JOHANES HAN O ULASKU SRBIJE U EU: 2025. godina je ambiciozan ali ostvariv datum
Foto: Zorana Jevtić

proširenje unije

JOHANES HAN O ULASKU SRBIJE U EU: 2025. godina je ambiciozan ali ostvariv datum

Politika -

Komesar za proširenje Johanes Han kaže da će Srbija i region postati članice EU "možda i ranije nego što se očekivalo", kao i da je 2025. godina "ambiciozan, ali i ostvariv datum" za pristupanje novih članica EU.

"Kao komesar koji se bavim ovim procesom svakodnevno smatram da datum 2025. jeste ambiciozan, ali ako svako bude doprineo i učesvovao u procesu, mislim i da je ostvariv. Nemojmo zaboraviti da za ulazak u EU u 2025. godini sav posao pregovora mora biti gotov do 2023. godine, jer tada kreće ratifikacioni postupak u zemljama članicama i Evropskom parlamentu", poručio je komesar Han po završetku četvrtog Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU.

Han najavljuje da će Evropska komisija u februaru izaći sa Strategijom za proširenje koja će se odnositi na perspektivu proširenja svih zemalja u regionu. Han je dodao da je dobro što je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker ambiciozan i zastupa proširenje.

"To i nama daje vetar u leđa u našim naporima", zaključio je Han.

Evropski komesar za pregovore o pristupanju, koji je pristustvovao četvrtom Savetu S SP između Srbije i EU, zahvalio je premijerki Srbije što je svojim prisustvom na sednici Saveta još jednom pokazala posvećenost Srbije evropskom putu. Han je dodao da se ta posvećenost vidi i kroz poruke i dela premijerke Srbije.

"Mnogi govore razne stvari, ali konkretna dela su ono što je važno. U samo neklo meseci koliko ste na mestu premijera uticali ste na celokupnu klimu saradnje između EU i Srbije", ocenio je Han.

Kada je proces pristupanja Srbije EU u pitanju, Johanes Han je ponovio da tu nema "ograničenja brzine" , da to zavisi od same države, ali je naglasio prevashodnu važnost kvaliteta procesa. Kao ključ za napredak Srbije ka člastvu u EU Han navodi reformske procese u zemlji i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

"Želeo bih da pohvalim politički hrabru odluku predsednika Vučića da pokrene unutrašnji dijalog u Srbiji što je odlučujuće za svaki dalji napredak. Istovremeno bitna je primena reformi. Dobro je što ste se fokusrali na ekonomske reforme u prethodnom godinama što je donelo jasne i pozitivne rezulate vidljive kako u oblasti prvrednog rasta tako i i u smanjenju broja nezaposlenih u zemlji", kaže Han.

Komesar za pregovore o proširenju naglašava da je ceo proces pristupanja EU "proces društva" koji se ne odnosi samo na zvaničnike u Beogradu već na sve građane u Srbiji.

"Važno je da komunicira ne samo o vrednostima EU već da te vrednosti budu prihvaćene i da se u njih veruje. Onda smo na pravom putu. Važno je da se građanima pokažemo koje su dobrobiti članstva u EU u poboljšanju kvaliteta njihovih života", zaključio je Johanes Han.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Štrajk u pošti ugrožava celu Srbiju !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja