UKRAJINSKI AMBASADOR U SRED BEOGRADA TEŠKO OPTUŽUJE RUSIJU I SRBIJU: Putin koristi Srbiju da destabilizuje Balkan i uništi Evropu
Foto: Dragana Udovičić

diplomatija

UKRAJINSKI AMBASADOR U SRED BEOGRADA TEŠKO OPTUŽUJE RUSIJU I SRBIJU: Putin koristi Srbiju da destabilizuje Balkan i uništi Evropu

Politika -

BEOGRAD - Ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič izjavio je da Moskva koristi Srbiju i srpski faktor da destabilizuje Balkan i uništi Evropu.

U intervjuu za BIRN (Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo) Aleksandrovič je kao destabilizujuće akcije Rusije na Balkanu naveo da "Rusija obučava srpske plaćenike da ubijaju Ukrajince", da je "iskoristila srpske ekstremiste za državni udar u Crnoj Gori" i da "podstiče srpski sepratizam u većinski srpskom entitetu, Republici Srpskoj da destabilizuje BiH".

foto: Stefan Jokić, EPA

"Rusija koristi srpski faktor da destabilizuje Makedoniju. Rusija igra aktivnu ulogu u suprotstavljanju kososvkih Srba kosovskim Alabancima. Rusija prodaje avione Srbiji da stvori napetost u odnosima sa Hrvatskom", dodao je ukrajinski ambasador rekavši da su to samo neki od razloga zašto su zapadni zvaničnici upozorili Srbiju na rizike bliskog savezništva sa Moskvom.

Aleksandrovič je kazao da Rusija koristi Srbiju da stvori haos i podstakne nove ratove na Balkanu.

"Putin ne mari za Srbiju... Predsednik Rusije samo koristi Srbiju kao još jedan instrument za uništenje Evrope", rekao je ambasador Ukrajine u intervjuu za BIRN.

foto: Fonet AP (24.4.2014)

"Je li to ono što gradjani Srbije zaista žele? Dopuštate Rusiji da vas koristi za uništenje Evrope u koju želite da idete da studirate i da radite. To nema nikakvog smisla. Zato zapadni zvaničnici traže od Srbije da ne sedi na dve stolice", naveo je ambasador Ukrajine aludirajući na nedavnu izjavu zvaničnika Stejt deprtmenta Hojta Brajana Jia.

BIRN dodaje da nije uspeo da dobije reagovanje od Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ambasade Rusije na izjave ambasadora Ukrajine koji je rekao i da "ruska propaganda i tajne službe igraju veliku ulogu u privlačenju stranih plaćenika u Ukrajinu".

"Možda su neki medju njima odlučili da dodju u Ukrajinu jer su im isprale mozak lažne priče na Sputnjiku ili na Raša tudej" kazao je Aleksandrovič.

foto: AP

U intervjuu za BIRN, Aleksandrovič je kritikovao Srbiju da ne čini ništa da spreči svoje gradjane da odlaze da se bore na strani proruskih snaga u Istočnoj Ukrajini. "Srbija ne čini dovoljno da reši to pitanje", rekao je dodajući da je Kijev više puta upozorio Beograd na taj problem ali da nije vredelo.

Ambasador Aleksandrovič je rekao da se, prema njihovim podacima, u Ukrajini trenutno bori oko 300 ljudi iz Srbije dodajući da se u Ukrajini takva aktivnost smatra terorizmom, dok Srbija uprkos zakonu koji zabranjuje odlazak na strana ratišta ignoriše taj problem, pozivajući se na istorijske veze sa Rusijom.

BIRN podseća da uprkos zakonu u Srbiji nije bilo mnogo kažnjavanja i da je uhapšeno svega nekoliko dobrovoljaca koji su se po povratku u zemlji nagodili sa tužilaštvom da priznaju krivicu u zamenu za blažu kaznu. Aleksandrovič je ocenio da to deluje veoma blago i dodao da će Ukrajina nastaviti da objavljuje informacije o srpskim borcima.

foto: Profimedia

"Reč je sprovodjenju srpskog zakona koji bi trebalo da kazni gradjane koji učestvuju u ratovima i sukobima u inostranstvu... Ni jedan državljanin Srbije nije poslat u zatvor zbog plaćeničke aktivnosti protiv Ukrajine. Ako grešim, pozivam srpsku vladu da me demantuje", rekao je.

BIRN podseća da su mnogi dobrovoljci sa Balkana rekli da su se pridružili pobunjenicima u Ukrajini iz naklonosti prema Rusiji i osećaja pravoslavnog hrišćanskog bratstva i dodaje da većina Srba doživljava Rusiju kao jednog od glavnih saveznika Srbije posebno u borbi za sprečavanje medjunaordnog priznanja Kosova.

Dodaje se medjutim i da se tvrdi da su stranci koji se bore na strani Rusije u Ukrajini veoma dobro plaćeni.

Ambasador Aleksnadrovič rekao je za BIRN da plaćenici iz Srbije koji odlaze u Istočnu Ukrajinu mogu da stignu tamo preko Rusije, prelazeći granicu u regiuonu Luganska i Donjecka, ili preko Ukrajine u koju se ulazi legalčno s vizom na 30 dana.

Ruta preko Rusije je identifikovana i u dokumentarcu Radija slobodna Evropa kao glavna ruta od Beograda za Ukrajinu preko Moskve i Rostova na Donu.

U tom dokumentarcu je takodje rasvetljena uloga Ruskog kosovskog fronta, nevladine organizacije koja navodno pomaže Srbima da stignu do Donbasa, a ta saznanja potkrepila je i ukrajinska bezbednosna služba Aleksandrovič je rekao da "plaćenici iz Srbije" koji idu na Istok Ukrajine "diskeredituju srpski narod u očima prijateljskog ukrajinskog naroda koji nikada nije učinio ništa protiv Srbije".

"Naši parlamentarci ne putuju na Kosovo. Mi igramo fudbalske ili košarkaške utakmice protiv Kosova na neutralnom terenu jer ne priznajemo kosovsker pasoše. I, Ukrajinci ne dolaze u Srbiju da ubijaju Srbe", rekao je.

Govoreći o odnosima sa Beogradom, Aleksandrovič je ocenio da je imidž Srbije u Ukrajini ozbiljno narušen uprkos slovenskim pravoslavnim vezama i dugom tradicijom kulturnih veza i saradnje. "Kad imate političara iz Srbije koji putuje na Krim i hvali Putina za 'mudru i čvrstu politiku', kad imate Srbiju koja u UN glasa protiv Ukrajine, onda je prirodno da to utiče na negativan imidž Srbije u Ukrajini", kazao je ambasador.

On je dodao da "Srbija i Ukrajina imaju zajedničku budućnost u EU" i da je to "osnova na kojoj dve zemlje mogu da grade odlične odnose, ako postoji dovoljno političke volje".

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Novi detalji tužilaštva! Evo kada se Zoran Marjanović odvojio od ćerkice i kada je usmrtio Jelenu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track