ZAJEDNIČKO OBRAĆANJE U PALATI SRBIJA Brnabićeva i Zaev saglasni: Ne guramo probleme pod tepih, dijalog nam je prioritet!
Foto: Kurir TV

Premijer Makedonije u dvodnevnoj poseti Beogradu

ZAJEDNIČKO OBRAĆANJE U PALATI SRBIJA Brnabićeva i Zaev saglasni: Ne guramo probleme pod tepih, dijalog nam je prioritet!

Politika -

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić sastala se danas sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, a usledila je i zajednička konferencija za medije koju je Kurir TV prenosila uživo.

10.36 - Komentarišući pitanje eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova, makedonski premijer Zaev je na čistom srpskom poručio da o tome treba otvoreno razgovarati.

foto: Kurir TV

"Poštujemo dijalog Beograda i Prištine i verujem da će uskoro biti nađeno rešenje, koje ćemo mi podržati, jer od toga zavisi perspektiva celog regiona. Dogovorili smo se da za svako pitanje, ma koliko srećno ili bolno bilo, prvo okrenemo telefon onog drugog i prijateljski razgovaramo. I u ovakvim nezgodnim okolnostima, prijatelji uvek nađu rešenje", istakao je Zaev.

foto: Kurir TV

Premijerka Brnabić je dodala da su iza zatvorenih vrata ona i Zaev otvoreno razgovarali i na tu temu i podvukla da će tenzije oko otvorenih pitanja u regionu sigurno postojati još dugo, uz nadu da to, ipak, neće predugo trajati.

foto: Kurir TV

"Važno mi je da se čujemo relativno često, razmenjujemo SMS poruke... Važno mi je i što su Zaev i predsednik Vučić u kontaktu i što je odmah prihvatio naš poziv da poseti Beograd. To ne znači da neće biti novih problema, ali je važno da imamo dijalog i nadam se da on u narednom periodu neće prestati. Niko ne stavlja probleme ispod tepiha, otvaramo i teška pitanja, važno je samo da o njima razgovaramo i međusobno se informišemo o potezima pre nego što se dese tenzije", zaključila je Brnabićeva.

10.30 - Usledila su pitanja prisutnih predstavnika medija za dvoje zvaničnika, a komentarišući otvorene teme, premijerka Brnabić je istakla da su prava nacionalnih manjina od velikog značaja za Srbiju, kao i da će Savet koji se bavi tom temom, a kojim uvek predsedava predsednik vlade, intenzivirati svoj rad sa akcentom na podršci medijima na jeziku nacionalnih manjina.

foto: Kurir TV

Makedonski premijer Zaev se nadovezao porukom da su ovakve posete od velike važnosti u cilju zaštite nacionalnih manjina u obe zemlje.

foto: Kurir TV

"Regulisaćemo ugovore o upravljanju spomen-obeležjima. Otvorićemo i kulturni centar u Beogradu, nije dobro što ga imamo, na primer, u Istanbulu, a nemamo u Beogradu. Mi smo veoma bliski narodi, imamo zajedničku istoriju i ozbiljna prijateljstva, a političari treba da prate ono što osećaju građani", poručio je Zaev.

10.26 - Premijerka Brnabić se zahvalila Zaevu na poseti Beogradu i istakla da je dogovorena zajednička sednica dve vlade krajem februara ili početkom marta sledeće godine.

foto: Kurir TV

"Hvala na podršci Srbiji na sednici Transporte zajednice Jugoistočne Evrope, nadamo se i podršci EU. Mi smo, s druge strane, podržali Makedoniju u organizaciji Samita digitalizacije u Skoplju 2018. godine i stojimo vam na raspolaganju u pomoći organizaciji tog skupa. Sva pitanja treba da rešavamo dijalogom, a ova poseta je veliki korak u unapređenju prijateljstva naše dve zemlje, što je nama veoma značajno. Verujem da ćemo mnogo toga postići i u okviru Berlinskog procesa. Bez regionalnog mira i stabilnosti nema evropskih intergacija zapadnog Balkana", podvukla je predsednica Vlade Srbije.

10.20 - Na početku zajedničkog obraćanja javnosti, premijer Makedonije Zaev istakao je da međusobne odnose Srbije i Makedonije povezuju brojna pitanja, sa posebnim akcentom na spoljnopolitičkim odnosima.

foto: Kurir TV

"27. januar proglašen je, na primer, neradni danom za Srbe u Mekadoniji. I u Srbiji postoji 30-ak udruženja Makedonaca, makedonski jezik je uveden u službenu upotrebu u nekoliko mesta, a Makedonci su konstitutivan narod. Trgovinska razmena nam je dostigla rekordnu visinu, proširuje se, i Srbija nam je 3. partner u razvoju. Percepcija građana Makedonije je da je Srbija na 1. mestu suseda sa kojima su poslednjih godina posebno poboljšani odnosi, ali su i Srbi narod koji najviše vole i poštuju", poručio je Zaev i pozvao Srbiju da savetima unapredi digitalni razvoj Makedonije.

Predsednica Vlade dočekala je jutros ispred Palate Srbija premijera Makedonije Zaeva.

Nakon svečanog dočeka, usledio je sastanak dvoje premijera, a zatim i susret delegacija dve vlade.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Glavne teme razgovora, kako je najavljeno iz Vlade, su načini za unapređenje bilateralnih odnosa dve zemlje, evropski putevi Srbije i Makedonije, kao i jačanje ekonomske saradnje.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zaev je u Beograd doputovao juče, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. Ovo je prva poseta Zaeva Beogradu u svojstvu premijera, a druga u regionu, posle Sarajeva.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Dve zemlje su poslednjih godina imale dobre bilateralne odnose, na koje je senku bacila mogućnost, nagoveštavana iz Skoplja, o podršci prijemu Kosova i Metohije u Unesko, od čega je Priština u međuvremenu odustala.

(Kurir.rs/M. Jeremić/Foto: Printscreen/Kurir TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja