AFERA RAJSKI PAPIRI DRMA VLADU SRBIJE MINISTAR GRADIO PUTINOVU VILU! Nenad Popović: Sve sam radio po zakonu!
Foto: Dragana Udovičić, Reuters

otvorena Pandorina kutija Afera „Rajski papiri“ trese Vladu Srbije

AFERA RAJSKI PAPIRI DRMA VLADU SRBIJE MINISTAR GRADIO PUTINOVU VILU! Nenad Popović: Sve sam radio po zakonu!

Politika -

Dokumenti otkrivaju poslovno carstvo Nenada Popovića u Rusiji, gde je uleteo u veoma unosan biznis izgradnje Putinove palate I podizanja olimpijskog naselja u Sočiju, tvrdi Stefan Dojčinović iz Krika

Ministar Nenad Popović preselio je poslovno carstvo u Rusiju, gde je uleteo u veoma unosan biznis izgradnje Putinove palate i podizanja olimpijskog naselja u Sočiju, koju je pratila ogromna afera, otkrivaju dokumenti iz „Rajskih papira“, projekta koji obelodanjuje veze stotina svetskih moćnika sa ofšor kompanijama. Ovo tvrdi glavni urednik portala Krik Stevan Dojčinović, koji je učestvovao u istraživanju procurelih dokumenata. Ministar Popović za Kurir odgovara da nema šta da krije i da je sve radio po zakonu.

POPOVIĆ: Sve podatke o svojim kompanijama prijavio sam u Srbiji i Rusiji. Sve što imam, stekao sam svojim radom u prošlih 25 godina, foto: Beta

Ime ministra Popovića pominje se, kako tvrdi Dojčinović, i u kontekstu saradnje s kontroverznim milijarderom Markom Ričom, koji je kao vlasnik kompanije „Glenkor“ svojevremeno bio označen kao najveći utajivač poreza u Americi.

- Popović je 2012. godine, neposredno pre stupanja na mesto potpredsednika Skupštine Srbije, pokušao da napravi novu šemu svojih ofšor kompanija i preseli ih na ostrvo Man i trust u Hongkongu. Tada se obratio jednoj od agencija za ofšor usluge, iz koje su i procurili dokumenti iz „Rajskih papira“. Agencije koje se pominju u „Rajskim papirima“ su dosta čistiji igrači, pa su proveravali svoje klijente. Kad se javio Popović, to jest njegovi agenti, nisu mu otkrili identitet, samo su naveli „Mr P.“. Iz agencije su onda zatražili njegov pasoš, krenuli da ga istražuju i otkrili kontroverzne poslove koje je radio u Rusiji. Na kraju se to mnogo produžilo i nikada nije formirao te firme - izjavio je Dojčinović.

Raskoš i luksuz... Putin i Medvedev u jednoj od njegovih rezidencija, foto: Profimedia

Imovinska karta

On kaže i da je ministar Popović prijavio svoje ofšor firme Agenciji za borbu protiv korupcije, ali da se u njegovoj imovinskoj karti ne može videti vrednost imovine tih kompanija, koja je procenjena na 75 miliona dolara, odnosno 100 miliona dolara, koliko vredi na tržištu. U Popovićevoj imovinskoj karti nema ni kuće u Rusiji, koja se, kako kaže Dojčinović, vodi na firmu.

Popović, koji je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnologije, poručio je za Kurir da tvrdnje Krika ne želi da komentariše.

- Sve relevantne podatke o svojim kompanijama prijavio sam nadležnim institucijama u Srbiji i Rusiji. Sve što imam, stekao sam zakonito, svojim radom u prošlih 25 godina - kaže Popović.

Najavio tužbu

On je najavio i da će podneti tužbu protiv novinara Krika jer o njemu „objavljuju lažne informacije s ciljem da naruše njegov ugled i diskredituju ga kao političara i nosioca državne funkcije“.

POPOVIĆ: Tužiću Krik zbog laži koje je izneo o meni i narušio mi ugled

- Laž broj 1: Krik me je prvo optužio da imam kompanije u ofšor zonama koje se pominju u „Rajskim papirima“, da bi se kasnije ispravili i rekli da nikada nisu tvrdili da posedujem kompanije u tim ofšor zonama. Laž broj 2: Krik je izrekao tvrdnju da je agencija „Eplbi“ odbila da za mene uradi predlog prenosa mojih kompanija u ofšor zone iz „Rajskih papira“. Krik je naveo da „Eplbi“ to nije uradio jer sam ocenjen kao rizičan klijent zbog „kontroverznih poslova u Rusiji“. To je ordinarna laž. „Eplbi“ je napravio taj predlog i naplatio tu uslugu mojoj konsultantskoj kući PWC i meni. Ali taj predlog nikada nisam realizovao - navodi Popović u saopštenju.

On je negirao da poseduje kompaniju u ofšor zoni na Britanskim Devičanskim Ostrvima, naglašavajući da su sve njegove firme registrovane na teritoriji Evrope i Rusije.

foto: AP

Firma s partnerom

MILOVA SESTRA U DOKUMENTIMA

Ana Đukanović, sestra bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića, i njen partner Radomir Vukčević osnovali su dve ofšor kompanije na Malti, koje su povezane s rudarskom industrijom i preradom minerala, otkrivaju „Rajski papiri“. Đukanovićeva sestra pominje se u bazi pod njenim ranijim prezimenom Kolarević i bila je akcionar u firmi „Ranin ltd“, kompanije registrovane na Malti 2012, kada je njen brat poslednji put izabran za premijera.

Advokat Oliver Glišić

MALTA JE NOVI KIPAR ZA BOGATAŠE

Advokat Oliver Glišić objašnjava da je suština ofšor kompanija u tome da kapital ostaje van domašaja jurisdikcije zemlje čije državljanstvo imate.

- U postojećem pravu ofšor poslovanje je dozvoljeno i jedina zakonska obaveza je da vlasništvo u stranim kompanijama prijavite Poreskoj upravi. Kipar je ranije bio najpopularnija ofšor destinacija u Srbiji, a da je sada sve aktuelnija Malta, koja nudi koncept ekonomskog državljanstva.

foto: Zorana Jevtić

Podaci Krika

SEDAM FIRMI NA KIPRU, JEDNA NA DEVIČANSKIM...

Agencija juče nije dostavila Kuriru odgovor na pitanje gde su centrale 23 firme, koliko je ministar prijavio u imovinskoj karti. Dojčinović za naš list tvrdi da je sedam registrovano na Kipru, a jedna na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Dojčinović naglašava da Popovićevo objašnjenje da je sve svoje firme registrovao u Evropi i Rusiji ne menja činjenicu da posluje u ofšor zonama.

- Najveći problem je što se ofšor zone koriste da se sakrijete iza tih firmi. To je najbolji način da se sakrijete. Mi razotkrivamo imena moćnih ljudi koji tu stoje, a državni organi utvrđuju ima li kršenja zakona - objašnjava urednik Krika.

foto: Kurir

NA OVO SMO SVI ČEKALI

foto: Glossy

DANAS SRBIJA DOBIJA NAJGLAMUROZNIJI MAGAZIN O POZNATIMA: Stigao je GLOSSY

Danas premijerno predstavljamo prvi broj najtiražnijeg magazina Glossy!

Požurite po svoj primerak Kurira uz koji na poklon dobijate luksuzni nedeljnik o poznatima

Samo za prvi broj magazina Glossy, Lepa Brena otkriva istinu o svom braku i razvodu.

Svetska ekskluziva: princ Filip i princeza Danica Karađorđević otkrivaju za Glossy magazin da će postati roditelji sledeće godine. Glossy saznaje, Marina Visković zakazala venčanje za maj.

Živite život poznatih, čitajte magazin Glossy.

Sredom uz Kurir!

foto: Glossy

Kurir / I. Kljajić - B. Karović

Foto: Dragana Udovičić, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja