VUČIĆ NAJAVIO VELIKA HAPŠENJA: Oštrom sabljom i metlom počistićemo sve koji su novac stekli korupcijom!
Foto: Marina Lopičić

burno na sednici glavnog odbora sns

VUČIĆ NAJAVIO VELIKA HAPŠENJA: Oštrom sabljom i metlom počistićemo sve koji su novac stekli korupcijom!

Politika -

Redovni beogradski izbori biće održani u martu, dok će parlamentarni biti zakazani kad za njih bude vreme, odlučio je juče Glavni odbor SNS na predlog predsednika partije Aleksandra Vučića. Kako saznajemo u vrhu SNS, svi u partiji bili su za spajanje glasanja, ali su odustali kad su čuli stav predsednika Vučića, koji je bio protiv.

Inače, tokom govora uoči Glavnog odbora stranke, Vučić je funkcionere zatekao izjavom da će do kraja godine sprovesti veliku akciju hapšenja zbog kriminala i korupcije.

- Zadovoljan sam borbom protiv organizovanog kriminala, ali ono gde moramo da uradimo više jeste da oštrom sabljom i metlom počistimo sve one koji su mislili da novac stiču korupcijom. Mnogi će pre kraja godine biti iznenađeni žestinom akcije države Srbije u toj oblasti - najavio je lider SNS.

foto: Marina Lopičić

Državni razlozi

Vučić je uoči glasanja na GO, gde je 500 članova glasalo protiv održavanja i vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa beogradskim, rekao i da njegov predlog da se ne spajaju beogradski s vanrednim parlamentarnim izborima verovatno nije u najboljem interesu stranke, ali da je uveren da je u najboljem interesu Srbije.

- Moj predlog je da se Predsedništvu da mogućnost da eventualno odluči drugačije, ali da u martu imamo samo redovne beogradske izbore, a da ćemo na parlamentarne izbore ići kad za njih dođe red - rekao je Vučić objasnivši da su na sednici Predsedništva, održanoj neposredno pred početak GO, „imali raspravu bez dogovora“.

- Ideja da idemo na parlamentarne izbore podstaknuta je stranačkim, a manje državnim razlozima. Ako bismo u martu imali spojene beogradske i parlamentarne izbore, onda bismo 2022. imali sve izbore zajedno i četiri godine mira za rad. To je dobar period da obavimo važne poslove, jer nismo spavali na lovorikama i trpali u svoje džepove, a kad već hoćemo da idemo na izbore, a gradske smo već izgubili, kako kažu, onda je Nebojša (Stefanović) rekao da idemo istovremeno i na parlamentarne, koje ćemo da dobijemo - naveo je Vučić i dodao da time ne bi bio prekinut kontinuitet vlasti u državi, što je je važno da bi se Srbija efikasnije oduprla pritiscima i stalnim zamerkama da sedi na dve stolice i kako ne može da bude neutralna.

Argumenata protiv zajedničkih izbora, kako je istakao, u stranci gotovo da nema.

- Ali iz ugla države postoji jedan. Brinem se jer nećemo moći da razgovaramo o Kosovu i reformama. I još nešto, ako idemo na parlamentarne izbore, ima li smisla da ostavimo istog premijera Anu Brnabić ili predsednicu Skupštine Maju Gojković? - zapitao je Vučić i ocenio da i jedna i druga izvanredno rade svoj posao.

- Šta mislite, da čeznem da pokažem kako Ana nije dobra pošto sam ja bio mnogo bolji? Ne čeznem. Ana ima moju punu podršku, jer radi vredno, dobro i onako kako je gotovo nemoguće raditi pod teškim pritiscima iznutra s onima koji žele na njenu poziciju i spolja. Brnabićeva trpi velike pritiske ne samo zato što je vredna već zato što je odan prijatelj i neće da ide protiv svojih prijatelja i saradnika - kazao je Vučić i nastavio:

- Zato im (opoziciji) Ana bez obzira na njenu ovakvu ili onakvu orijentaciju, kako god da to nazivate, više nije zvezda. Nije zvezda po njihovim krugovima, po balovima i gde već misle da odlučuju o svemu. Zato što s nama radi najteže poslove i ne plaši se sukoba s onima koji razaraju zemlju. Što se tiče Maje, ponosan sam šta ta žena izdržava. Pokazala je hrabrost i energiju.

foto: Marina Lopičić

Zanimljivo je da su na listi funkcionera SNS koji su se najglasnije zalagali za spajanje izbora, uz Stefanovića i Zoranu Mihajlović, bile upravo Brnabićeva i Gojkovićeva.

- Izađite na izbore, govorite o rezultatima, o planovima. I da se izgubi, nije ništa strašno, ali je bitno da se pokuša da se bar smanji razlika. Šta ste čuli od naših političkih protivnika o KiM, o odnosu s Rusijom, Briselskom sporazumu... Ništa, zgrčeni su u centru Beča. Ovaj što se grči vozi se u „audiju A8“, a ja nemam ni državni „A8“, imaju luksuzne glisere. Ovaj drugi ima desetine miliona evra, najveći medijski tajkun, koji je sa Šapićem tukao ljude po Sopotu, a ovog trećeg pitaj sve samo ne za pare. Zato vas molim - uđite u borbu, tucite se hrabro i snažno i pokažite naše rezultate - poručio je Vučić.

Konačna odluka

Posle glasanja govorila je predsednica Skupštine Maja Gojković:

- Sa više od 500 glasova za i samo četiri protiv, GO je posle sadržajne rasprave odlučio da izađemo isključivo na izbore za Skupštinu grada. Na sednici Predsedništva, održanoj pre GO, bilo je različitih mišljenja. Nismo pred članove GO izašli s jednim konkretnim predlogom, ali je prevladao stav Vučića da se s beogradskim ne raspisuju i vanredni parlamentarni izbori - rekla je članica Predsedništva SNS Maja Gojković.

Ona je ukazala da je odluka zasad konačna, ali da u zavisnosti od situacije u državi i svetu može da se promeni.

- Doneta je najbolja moguća odluka u ovom trenutku. Ko zna šta može da se desi u budućnosti u državi, Evropi i svetu - navela je Gojkovićeva i dodala da će naprednjaci o kandidatu za gradonačelnika Beograda tek razgovarati.

REAGOVANJA

Dragan Šutanovac

Zamajavali građane

U trenutku kad Zapad postavlja jasno pitanje o iskrenosti opredeljenja vlasti za evropske integracije, Vučić i SNS pribegavaju već viđenom manevru skretanja pažnje, ovoga puta republičkim izborima, iako su od početka znali da ih neće raspisati.

Boško Obradović

Ne verujem da neće biti vanrednih izbora

SNS se ne može verovati da vanrednih parlamentarnih izbora neće biti zajedno sa beogradskim na proleće iduće godine. Vučić se kleo da nikada neće smanjiti penzije i prevario je sve. Rekao je više puta da se nikada neće kandidovati za predsednika Srbije i slagao je.

Đorđe Milićević

Državotvorna odluka

Ova odluka je ozbiljna, odgovorna i državotvorna. Potvrđuje da je vladajuća koalicija posvećena Srbiji, rešavanju problema, interesima budućnosti, a ne političkih stranaka, rejtinzima i popularnosti. Srbija nastavlja put prosperiteta napretka i stabilnosti.

Grozne večere

U BRISELU MI REKLI: GOTOV SI!

Vučić je kazao da je ponosan što SNS nije dozvolio da ambasadori odlučuju o sudbini Srbije:

- Meni su pre četiri i po godine najviši predstavnici u Briselu rekli decidirano: „Vučiću, gotov si, karijera ti je završena, ti ne znaš kako se mi obračunavamo s neposlušnima“, a trebalo je da potpišem da Kosovo ide u UN. Rekao sam: „Dobro i...?! Odoh ja da spavam“. Spustio sam na patos svoj kaput i lepo se odmorio u naredna dva sata dok su oni tokom svoje grozne večere gledali kako da se izbore s našom tvrdoglavošću i odlučnošću da to ne potpišemo. I nisu našli način. I evo posle četiri i po godine meni je sve jasnije da moja karijera zavisi od moje, a ne njihove odluke.

foto: Marina Lopičić

Bojkot Tominog sina

RADOMIR NIKOLIĆ MU NIJE APLAUDIRAO

Tokom 46-minutnog govora Vučiću su članovi GO u više navrata jako aplaudirali. Međutim, uočeno je da je nekoliko puta izostao aplauz Radomira Nikolića, sina bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Nije poznato da li je to bilo neslaganje ili bojkot šefa stranke.

Priznanje

NAPRAVIO SAM SAOBRAĆAJNI PREKRŠAJ

Vučić je priznao da je juče ujutro napravio saobraćajni prekršaj:

- Prelazio sam Gazelom i na 30 sekundi smo se zaustavili da vidim kako napreduju radovi. Pitaju zašto se radi Skadarlija, zašto Slavija. Ne, nego treba da bude najružniji trg kad se njim prolazi.

Došaptavanje u SNS

GOVORILI SU: „SRUŠIĆE GA...“

Vučić je podvukao da „ne pada pod pritiscima“:

- Nisam pao ni pod pritiscima iz stranke gde su se već došaptavali i govorili: „Ej, gotovo je, srušiće ga Amerikanci i Englezi sa ovima (opozicijom), hajde da mi pravimo svoju poziciju u nekim medijima“. Ništa od države nisam uzeo, dobio sam čast da mogu da pomognem, dao sam joj rad i trud. Polaze od sebe, plaše se samoće i da ne mogu da kradu. Ne kradem i ne plašim se samoće, imam svoje misli i knjige i niko mi ništa ne može.

Dragomir Anđelković

LOŠE ZA SNS, DOBRO ZA DRŽAVU

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da se Vučić opredelio za racionalnije rešenje:

- Naprednjaci bi prošli bolje kad bi bili spojeni izbori jer bi se njihov rejting preneo na Beograd. S druge strane, Srbiji predstoji promena ili izmena dela Ustava, a po pravilu posle takvih promena održavaju se parlamentarni izbori. Verovatno se Vučić odlučio za državne interese, a bilo bi teže objasniti građanima zašto se za godinu dana dva puta ide na izbore.

Zoran Stojiljković

OSETIO DA GRAĐANI NEĆE IZBORE

Analitičar Zoran Stojiljković smatra da je odluka doneta zahvaljujući autoritetu lidera stranke Aleksandra Vučića.

- Odustajanje od vanrednih parlamentarnih izbora je posledica procene raspoloženja građana ili što nema raspoloženja međunarodnih faktora, pre svega u EU, za izbore. Procenjeno je da vanredni parlamentarni izbori nisu od odlučujuće važnosti za dobijanje beogradskih izbora. S druge strane, mogu ogromnu stranačku mašineriju da koncentrišu samo na Beograd - kaže Stoiljković.

Biljana Bojić - Foto: Marina Lopičić

foto: Kurir

Uz današnji broj Kurira pročitajte i naš dodatak Dr Kurir.

foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track