OTVORENE KARTE! VUČIĆ OTKRIO ŠTA NAS ČEKA NA KRAJU PUTA: Srbija  može u EU i bez priznavanja Kosova!
Foto: Zorana Jevtić

PREDSEDNIK OTKRIO ŠTA NAS ČEKA NA KRAJU PUTA

OTVORENE KARTE! VUČIĆ OTKRIO ŠTA NAS ČEKA NA KRAJU PUTA: Srbija može u EU i bez priznavanja Kosova!

Politika -

To ne znači priznanje nezavisnosti, ali mora doći do drastičnih promena u odnosima s Prištinom. Moramo da izvršimo normalizaciju stanja, kako to oni u EU kažu, poručio šef države.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da Srbija bez pravno obavezujućeg dokumenta s Kosovom ne može u Evropsku uniju, ali da to ne znači priznanje Kosova.

Šta je onda taj pravno obavezujući dokument na kojem Unija insistira, a nije priznanje Kosova? Prema rečima Dušana Janjića, političkog analitičara, to je dokument o kojem je postignut dogovor pre pet godina, deo je poglavlja 35, nije nikakvo priznanje južne srpske pokrajine kao samostalne države, a njihovim potpisivanjem umnogome bi se olakšao život Srba na Kosovu i Metohiji.

Drastične promene

Predsednik Srbije je juče otkrio da naša zemlja neće moći da postane član Unije bez pravno obavezujućeg sporazuma s Kosovom.

- Nemojte smetnuti s uma da mi nećemo moći bez drastičnih promena u odnosima, i našim, ali i u sveukupnom odnosu prema Kosovu, da postanemo član EU. Morate da izvršite normalizaciju stanja, kako oni kažu - rekao je Vučić i pojasnio:

- Nije to pitanje priznanja nezavisnosti, niko to još ne govori na takav način - govori između redova, ali ne na taj način - a ovo je ono što ja već sada mogu da vam kažem.

Na pitanje šta znače „drastične promene“, predsednik Srbije je kazao:

- Da izvršite normalizaciju stanja, kako oni kažu, to znači, kako god da to tumačite. Dakle, oni neće dozvoliti da postanemo članica EU bez pravno obavezujućeg dokumenta.

Vučić je naveo i da je mnogo naučio iz rasprave koja se vodi u javnosti, iz dva okrugla stola koja su do sada bila i kojih će, kako je dodao, biti još.

- Mislim da ćemo teško da postignemo bilo kakav sporazum između sebe ovde, da to tako nazovem, u Beogradu - rekao je Vučić, kao i da bi bilo odlično „ako bismo mogli da se dogovorimo, zbog tih dva, tri, četiri odsto šanse“, ali ako se to ne postigne, imaćemo produženje zamrznutog odnosa, što već imamo više stotina godina.

Dušan janjić, foto: Fonet Media Centar

Analitičar Dušan Janjić navodi da je predsednik Srbije kazao ono što bi svi trebalo da znaju, jer se potpisivanje pravno obavezujućeg dokumenta nalazi u pregovaračkom okviru za poglavlje 35, od pre pet godina.

- Ovde se stalno manipuliše time da se traži priznanje KiM. Niko to ne traži. Očekuje se potpisivanje tog sporazuma na kraju pregovaračkog procesa, kad Beograd i Priština usaglase stavove o svim temama - kaže Janjić i dodaje:

Životne teme

- Verovatno će uslovi biti nesmetano članstvo Kosova u UN i svim regionalnim, sportskim, političkim asocijacijama i organizacijama, ekonomska saradnja i nesmetano kretanje ljudi i robe, rešavanje pitanja imovine i međusobnih dugovanja za penziono, socijalno, puna integracija u kosovske institucije, saradnja u energetici, telekomunikacijama, da prorade direktni letovi i železnica, i, naravno, formiranje ZSO. I to znači da sve što se „overi“ tim dokumentom Srbija mora uvesti u zakone i Ustav.

Na pitanje šta to znači za obične građane, Janjić navodi:

- Benefita je mnogo. Recimo, dovešće do nostrifikacije diploma - osoba koja je završila fakultet u Prištini nesmetano će moći da prevede diplomu u Beogradu i da se zaposli. Benefit je i slobodna trgovina. Vancarinske barijere, koje sada postoje, time bi bile uklonjene i to bi značilo jugu Srbije, kojem je Kosovo ranije bilo ozbiljno tržište. Tim sporazumom bi bili sređeni i imovinski odnosi - sada 16.000-17.000 predmeta tapka u mestu, ne rešavaju se. To obuhvata povratak imovine, kuća, aktiviranje preduzeća.

Tim sporazumom bi se rešio, dodaje Janjić, i status „Trepče“, „Brezovice“.

- Isto tako, obnovio bi se i rad Pošte i platnog prometa. Vi u ovom trenutku ne možete nekome na Kosovu da pošaljete novac ili pismo, a tim sporazumom bi se sve to regulisalo - naveo je Janjić.

Mogerini i Brnabić, foto: EPA/Olivier Hoslet

SAGLASNOST Brnabić na sastanku s Mogerini u briselu

Sprovesti dogovoreno

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je juče, posle sastanka s premijerkom Anom Brnabić u Briselu, da ne želi ništa da kaže o tome kad bi mogao biti potpisan pravno obavezujući dogovor Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, ali je istakla da su za dijalog ključni ustanovljenje Zajednice srpskih opština (ZSO) i sprovođenje postignutih dogovora, a naročito dogovora o energetici.

Mogerinijeva i Brnabićeva su naglasile da je za napredak Srbije na putu ka EU važna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kao i regionalna saradnja, a ukazale su na značaj unutrašnjeg dijaloga o Kosovu koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Mogerinijeva je naglasila da je ključ za dalji uspeh dijaloga i „novu fazu“ politička volja obe strane, a stavila je do znanja da je unutrašnji dijalog u Srbiji o Kosovu vrlo važan i da je to bitno za evropsku perspektivu obe strane.

Dragomir Anđelković, foto: Fonet

Dragomir Anđelković

SRBIJA DA KRENE U LOBIRANJE

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da dokument sam po sebi ne mora da bude problem, već je problem ako on implicira državnost Kosova.

- Zato je vrlo bitno da Srbija krene što pre u lobiranje kod onih država kao što je Španija, koje su vitalno zainteresovane da se tako nešto ne desi, da se separatizam ne promoviše, a Španija je jedan od stubova EU. Mislim da Srbija, ako ofanzivno bude delovala s Madridom, može da postigne da nam se ne dogodi da ne dobijemo obavezujući dokument koji bi po nas bio štetan - naveo je on.

Kurir / K. Blagović - B. Bojić

Foto: Zorana Jevtić, Fonet, Media Centar, EPA / Olivier Hoslet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track