EULEKS UZVRAĆA UDARAC: Pokrenuo istragu protiv sudije koji ga je optužio za korupciju
Foto: Reuters

EULEKS UZVRAĆA UDARAC: Pokrenuo istragu protiv sudije koji ga je optužio za korupciju

Politika -

Misija Evropske unije na Kosovu navela je da je protiv bivšeg sudije Malkoma Simonsa, koji je optužio Euleks za korupciju, u toku istraga "zbog ozbiljnih optužbi". Reakcija misije EU usledila je pošto je Simons francuskom Mondu rekao da je ta misija "politička" i da je zbog korupcije podneo ostavku.

"Malkom Simons je, već godinu dana, predmet serije nezavisnih istraga zbog ozbiljnih optužbi", navodi se u odgovoru Euleksa.

Misija EU navela je i da, radi istrage, u Briselu formiran poseban tim, na čijem se čelu nalazi bivši sudija Evropskog suda pravde.

"EU i Euleks nemaju toleranciju prema neodgovarajućem i neprikladnom ponašanju svih službenika misije, koji su odgovorni za svoje postupke. U tom smislu, sve navode gospodina Simonsa tretiramo sa jednakom ozbiljnošću", navodi se u saopštenju Euleksa.

Euleks, takođe, tvrdi da je od Malkoma Simonsa zatražio da dostavi dokaze koji bi potkrepili njegove tvrdnje, ali i da bivši sudija to još nije učinio.

U saopštenju se ističe i da EU i Euleks sprovode politiku nulte tolerancije prema "neprimerenom ponašanju i pogrešnim postupanjima", i svi članovi Misije su shodno tome odgovorni za svoje postupke.

Kako se ističe, Euleks ne prejudicira ishod tekućih istraga i pozdravlja njihove zaključke koji će na odgovarajući način biti objavljeni javnosti.

Predsedavajući sudija Euleksa Malkom Simons podneo je ostavku zbog "slučajeva korupcije u okviru misije", navodi francuski list Mond.

"Poslednjih nedelja, prijavio sam neke slučajeve korupcije u okviru misije. Konkretno, postavio sam pitanje povodom toga što je drugi sudija Euleksa hakovao moj mejl. Zamolio sam britansku Službu za spoljne odnose i EU da proslede slučaj policiji. Odbili su da me podrže", rekao je Simons.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO! Štrajk u pošti ugrožava celu Srbiju !

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track