malu zemlju kakva je Srbija i rekli da ih baš briga za nas. Rekao je da postoje dve razlike između slučaja Katalonije i Kosova, o čemu će sutra detaljnije govoriti.

foto: Printscreen

Katalonija je, kako je objasnio, protivpravno, ali u skladu sa načelom prava o samoopredeljenju, održala nekakav referendum, a da na Kosovu nije ni bilo referenduma, osim onog lažnog iz 1991, kao i lažnog kačaničkog ustava. Ukazao je da je u Kataloniji sve prošlo mirno, a na Kosovu su agresijom stvorili situaciju kakva je bila, i da se danas moramo suočiti sa takvom realnošću.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track