ISPITATI SVE AFERE: DS predlaže formiranje 24 anketna odbora
Foto: Dado Đilas

Demokrate u parlamentarnoj ofanzivi

ISPITATI SVE AFERE: DS predlaže formiranje 24 anketna odbora

Politika -

Predsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je da je DS predala u proceduru Narodne skupštine 24 predloga o obrazovanju anketnih odbora koji imaju za cilj da ispitaju afere Srpske napredne stranke, otkriju njihovu pozadinu i da se konačno sazna i dokaže ko su oni koji su odgovorni za njih, kako bi svi krivci bili procesuirani.

foto: Dragana Udovičić

Poslanička grupa DS predložila je anketne odbore za utvrđivanje činjenica u vezi sa stečajem u „Goši“, zloupotrebama i korupciji u Železari Smederevo, situacijom u „Air Serbia“, likvidacionim postupkom u "Takovo osiguranju", privatizacijama kruševačke fabrike IMK "14 oktobar" i PKB, naveo je Šutanovac u saopštenju.

"Iako se vlast trudi da građani zaborave, DS ističe da neće dozvoliti da nekažnjeno prođu ni neistinito prikazivanje stanja u vezi sa nivoom aflatoksina u mleku i kukuruzu, neodgovornost koja je dovela do ljudskih žrtava i štete u poplavama na teritoriji Srbije, niti ćemo zaboraviti Vulinov stan i „tetku iz Kanade“, kao ni ulogu rukovodstva u Telekomu, koji je preuzeo dug za stan Jorgovanke Tabaković. Pored toga, zahtevaćemo da se ispita pozadina potpisivanja ugovora o izgradnji spalionice na deponiji u Vinči, odgovornost najviših organa vlasti za fabriku "Mei Ta" u Bariču i tendera za rekonstrukciju Trga Slavija i izgradnju muzičke fontane", navela je DS.

Zahtevaćemo, dodaje se, da se konačno razjasni neovlašćeno prisluškivanje stranaka, sindikata i sudija od strane VBA, situacija sa privatnim prislušnim centrima, da se ispitaju i dokažu okolnosti u aferi „helikopter“, u kojoj je život izgubilo sedam osoba. Naši poslanici su predložili i anketni odbor koji će ispitati paljenje ambasada Sjedinjenih Američkih Država i SR Nemačke, trgovinu ljudskim organima sa teritorije KiM, tzv. " Žutu kuću", kao i sumnjive transakcije SNS, naveo je Šutanovac.

Predloženi su i anketni odbori za konačno ispitivanje Savamale, ulozi i odgovornosti najviših organa vlasti u vezi sa potpisivanjem ugovora za projekat "Beograd na vodi”, firme Al Rawafed koja kupuje zemljište po Srbiji, kao i sve projekte između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Demokratska stranka poručuje da "neće odustati sve dok se ne ispita svaka

afera SNS, njihovih tajkuna, kumova, kombinacija i dok svi odgovorni ne završe iza rešetaka".

Gojković: U SNS neće naći aktere afera ni u najluđim snovima

Ko o čemu lopovi i poštenju, prokomentarisala je članica Predsedništva SNS Maja Gojković izjavu lidera DS Dragana Šutanovca da je ta stranka predala skupštini zahtev za formiranje anketna odbora za ispitivanje afera SNS. Gojković je odgovarajući na pitanja novinara nakon sednice Glavnog odbora stranke, rekla da se upravo SNS bori protiv kriminala i korupcije, te da nijednog člana te partije ne bi našli u takvim istraživanjima.

foto: Fonet

"Ko o čemu lopovi o poštenju, očigledno. Neka predlažu šta god hoće, SNS je potpuno čista stranka, stranka čistih ruku, koja se bori protiv kriminala i korupcije. Oni neka ispituju šta god hoće, nijednog člana SNS neće naći ni u svojim najluđim snovima", rekla je Gojković, koja je i predsednica parlamenta.

Kako je rekla, nije Šutanovac sam, već se može razgovarati i o njegovoj "ekipi" koja vodila Srbiju dugo godina, pre promene vlasti, od kojih su je, kako je dodala, neki vodili barem 12, a neki i od 1996. godine, ako se pogleda situacija u Novom Sadu i Vojvodini.

"Tu su i Jeremić, Janković... Simpatična ekipa koja se sprema da preuzme Beograd, ali ubeđena sam da, ako mogu da prevare novinare, društvene mreže i neku virtuelnu stvarnost, građane Srbije i Beograđane ne mogu", rekla je Gojković.

(Kurir.rs/Agencije/Foto: Dado Đilas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Vučić odlučio, glavni odbor ga poslušao: Izbori u martu, ali samo gradski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track