BUDŽET ZA 2018. GODINU PRIHVAĆEN U NAČELU:  Planirani prihodi 1,1, rashodi 1,2 milijarde dinara
Foto: Marina Lopičić

odbor za finansije

BUDŽET ZA 2018. GODINU PRIHVAĆEN U NAČELU: Planirani prihodi 1,1, rashodi 1,2 milijarde dinara

Politika -

BEOGRAD - Skupštinski Odbor za finansije danas je jednoglasno u načelu prihvatio predloženi budžet za 2018. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara.

Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za narednu godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a odnosno 28,4 milijarde dinara, što je 40,7 milijardi dinara niže od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.

Predloženi budžet će se naći na sednici Skupštine Srbije koja je zakazana za sredu, 6. decembar.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je na sednici Odbora za finansije da je budžet za 2018. planiran na osnovu projekcije da će realna stopa rasta u idućoj godini biti 3,5 odsto BDP.

Vujović je rekao da je prostor za povećanje plata i penzija u idućoj godini utvrđen kao nagrada za ono što je ostvareno u poslednje tri godine reformi.

Navodeći da je u ovoj godini suficit u budžetu bio rekordan, deficit nizak, a rast realno dva odsto, Vujović je ocenio da je, osim prostora za veće plate i penzije, u idućoj godini obezbeđeno i više novca za investicije.

Kako je rekao, za kapitalne investicije u 2018. predviđene su 128,3 milijarde dinara, što je 2,7 odsto BDP, od čega je najviše i to 54 milijarde dinara namenjeno infrastrukturi.

Subvencije iz budžeta u narednoj godini imaće razvojni karakter, rekao je Vujović.

Istakao je da se efekti fiskalne politike najbolje vide na smanjenju kamata, te će svako novo zaduživanje biti pod mnogo povoljnijim uslovima i to po kamata do dva odsto.

Dodao je da će povoljnije kamate biti i za zaduživanje u privatnom sektoru.

Odbor za finansije prihvatio je u načelu i prateće zakone budžeta.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Marina Lopičić, Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Smeta li NATO saradnja Srbije sa Rusima? Novinar Kurira pitao Stoltenberga ono što drugi nisu smeli!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track