IZETBEGOVIĆ PROVOCIRAO USRED BEOGRADA: Bakir pogazio dogovor Srbije i BiH o Kosovu! Vučić ga iskulirao
Foto: Kurir

Novi Skandal bošnjačkog člana Predsedništva BiH

IZETBEGOVIĆ PROVOCIRAO USRED BEOGRADA: Bakir pogazio dogovor Srbije i BiH o Kosovu! Vučić ga iskulirao

Politika -

Izetbegović na sastanku s Vučićem podržao stav da će Bosna slediti našu državu kada je reč o kosovskom pitanju, ali se potom na konferenciji javno od svega ogradio. Kada je predsedavajući Predsedništva BiH Čović rekao da će slediti stav Srbije o Kosovu, Bakir se usprotivio

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović pokušao je juče usred Beograda da isprovocira predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali mu to nije pošlo za rukom! Zajednička konferencija za medije Aleksandra Vučića i članova Predsedništva BiH bila je zato na ivici skandala.

Tročlano Predsedništvo BiH - predsedavajući Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić seli su juče s Vučićem za sto, usaglasili stav o Kosovu i dogovorili se da će Bosna o tom pitanju slediti Srbiju. Međutim, kada je Čović to potom saopštio novinarima, gotovo da je izbio skandal, jer mu je Izetbegović maltene oteo mikrofon govoreći da je to samo Čovićev lični stav, a ne stav čitavog Predsedništva BiH! Da stvar bude još čudnija, Izetbegović je Čoviću, kako nezvanično saznajemo, pre nego što je izašao pred novinare čak tri puta potvrdio da se slaže sa stavom da će BiH pratiti Srbiju kada je reč o Kosovu.

- Međunarodna politika BiH će se odlučivati u Sarajevu od strane ova tri čoveka (članovi Predsedništva BiH). I te kako ćemo, naravno, uzeti u obzir stavove susednih zemalja, jer živimo sa Srbijom, i živimo sa Hrvatskom, i posebno ćemo uzimati u obzir stavove EU, jer smo to preuzeli na evropskom putu BiH. Ja sam zamolio gospodina Čovića danas da ovde to iznese eventualno kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsedništva - naveo je Izetbegović.

foto: Zorana Jevtić

Novinari su ga zamolili da objasni taj stav, ali on to nije učinio. Odgovorio je Vučić, koji je rekao da je samo citirao ono što je dobio tokom zvaničnih razgovora.

- Ja ću da vam objasnim. Citirao sam ono što sam zvanično dobio. E, ovako vam izgleda i sve u vezi sa granicom i sa svime - naveo je Vučić, ne želeći da ulazi u bilo kakvu dalju raspravu.

Srpski predsednik je pre toga rekao da je stav Predsedništva BiH da, dok Srbija ne zauzme drugačiji stav o pitanju Kosova, sledi stav naše zemlje.

- Zahvalan sam za stav da će, dok Srbija ne zauzme drugi stav o pitanju Kosova, BiH imati stav kao i Srbija. Zahvalni smo i želimo i dalje da unapređujemo odnose. Pokazali smo da Srbija poštuje integritet BiH, međusobno ćemo podržavati jedni druge na evropskom putu - kazao je on.

foto: Kurir

Čović je istakao da se zalaže za otklanjanje otvorenih pitanja na liniji Beograd-Sarajevo.

- Kada je u pitanju bilo koje unutrašnje pitanje koje se tiče Srbije, stav tri člana Predsedništva je da će se u vođenju spoljne politike BiH prilagođavati stajalištima Beograda - rekao je Čović.

Analitičar Branko Radun kaže da Izetbegović shvata šta je realnost i da pokušava da se ovaj način dodvori svojoj javnosti.

- To je potez koji može da se tumači kao unutrašnja šizofrenija. Zna da to nije moguće, ali ne može da izađe pred svoje birače da tako prizna je podlegao pritiscima i Srbi i Hrvata - kaže Radun.

REAGOVANJA

foto: Dragan Kadić

Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH

PREĆUTAO SAM ZBOG DOMAĆINA

Nije mi bilo nimalo drago što se to desilo, a ćutao sam poštujući dignitet zemlje iz koje dolazim, kao i domaćina. Kako se drugi ponašaju, to vi sami procenite.

foto: Zorana Jevtić

Milorad Dodik, predsednik RS

VUČIĆ JE OVO I OČEKIVAO OD IZETBEGOVIĆA

Vučić nije ni očekivao drugačije ponašanje. Taj događaj govori o tome koliko je Izetbegović sledbenik politike svoga oca, koja je jasno definisana u Islamskoj deklaraciji, koju je Alija davno napisao.

foto: Zorana Jevtić

Ana Brnabić, premijer Srbije

NEMAM MIŠLJENJE

Pitala sam ih kako im je prošla pres-konferencija, imali su različite poglede na nju. Bakir je rekao da nikad nije dosadno, tako da je to njihov pogled na stvari, a ja u ovom trenutku nemam mišljenje o tome.

foto: Zorana Jevtić

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova

OSMEH VUČIĆA I ČOVIĆA SVE GOVORI

Ovo nije u skladu sa unapređenjem odnosa Srbije i BiH. Možda je najbolji pokazatelj i najbolje govore o svemu razmenjeni pogledi, posle takve Bakirove provokacije, Aleksandra Vučića i Dragana Čovića i osmeh koji je pokazao da se s prezirom odnose na ovakav Izetbegovićev postupak.

TEME RAZGOVORA

EKONOMSKA SARADNJA

BiH je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i obrnuto

Od poslednjeg susreta zvaničnika otklonjeno je nekoliko barijera u trgovini - barijere za izvor pilećeg mesa i prerađevina, kao i piva iz BiH u Srbiju, a očekuje se da BiH otkloni barijere za izvoz piva iz Srbije u BiH

Olakšan je izvoz malina, voća, sokova i brašna, kao i mleka i mlečnih proizvoda u BiH, i izvoz šećera iz BiH u Srbiju

IZGRADNJA AUTO-PUTA BEOGRAD-SARAJEVO

Još nije doneta konačna odluka o trasi. Srbija će, u slučaju neslaganja, platiti i izgraditi deo tog puta do Bijeljine

UTVRĐIVANJE GRANICA

Vučić je kazao da je Srbija iznela predloge i da bismo želeli da imamo hidroelektranu Zvornik i Bajina Bašta u celini na teritoriji Srbije. Zauzvrat smo spremni da damo četiri, odnosno 19 hektara zemljišta na drugom mestu, gde god BiH to bude želela. Predsedništvo BiH je imalo drugačiji predlog, u vidu statusa tih elektrana, ali će se o tome još razgovarati

Što se tiče opština Priboj i Rudo, išlo bi se na razmenu teritorija - „metar za metar“. Srbija bi i oko pruge Rudo-Priboj dala zemljište, kvadratni metar za kvadratni metar, opet u dogovoru sa BiH

foto: AP

Bruka… Grad oblepljen plakatima s likom generala

RATKO MLADIĆ „DOČEKAO“ BOSANSKU DELEGACIJU

Na dan posete Predsedništva BiH na više lokacija u Beogradu osvanuli su plakati s likom generala Ratka Mladića, koji je nedavno osuđen na doživotnu robiju. Na plakatima je Mladićeva ruka podignuta u vojnički pozdrav, a ispod piše „Neću da izdam“. Plakata ima u samom centru Beograda, kao i po beogradskim naseljima. Na plakatu je logo pokreta Obraz.

foto: Dragan Kadić

Besan zbog Srba u Saboru

MILORADU PUPOVCU ĆU SVE REĆI U LICE

To što su u Zakonu o pravima hrvatskih branitelja Srbi označeni kao agresori veoma je teška stvar za Srbiju, kazao je Vučić i dodao da je nemoguće da to prođe bez odgovora. Hrvatski sabor je nedavno usvojio pomenuti zakon u kome je Srbija označena kao agresor na Hrvatsku, pomoću oružane pobune dela „srpskog pučanstva“. Vučić je kazao da će se uskoro sastati s Pupovcem i da će mu u lice reći šta misli o tome.

foto: Damir Dervišagić

O navodnom dugu Srbije

A ŠTA JE SA SPALJENIM KUĆAMA VUČIĆA?

BiH će u Srbiji uvek imati partnera koji je spreman da pomogne, ali priče o navodnom dugu Srbije od 3,4 milijarde prema BiH za poplavljeno zemljište su „prazne priče“ za novine i za to ne postoji pravni osnov, rekao je Vučić:

- Kad bih vam ja rekao šta misli moj otac o njegovim spaljenim kućama u Bugojnu, koliko misli da treba para da dobije, a još mu niko nije ni dinar ponudio, a sve kuće Vučića u Bugojnu spaljene... Nikad to pitanje nisam potegao.

foto: Kurir

Kurir / B. Karović - K. Blagović

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja