BITKA RUSIJE I AMERIKE U BEOGRADU: Šlemovi, panciri, oružje? EVO ŠTA SE SPREMA
Foto: EPA

O LINIJI RAZDVAJANJA U DONBASU

BITKA RUSIJE I AMERIKE U BEOGRADU: Šlemovi, panciri, oružje? EVO ŠTA SE SPREMA

Politika -

Liniju razdvajanja suprotstavljenih strana u Donbasu, trebalo bi da čuvaju "plavi šlemovi" koji bi, istovremeno, obezbedili da Donjecka i Luganska narodna republika ostanu u sastavu Ukrajine, ali i dobiju neku vrstu autonomije.

Koliko bi mirotvoraca trebalo da dođe i iz kojih zemalja, tema je o kojoj se rasplamsala polemika u Kijevu i na drugoj strani rova, u Donjecku i Lugansku.

Američki mediji tvrde da će Vašington predložiti dolazak 20.000 "šlemova".

"Vol strit džornal", piše da bi mirotvorci došli pod pokroviteljstvom OEBS, a ne UN, što znači da bi to bili vojnici iz evropskih zemalja. Specijalni predstavnik za Ukrajinu američkog Stejt departamenta Kurt Volker i pomoćnik ruskog predsednika Vladislav Surkov pokušaće danas u Beogradu da dogovore formulu dovođenja "šlemova", koja bi zadovoljila obe strane.

U Moskvi se zalažu da mirotvorci, kako je predložio ruski predsednik Vladimir Putin, kontrolišu liniju razdvajanja i ne dozvole da se koristi teško oružje. Putin je već upozorio da bi zatvaranje granice sa Rusijom osokolilo one ratoborne ukrajinske političare da naprave pokolj u Donbasu.

U Kijevu bi hteli da mirotvorci zatvore rusku granicu kako Donjecka i Luganska armija ne bi mogle da dobijaju bilo kakvu pomoć. To je glavni razlog što u Donbasu kažu da oni sumnjaju da Kijev pomoću svojih saveznika priprema scenario kakav je svojevremeno koristila Hrvatska kada je očistila Srpsku krajinu.

U Kijevu su kategorički protiv da ruski vojnici budu među "plavim šlemovima". Sekretar Saveta nacionalne bezbednosti Ukrajine Aleksandar Turčinov ističe da Moskva pokušava da svoje jedinice na jugu Rusije "prefarba" u mirotvorce koji bi došli u Donbas.

U ruskom parlamentu kažu da bi mirotvorci trebalo da dođu posle odluke Saveta bezbednosti UN na čemu insistiraju i u Donjeckoj narodnoj republici. Zamenik komandanta korpusa Donjecke narodne republike Eduard Basurin ističe da OEBS nema mandat da šalje naoružane mirotvorce. Njihovi posmatrači mogu imati samo pancire i šlemove, ali ne i oružje.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov objašnjava da bi dolazak 20.000 "plavih" u Donbas zapravo bila okupacija, a posle toga Porošenko ne bi ispunio ni jedno obećanje i obavezu iz Minska.

Kurt Volker smatra da bi mirotvorci morali slobodno da se kreću i da imaju kontrolu na celoj teritoriji konflikta, zatim da prate odvođenje teškog naoružanja na mesto stalne lokacije, kao i kontrolu rusko-ukrajinske granice.

Na vest da će američki inspektori uskoro posetiti Krim, rukovodstvo tog poluostrva je reagovalo porukom da Ukrajina ne odlučuje o tome ko može da dođe na teritoriju koja sada pripada Rusiji. U Kijevu su najavili da bi na Krim trebalo da dođu inspektori iz SAD, Kanade i Danske.

Krimski poslanici nisu protiv dolaska delegacija, ali oni smatraju da o tome treba da odlučuju rukovodioci poluostrva, a nikako Kijev. Delegacija bi trebalo da stigne danas, u okviru kontrole Dogovora o običnom naoružanju u Evropi.

Kurir.rs/Novosti/B. Vlahović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

10 RAZLOGA ZA SUSRET PUTINA I TRAMPA U BEOGRADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track