(KURIR TV) VUČIĆ SA ČLANOVIMA PREDSEDNIŠTVA BIH U PALATI SRBIJA: Do daljeg, BiH će imati isti stav o Kosovu kao i Republika Srbija!
Foto: Kurir

Posle svečanog dočeka i sastanka "četvorke"

(KURIR TV) VUČIĆ SA ČLANOVIMA PREDSEDNIŠTVA BIH U PALATI SRBIJA: Do daljeg, BiH će imati isti stav o Kosovu kao i Republika Srbija!

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je danas, ispred Palate Srbija, svečani doček za članove Predsedništva Bosne i Hercegovine, koji borave u poseti Srbiji. Posle jednočasovnog sastanka i plenarnih sednica, usledilo je zajedničko obraćanje Vučića i predsedavajućeg Čovića.

1 / 25 Foto: Zorana Jevtić

12.20 - Počelo zajedničko obraćanje predsednika Vučića i Dragana Čovića, predsedavajućeg tročlanog Predsedništva BiH. Na samom početku, Vučić se osvrnuo na ekonomski i trgovinski deo saradnje Srbije i BiH, govoreći o dozvolama za izvoz, kao i izvozu pilećeg mesa, piva, te druge robe kao i o rešavanju statusa dva granična prelaza.

foto: Kurir

Vučić: Tri ključna politička pitanja

- Kada je reč o političkom delu, razgovaralo se o tri ključna pitanja - rekao je Vučić i dodao:

- Prvo, to je put Beograd - Sarajevo, važan za povezivanje bošnjačkog življa u Raškoj i Sarajevu, kao i povezivanje Srba u Srbiji sa Srbima u Hercegovini.

foto: Kurir

- Drugo, to je utvrđivanje naših granica, a predlog je i razmena teritorija koja se meri u metrima kvadratnim u opštinama Priboj i Rudo.

- Treće pitanje je stav Predsedništva BiH o Kosovu odnosno dogovor da dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav o pitanju Kosova, BiH će do daljeg imati isti stav kao i Republika Srbija.

- Bosna i Hercegovina će u vezi pitanja Kosova I Metohije imati isti stav kao i Srbija, sve dok Srbija ne zauzme drugačiji stav, dogovoreno je danas na sastanku predsedniska Srbije sa članovima Predsedništva BiH, rekao je predsednik Srbije i objasnio da je to stav Predsedništva BiH i istakao da nije u pitanju samo stav srpskog člana tog tela.

foto: Kurir

12.34 - Reč je potom dobio Dragan Čović, aktuelni predsedavajući i hrvatski član Predsedništva BiH koji je izlaganje započeo rečima: Dragi Aco...

Čović se potom zahvalio na saradnji i rekao da bi pitanje granica moglo biti rešeno vrlo brzo, te dodao da je Srbija ponudila pravično rešenje. On je kazao i da bi u budućem periodu trebalo intenzivirati saradnju sa Beogradom. Na pitanje novinara iz BiH šta se dešava sa generalom Novakom Đukićem, Vučić je rekao da se o njemu danas nije razgovaralo.

foto: Kurir

Vučić je potom odgovarajući na pitanja o razgraničenju i zameni zemljišta oko hidrocentrala koje pripadaju Republici Srbiji naglasio da je reč o komadima zemljišta od 4 i 19 hektara i da od toga ne treba praviti ko zna šta jer Srbija ima i dokaze da je EPS svojevremeno izvršio eksproprijaciju zemljišta i isplatio vlasnike koristeći izvode iz katastra BiH, a ne Srbije.

Vučić je rekao da je Srbija, čini se, ponudila pravično rešenje koje nije konačno i o kojem će se još mnogo razgovarati, a u koje spada i mogućnost prava službenosti na 99 godina i slično.

foto: Kurir

Na pitanje novinara iz BiH šta je sa navodnim dugom Srbije od 3,4 milijarde prema BiH odnosno šteti od plavljenja na području Srebrenice i Bratunca, Vučić je odgovorio da pravnog osnova za to nema i da je to česta tema za medijska naklapanja u BiH.

foto: Kurir

- Razgovori nisu bili laki - rekao je Vučić i dodao da "oni nisu tu da bi se voleli, već da bi rešavali probleme". "Srbija i Bosna i Hercegovina imaju ekonomske odnose koji su iznad nivoa političkih odnosa, a koje ne ocenjujem kao loše", kazao je Vučić. On je naveo da su razgovarali o pitanju granica između dve zemlje i da su dali predlog u "nonpejr" formi.

Vučić je kazao da je veruje da je dobio načelnu saglasnost za predlog "zamena metar za metar kvadratni" delova teritorije kod opština Priboj i Rudo. "Za nas je tu važna pruga koja povezuje Beograd i Bar, koja prolazi kod mesta Štripci i mi smo ponudili istu površinu bosanskohercegovačkoj strani na našoj teritoriji", rekao je Vučić.

foto: Kurir

Po njegovim rečima, u pitanju je i deo granice kod hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta, gde je prvo Srbija zatražila da budu u celni na teritoriji Srbije, ali da je dogovoreno da se Srbiji omogući pravo međunarodne službenosti na tih 14 i 19 hektara u narednih 99 godina.

Vučić je kazao da je prvih 10 meseci trgovinska razumena Srbija-BIH bila milijardu i 424 miliona evra i da svake godine raste za 200 miliona evra, što BiH svrstava u najznačajnije spoljnotrgovinske partnere Srbije. ; Dodao je da su dve strane uklonile nekoliko barijera u trgovini, na uvoz i izvoz nekih proizvoda.

foto: Kurir

Vučić je kazao da do janura treba da se preciziraju kontakti i potpiše memorandum o saradnji koji bi omogućio primenu protokola kontrole i proizvodnje robe biljnog i životinjskog porekla, kao i da se reši pitanja dozvola za prevoz tereta.

On je kazao da su članovi Predsedništva uvek dobrodošli u Srbiju i da očekuje da sledeći susret "neće biti istorijski", već normalan susret u okviru kojeg će rešavati probleme.

foto: Zorana Jevtić

10.20 - U toku je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova tročlanog Predsedništva BiH - predsedavajućeg Dragana Čovića i Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića.

foto: Printscreen RTS

Takođe, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom.

foto: Zorana Jevtić

Nakon razgovora Vučića sa članovima Predsedništva BiH, uslediće plenarni sastanak delegacija Srbije i BiH, a zatim će se predsednik Srbije i predsedavajući Predsedništva obratiti medijima.

Nakon razgovora Vučića sa članovima tročlanog Predsedništva BiH - predsedavajućim Draganom Čovićem, Mladenom Ivanićem i Bakirom Izetbegovićem - najavljeno je obraćanje medijima.

foto: Zorana Jevtić

Vučić je za članove Predsedništva BiH, koji su u Beograd doputovali u utorak, isto veče priredio radnu večeru tokom koje je razgovarano o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i infrastrukturnim projektima.

foto: Zorana Jevtić

"Sa predsedavajućim i članovima Predsedništva BiH tokom radne večere razgovaramo o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i infrastrukturnim projektima", objavio je predsednik Srbije na svom Tviter nalogu.

foto: Zorana Jevtić

Čović, Izetbegović i Ivanić će u Beogradu, takođe, razgovarati sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, oni će razgovarati o načinima za unapređenje bilateralnih odnosa dveju zemalja, jačanju ekonomske saradnje i evropskim integracijama.

foto: Kancelarija predsednika Republike

Pored toga, članovi Predsedništva BiH položiće vence na Spomenik neznanom junaku na Avali. U njihovoj pratnji, kako je najavljeno, biće ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

foto: Kancelarija predsednika Republike

Ivanić, Izetbegović i Čović će zvaničnu posetu Srbiji završiti sastankom sa predsednicom parlamenta Majom Gojković, u popodnevnim satima.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track