(KURIR TV) ODRŽANA ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA SRBIJE I RS U PALATI SRBIJA: Potpisana 4 sporazuma, premijerke zadovoljne saradnjom
Foto: Kurir TV

Zadovoljni međusobnom saradnjom

(KURIR TV) ODRŽANA ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA SRBIJE I RS U PALATI SRBIJA: Potpisana 4 sporazuma, premijerke zadovoljne saradnjom

Politika -
1 / 11 Foto: Zorana Jevtić

BEOGRAD - Zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske održana je danas u Palati Srbija.

foto: Kurir TV

Posle održane osme zajedničke sednice dveju vlada, resorni ministri pristupili su potpisivanju četiri sporazuma - iz oblasti vazduhoplovstva, infrastrukture, kulture, poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja.

1 / 17 Foto: Kurir TV

Posle potpisivanja četiri sporazuma, novinarima se prva obratila premijerka Srbije Ana Brnabić pozdravivši goste iz Banjaluke u ime svih građana Srbije.

foto: Kurir TV

Ona je naglasila da postoji puno stvari koje nas povezuju i da sa Srpskom želimo da održimo posebne odnose zbog čega ova sednica nije bila protokolarna već od suštinskog značaja, kada je reč o saradnji.

foto: Kurir TV

Ona se kolegama iz Srpske zahvalila na saradnji koju "Srbija izuzetno ceni" i dodala da je potrebno ne samo nastaviti saradnju na zajedničkim projektima nego i bolje iskoristiti fondove EU.

Premijerka Srbije potom je govornicu ustupila koleginici iz Srpske Željki Cvijanović, koja se zahvalila Brnabićevoj na gostoprimstvu i saradnji,

foto: Kurir TV

te dodala da je treba nastaviti uspešnu saradnju posebno kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi i razvoju Podrinja.

Odgovarajući na konstataciju novinara da je Bakir Izetbegović nedavno izjavio da je "njegov otac Erdoganu ostavio BiH u amanet", ona je rekla da takva izjava upravo pokazuje deficit države BiH i njene državnosti kada neko nekome ostavlja državu u amanet.

foto: Kurir TV

Na pitanje novinara o rešavanju pitanja međusobne državne granice, premijerka RS Željka Cvijanović je rekla da to nije u nadležnosti ovih dveju vlada, ali da se razgovaralo i o tome.

foto: Kurir TV

Odgovarajući na kritike da vlada dovodi investitore kojima daje subvencije, a da radnici rade za male plate, Brnabićeva je rekla da Srbija nije imala izbora kada je reč o izlaženju iz sive ekonomije jer njena privreda nije bila zasnovana na inovacijama već na investicijama, a kada u prvi plan budu izbile inovacije i nezaposlenost se spusti ispod 10 odsto onda će moći da se govori i o većim platama radnika.

foto: Kurir TV

Ona je kazala da bi volela da čuje te kritičare i tvorce takvih izveštaja jer je lako pričati, a mnogo teže raditi pa bi bilo lepo da se čuje neki njihov konkretan i konstruktivan predlog, ako već kritikuju ovo što vlada radi.

foto: Kurir TV

Na kraju obraćanja, napravljena je zajednička fotografija na kojoj su obe premijerke i svi ministri obeju vlada.

foto: Kurir TV

Sednici je prethodio sastanak predsednika Republike Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, i premijerki Ane Brnabić i Željke Cvijanović.

foto: Zorana Jevtić

Predsednici Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, kao i premijerke Ana Brnabić i Željka Cvijanović razgovarali su danas u Beogradu o saradnji, uključujući jačanje ekonomskih odnosa.

O putu, pruzi i e-dozvolama

Ministri građevinarstva i saobraćaja Srbije i Republike Srpske su se danas u Beogradu dogovarali o izgradnji puta i pruge, i o izdavanju novih, elektronskih građevinskih dozvola. Na sastanku održanom u okviru zajedničke sednice vlada Srbije i Republike Srpske, razgovarali su i o ubrzanju procedure za izgradnju zajedničkog graničnog prelaza u Bratuncu, o zajedničkom održavanju mostova na Drini, i o izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo. Ministarka Zorana Mihajlović je izjavila da je "trasa auto-puta Beograd-Sarajevo kroz Srbiju već poznata - nastaviće se na postojeću trasu Koridora 11. Mi ćemo ove godine potpisati komercijalni ugovor za izgradnju autoputa Preljina-Požega, a naredne godine razgovaraćemo o nastavku izgradnje preostalih 60 kilometara puta od Požege do Kotromana".

Posle sastanka, predsednik Dodik je rekao novinarima da su razgovarali o dostignućima dosadašnje saradnje i planovima za iduću godinu. Dodik je napomenuo da će dve vlade danas u Beogradu, na operativnom nivou, razmatrati konkretne aktivnosti u vezi s budžetskim aktivnostima.

foto: Zorana Jevtić

Naveo je da je današnji sastanak veoma značajan, s obzirom na to da je za obe vlade došlo vreme za izradu budžeta za 2018. godinu, a samim tim i za obezbedjivane sredstava za odredjene planove.

Dodik je rekao da se na sastanku razgovaralo o ekonomskim potrebama i u Republici Srpskoj, i u Srbiji, i dodao da se to odnosi i na ekonomska ulaganja.

foto: Zorana Jevtić

On je naveo da je Republika Srpska spremna da u Srbiji pomogne obnovu škola i vrtića i da će o tome odluka biti doneta naknadno.

Tema sastanka je bila i politička situacija u regionu. "Srbija je nezaobilzni faktor za očuvanje stabilnosti", rekao je Dodik i dodao da je Republika Srpska "uz Srbiju".

foto: Zorana Jevtić

On je rekao i da je danas praktično održana sednica Saveta za implementaciju sporazuma o specijalnim vezama Srbije i Republike Srpske.

Predviđeno je i svečano potpisivanje Memorandum dve vlade o saradnji u oblasti vazduhoplovstva, koji će potpisati predsednica Vlade RS Željka Cvijanović i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

foto: Zorana Jevtić

Biće potpisan Sporazum o saradnji u oblastima infrastrukture kvaliteta, između Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske i Ministarstva privrede Srbije, kao i Memorandum o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske za period 2017-2021. godine.

Takođe, biće potpisan Memorandum o saradnji u oblasti poštanskog i telekomunikacionog saobraćaja između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Ministarstva saobraćaja i veza RS.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Istražitelji otkrivaju: Evo zašto se staklorezac nije otarasio tela ubijenog vlasnika pekare?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track