ISPRAVKA Šta je tačno Izetbegovič rekao o priznavanju Kosova od strane BiH
Foto: Profimedia

ISPRAVKA Šta je tačno Izetbegovič rekao o priznavanju Kosova od strane BiH

Politika -

Iako je agencija Tanjug objavila članak u kojem se tvrdi da je Bakir Izetbegović rekao kako će BiH priznati Kosovo, tvrdnja je izvučena iz konteksta i od nje je napravljena medijska senzacija, utvrdilo je Raskrinkavanje.ba.

Razlog tome je što Bakir Izetbegović nije na pitanje da li će BiH priznati nezavisnost Kosova odgovorio kratkim odgovorm "da" kako je to Tanjug naveo. Tačan odgovor glasio ne "nadam se da da".

Jasno je da je za ovakvu odluku nadležno predsedništvo BiH te da se odluka donosi koncezusom, što je Izetbegović i naglasio u intervju na koji se poziva Tanjug u prenošenju ove vesti.

I sam Izetbegovičev kabinet je reagovao na ovu vest:

"Delove intervjua kojeg je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović dao nemačkom Deutsche Welleu novinska agencija Tanjug prenela je netačno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu suštinu izjave. Tako prenesena informacija izazvala je seriju neprimerenih i predimenzioniranih reakcija. Uredništvo Tanjuga je iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine upozoreno da informacija koju su preneli ne odgovara istini, u šta se lako uvjeriti pregledavanjem videointervjua koji je dostupan cjelokupnoj javnosti. Umjesto da isprave očiglednu lažnu vijest koju su plasirali, iz Tanjuga su nastavili da obmanjuju javnost, izvrću činjenice i plasiraju nove neistine. Time je postalo jasno da Tanjug nije slučajno pogriješio, nego da iza svega stoji nečija namjera da se naruše odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije te baci sjenka i kreira loša atmosfera uoči posjete Predsjedništva Bosne i Hercegovine Beogradu."

Kurir je zato ispravio navode iz prethodne vesti i uklonio reagovanja na ovu izjavu, jer je pogrešno interpretirana.

Izvinjavamo se na grešci!

Kurir

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track