(KURIR TV) STOLTENBERG EKSKLUZIVNO POTVRDIO ZA KURIR: KFOR ostaje na Kosovu i neće smanjivati broj vojnika!
Foto: Profimedia

šef Severnoatlantske alijanse za Kurir u Briselu

(KURIR TV) STOLTENBERG EKSKLUZIVNO POTVRDIO ZA KURIR: KFOR ostaje na Kosovu i neće smanjivati broj vojnika!

Politika -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na pitanje novinara Kurira potvrdio je da snage KFOR ostaju prisutne na Kosovu.

BRISEL - Na pitanje novinara Kurira o planovima NATO na Kosovu, generalni sekretar te organizacije Jens Stoltenberg potvrdio je da Alijansa ne planira da ode sa teritorije pokrajne niti da smanji broj vojnika.

On tvrdi da je misija je uslovljena uslovima na terenu.

"Nemamo u planu da napustimo Kosovo. KFOR ima važnu ulogu u održavanju sigurnosti i stabilnosti na Kosovu. Naša misija je uslovljena, to znači da bi bilo kakvo smanjenje broja vojnika zavisilo od uslova na samom terenu, što znači da ćemo se mi držati toga.

To nam sada nije u planu, zato što procenjujemo situaciju na terenu u smislu da je potreba NATO da ostane na Kosovu i dalje naglašena.

Kada je reč o kosovskim bezbednosnim snagama, mnogo puta do sad sam jasno rekao da bilo kakva promena mandata kosovskih snaga bezbednosti, mora biti učinjena u skladu sa ustavom.

Što se tiče kosovske vojske, on napominje da bilo kakve promene u mandatu KFOR moraju biti povezane sa Ustavom", rekao je Stoltenberg.

Podsetimo, Stoltenberg je u ponedeljak za naš list poručio da će sadašnje partnerstvo Srbije i NATO nastaviti da jača.

KURIR U SEDIŠTU ALIJANSE Jens Stoltenberg: Poštujemo stav Srbije da ne ulazi u NATO

"Sreo sam se s predsednikom Vučićem nekoliko puta i potvrđeno je da će partnerstvo nastaviti da jača", objasnio je on. Kako je dodao, Srbija i NATO mogu da imaju partnersku saradnju, slično kao i s nekim drugim vojno neutralnim zemljama.

foto: Printscreen

"Važno je da shvatimo da je za NATO potpuno moguće da ima dobre, prijateljske odnose sa zemljama koje ne teže članstvu. Imamo dobre odnose sa zemljama kao što su Švedska, Finska, Austrija... i drugim neutralnim zemljama", rekao je on za Kurir.

(Kurir.rs/Ratko Femić/Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

STOLTENBERG: Ne razgovaramo sa Srbijom o ulasku u NATO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track