DAN D: SNS celu noć vagao o izborima, većina naprednjaka za!
Foto: Nebojša Mandić

Vladajuća stranka donosi konačnu odluku na današnjim sednicama GO i Predsedništva

DAN D: SNS celu noć vagao o izborima, većina naprednjaka za!

Politika -

Predsednik Vučić sinoć oko 20 sati okupio vrh partije kako bi se na pripremnom sastanku još jednom čuli stavovi o ovoj temi. Istovremeni izbori za Beograd i republiku uštedeli bi novac i obezbedili stabilnost u zemlji do 2022, ali bi se u narednih šest meseci usporile reforme

Vrh Srpske napredne stranke gotovo celu prethodnu noć je većao o dobrim i lošim stranama odluke da se na proleće uz redovne beogradske izbore raspišu i vanredni parlamentarni, saznaje Kurir.

Naš izvor blizak naprednjacima otkriva da je predsednik Srbije i lider SNS sinoć oko 20 sati sazvao pripremni sastanak i uoči današnjih sednica Glavnog odbora i Predsedništva stranke sa najbližim saradnicima dugo i iscrpno razmatrao koja odluka je najsvrsishodnija za Srbiju.

- Bila je to duga noć, jer su se ukrštali argumenti za parlamentarne izbore i protiv njih. Istina jeste da se većina visokih funkcionera založila za objedinjavanje izbora, jer bi se tako obezbedila stabilnost na svim nivoima vlasti do 2022. godine. Tada ističe mandat predsedniku i bio bi redovan termin i za republičke i beogradske izbore - objašnjava naš izvor iz SNS.

On prenosi da su se na ovom sastanku mogli čuti i argumenti da bi takav scenario pojeftinio izborni proces, pošto svako objedinjavanje izbora smanjuje troškove organizacije.

- Bilo je i onih koji su se protivili novim izborima za republički parlament, a kao glavni razlog navodili su činjenicu da bi to zaustavilo započete reforme u narednih šest meseci, odložilo bi priliv stranih investicija i zakočilo pregovore o Kosovu, a samim tim usporilo i proces evrointegracija - dodaje sagovornik našeg lista.

Da će i tokom današnjih sastanaka u SNS, na kojima se očekuje konačna odluka o izborima, biti žustre polemike, potvrdila nam je i članica Predsedništva SNS Jadranka Joksimović.

- Očekujem otvorenu i iskrenu debatu, da čujemo sve razloge za izbore i protiv njih, pa da odlučujemo. Ja još nemam do kraja definisan stav, ima razloga i za i protiv. Razgovaraćemo i doneti, verujem, najbolju odluku - izjavila je za Kurir Joksimovićeva, koja je i ministarska za evrointegracije.

foto: Kurir

Niko od funkcionera SNS juče nije želeo da govori na tu temu, ali su se neki od njih ranije otvoreno založili za parlamentarne izbore. Među najglasnijima su Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Maja Gojković, a ni premijerka Ana Brnabić se nije protivila takvoj opciji.

foto: Fonet, Beta, Tanjug

Politički analitičar Milan Nikolić smatra da bi SNS odgovaralo raspisivanje i vanrednih republičkih izbora jer bi uspeli da „požanju rezultate dosadašnjeg rada, ali i da budu mirni u naredne četiri godine kada bi istovremeno bili održani predsednički, beogradski i parlamentarni izbori:

- To možda jeste jeftinije, međutim, nije dobro za društvo jer se nekoliko meseci neće raditi na reformama pošto će se biti u kampanji i postizbornim kombinatorikama o formiranju novih organa vlasti.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da, osim krupnih ustavnih promena, ne postoje ozbiljni razlozi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

- Opravdanje za njih može biti započinjanje priče o velikim promenama Ustava. Ukoliko bi, na primer, predsednik izašao s platformom za Kosovo, to bi bio razlog da se od građana traži potvrda legitimiteta. S druge strane, SNS ima paletu razloga koju može da ponudi kao povod za vanredno glasanje. Najčešće se čuju oni o pritiscima spolja, zahtevima opozicije i osvajanju još jednog mandata kako bi se mirno do 2022. mogle rešavati krupne stvari u državi - navodi Klačar.

Loše strane eventualne odluke SNS da se ide na republičke izbore je, kako objašnjava, još jedno iskakanje iz normalne dinamike političkog života. Ovo bi bili četvrti parlamentarni izbori za šest godina, odnosno treći za četiri godine.

Peti put - postala tradicija

ZA GLASANJE BIRAJU SAMO PROLEĆE

Ukoliko parlamentarni izbori budu spojeni s gradskim, biće to peti put zaredom da se održavaju baš na proleće. Od uvođenja višestranačja 1990. praksa je bila da se gotovo po pravilu izbori za srpski parlament zakazuju u zimskim mesecima, dok se od 2008. na birališta ide uglavnom u prvoj polovini godine.

Istraživanje NSPM

SNS I DALJE NAJJAČI U SRBIJI

SNS bi sa 44,2 odsto podrške građana odneo ubedljivu pobedu kada bi vanredni parlamentarni izbori bili održani u nedelju, pokazuje najnovije istraživanje NSPM. Za PSG Saše Jankovića glasalo bi 16,2 odsto birača, dok bi trećeplasirani bio SPS sa 8,8 odsto glasova.

REAGOVANJA

Nikola Jovanović, NS

Besmisleno spajanje

- Besmisleno je i naopako spajati lokalne i republičke izbore, tim pre što nema zakonskog osnova za republičke izbore. Tu je reč isključivo o pokušaju da se beogradski izbori stave u drugi plan i da se kampanja za Beograd pokrije drugim temama.

Boško Obradović, Dveri

Vanredno stanje

- Ako ih bude, razlozi će biti podrška beogradskim jer je SNS zajedno sa satelitima tu slabiji od opozicije, ali i držanje zemlje u vanrednom stanju dok se izdaje KiM. Što se tiče spremnosti, imamo jasan program i ljude.

Miloš Jovanović, DSS

Neodgovornost bez opravdanja

- Ne možemo da utičemo na to da li će biti vanrednih izbora. Biće kako će biti, mada ovo sad već postaje zamorna pretnja i neverovatno poigravanje sa institucijama i demokratskim procedurama. Za vanredne parlamentarne izbore ne postoji nikakvo opravdanje i bilo bi neodgovorno da se oni raspišu.

Konstantin Samofalov, SDS

Dogovor o izbornim uslovima

- SDS je uvek spreman na sve scenarije, budući da drugačije i ne može da se funkcioniše u autokratiji. Važno je napomenuti da bi Vučić fer i poštene izbore izgubio i zbog toga SDS insistira na dogovoru opozicije o izbornim uslovima.

I. Kljajić - B. Bojić - Foto: Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) VRH VLADAJUĆE STRANKE NA OKUPU: Vučić prelomio! Ide li Srbija na vanredne izbore?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track