OMEROVIĆ O IZJAVI IZETBEGOVIĆA: Nije rekao da će BiH priznati nezavisnost KiM, to je nemoguće
Foto: Filip Plavčić

objašnjenje

OMEROVIĆ O IZJAVI IZETBEGOVIĆA: Nije rekao da će BiH priznati nezavisnost KiM, to je nemoguće

Politika -

Predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije Meho Omerović izjavio je danas da je netačna informacija da je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio da će ta država priznati nezavisnost Kosova i naglasio da je tako nešto, čak i kada bi to hteo, nemoguće zbog Dejtonskog sporazuma.

Omerović koji je i funkcioner Socijademokratske partije Srbije (SDPS) kazao je da će ta vest prema njegovim sazanjima, uskoro biti i zvanično demantovana iz kabineta Izetbegovića.

"Po mojim saznanjima van svake je pameti da neko ko je samo jedan od tri člana Predsedništva države koja čuva sopstveni teritorijalni integritet, želi da priznaje secesiju u drugoj državi. Čak i da to želi bilo ko od tri člana Predsedništva BiH, to je nemoguće bez saglasnosti druge dvojice", naveo je Omerović u pisanom saopštenju.

Bakir Izetbegović ranije danas rekao je za "Dojče vele" da je "Kosovo već trebalo da bude priznato", a na pitanje "hoće li BiH u jednom trenutku priznati Kosovo", odgovorio je: "Nadam se da".

Prema rečima Omerovića, poslednji dogadjaji oko Katalonije su više nego jasno pokazali kakav je stav EU oko promene granica, a kako je naveo, "granice na Zapadnom Balkanu se istorijski gledano mogu menjati samo silom".

"Zalagati se za komadanje Srbije, priznavanjem Kosova značilo bi da je to i prihvatanje da se Bosna i Hercegovina može deliti na tri dela, a to ne želi ni Bakir niti oni koji su garanti Dejtonskog sporazuma", naveo je Omerović.

Na izjavu Izetbegovića, reagovao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je rekao da u narednih 48 sati očekuje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Voleo bih da ovo nije tačno i da se radi o lažnoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave, jer, nažalost, ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može da nanese jedna susedna zemlja", ocenio je Stefanović.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Filip Plavčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Direktor RTB Bor beži iz Srbije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track