JORGOVANKA DOBILA KONKURENCIJU: I Zorana Mihajlović viđena za premijera!
Foto: Zorana Jevtić

Saznajemo

JORGOVANKA DOBILA KONKURENCIJU: I Zorana Mihajlović viđena za premijera!

Politika -

Vicepremijerka jedna je od kandidatkinja za naslednicu Ane Brnabić u Nemanjinoj 11 ako naprednjaci reše da na proleće građani uz gradsku vlast biraju i novi saziv parlamenta Srbije

Zorana Mihajlović, potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pored guvernerke Jorgovanke Tabaković, jedan je od mogućih kandidata SNS za budućeg premijera, saznaje Kurir iz izvora u vladajućoj stranci.

Mihajlovićeva bi mogla da nasledi Anu Brnabić u Nemanjinoj 11 ukoliko naprednjaci u subotu na sednicama Predsedništva i Glavnog odbora reše da uz beogradske budu održani i vanredni parlamentarni izbori.

- Ko god je radio sa Zoranom Mihajlović, zna da ona u svakom poslu cilja visoko. Važi za vrlo ambicioznu ženu i nije nepoznato da bi se vrlo rado latila i posla predsednika Vlade. Javna je tajna da baš zbog toga nije omiljena u partiji. Međutim, tamo je kao članica Predsedništva visoko pozicionirana, ona zna da se izbori za sebe. O njoj se kao i o Jorgovanki Tabaković ozbiljno razmišlja jer pozicija premijera, pored stručnosti, zahteva i veliko političko iskustvo koje obe nesumnjivo imaju - priča izvor Kurira.

Mihajlovićeva ne skriva želju da i ubuduće bude u Vladi. Nije joj primamljiva pozicija gradonačelnice Beograda. Ona je, naime, povodom spekulacija da se u SNS dvoume oko dve kandidatkinje za tu funkciju, isključila mogućnost da bude na čelu prestonice.

- Sebe vidim isključivo u Vladi - izjavila je ona nedavno.

Mihajlovićeva je, međutim, samo jedna od mogućih rešenja na poziciji budućeg predsednika Vlade pošto je na listi kandidata, kako je nedavno pisao Kurir, Jorgovanka Tabaković.

- Ona se uklapa u profil premijera kakvog želi SNS. A da bi to mogla i da postane, govori i činjenica da joj baš sledeće godine ističe mandat na mestu guvernera NBS - naveo je tada sagovornik našeg lista otkrivajući da su u SNS, zbog toga što su na korak od odluke da uz gradske budu raspisani i republički izbori, radili i istraživanje ko bi nakon toga bio idealan premijer.

Istovremeno se uveliko razmišlja da uz te izbore, koji će najverovatnije biti na proleće 2018. godine, raspiše i referendum o promeni Ustava.

Politikolog Boban Stojanović smatra da bi Mihajlovićeva oberučke prihvatila eventualnu ponudu da predvodi buduću vladu.

- Zorana ima politički autoritet, ali nema dobre odnose sa stranačkim kolegama. Iako ima dobru saradnju s Aleksandrom Vučićem, upravo bi za njega bilo rizično. Ostatak partije na nju gleda kao na „strano telo“ jer je bila pripadnik stare vlasti, učesnik 5. oktobra - ocenjuje Stojanović.

Zvanično niko od naprednjaka nije želeo javno da se izjašnjava o našim saznanjima.

ČINJENICE

Sedam godina rada u Vladi

2004-2006. savetnik za energetiku Miroljuba Labusa, tadašnjeg potpredsednika Vlade

2012-2014. vodila resor energetike, razvoja i zaštite životne sredine

2014. potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

2016. izabrana na istu funkciju i u ovoj vladi

foto: Nebojša Mandić

Vaganje Ane Brnabić

IZBORI ILI INVESTICIJE

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da nije doneta odluka da li je u ovom trenutku bolje ići na vanredne parlamentarne izbore ili da se novac za to investira u druge svrhe.

- Svakako da taj novac može da se iskoristi za neke bolje stvari, ali važno je dobro izvagati i analizirati tu odluku - rekla je ona komentarišući to što RIK za 2018. nema planiran novac za vanredne izbore.

Kurir / Biljana Bojić

Foto: Zorana Jevtić, Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Štrajk u pošti ugrožava celu Srbiju !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track