MLADIĆEVE KOMŠIJE LJUTE I RAZOČARANE: Neka mu sude koliko hoće, rešeto istorije će dati konačan sud
Foto: Printscreen Google Maps

tužni zbog generala

MLADIĆEVE KOMŠIJE LJUTE I RAZOČARANE: Neka mu sude koliko hoće, rešeto istorije će dati konačan sud

Politika -

Komšije porodice Mladić na beogradskom Banovom brdu juče su sa negodovanjem primili presudu tribunala u Hagu prema kojoj je Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor.

Njihov zaključak bi mogao da se svede na rečenicu:"Neka sude koliko hoće, rešeto istorije će dati sud"

U ulici Blagoja Parovića na Banovom brdu u Beogradu, u komšiluku porodične kuće Ratka Mladića, za vreme izricanja presude generalu nije bilo žive duše. Dvorišna kapija bila je otvorena, na poljskom stočiću sakupljene kruške... Iza nekoliko poluotvorenih prozora susednih stanova, ipak, jasno se čulo da komšije gledaju direktan prenos iz Haga.

Dvadesetak minuta po završetku prenosa otvaraju se vrata kancelarija u prizemlju kuće Mladića. Ulazimo i pitamo zaposlene jesu li čuli za presudu.

- Ko se nada pravdi u Haškom tribunalu? - komentariše besno jedna radnica. - Ogorčeni smo izrečenim lažima! Suđenje nije bilo pravedno, ni presuda ne može biti takva. I nema tu šta da se kaže. Saosećamo sa generalovom porodicom. Ovo je težak dan za njih, ali težak i za Srbe, Srbiju, Republiku Srpsku...

foto: Foto: EPA

Prema ulazu trospratnice, tik do doma Mladića, gurajući kolica sa bebom, ide mlada žena. Komšinica je generalove porodice tek dve godine.

- Nisam čula presudu, morala sam da izađem, ali nadam se najboljem - govori nam tiho i stavlja ruku na grudi.

- General je osuđen na doživotnu kaznu - kažemo joj.

Posle dubokog uzdaha mlada žena dodaje:

- Na žalost nama, na sramotu sudu i sudijama.

Iz obližnjih kuća izlazi stariji muškarac. Kaže da je pažljivo gledao ceo prenos, ali odbija da bilo šta kaže. Posle par koraka vraća se i uzbuđeno nam govori:

- Srce me boli zbog Ratka Mladića! Ne mogu da podnesem ove laži, nepravdu, osionost licemernih moćnika, dvostruke aršine. General je samo branio svoj narod. Ovde sam ga viđao do 2007. godine. Pričali smo često i lako je bilo uvideti koliko je častan i dobar čovek. Zaslužio je da ga branimo, a ne da ga onako predamo uz kojekakva pisanija po žutoj štampi poput ponižavajuće priče da je tražio jagode kad je uhapšen! Bolje bi bilo da smo mislili o posledicama presude za koju smo svi još tada znali kakva će biti.

Ove reči odobrava i gospodin koji nam se pridružuje:

- Pravo zboriš komšija. Nek mu sude koliko hoće, general je naš heroj. Rešeto istorije tek će dati konačan sud.

(Kurir.rs/Novosti/J. Matijević)

Foto Printscreen Google Earth

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track