PUTIN PATRIJARHU IRINEJU DAO REČ: Rusija će uvek čuvati Srbiju!
Foto: Fonet

oči u oči

PUTIN PATRIJARHU IRINEJU DAO REČ: Rusija će uvek čuvati Srbiju!

Politika -

Patrijarh srpski Irinej bio je u ponedeljak u rezidenciji predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, a nakon zvaničnog događaja u kom su učetvovali brojni patrijarsi pravoslavnih crkava, njih dvojica sreli su se oči u oči i na kratko porazgovarali.

Patrijarh je, prema saznanjima beogradskih medija, tom prilikom Putinu rekao “Hvala vam što čuvate Srbe i Srbiju”, na šta mu je uz osmeh i izražavajući duboko poštovanje prvi čovek Rusije odgovorio: “Svetosti, mi smo bratske zemlje, tako će biti uvek”.

Inače, Putin je u ponedeljak u svojoj rezidenciji imao susret sa patrijarhom moskovskim Kirilom i predvodnicima delegacija Pravoslavnih Crkava, koji borave u Moskvi radi učešća u svečanostima povodom stogodišnjice vaspostavljenja patrijarašije u Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi, a među važnijim gostima bio je patrijarh srpski Irinej.

Nema udaljavanja od Rusije

Patrijarh srpski Irinej služio je pre nekoliko dana Svetu arhijerejsku liturgiju sa vladikama i sveštenstvom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Moskvi, podvorju Srpske pravoslavne crkve (SPC), a u besedi je istakao da su Srbi pomoć uvek očekivali od bratskog ruskog naroda.

"Nas danas prisiljavaju da se udaljimo od naše majke Rusije. Nama je to nemoguće. Udaljavanje od Rusije, ruskog naroda, Ruske crkve za nas je udaljavanje samih od sebe i mi to nikada nećemo prihvatiti", naglasio je patrijarh Irinej.

Na svečanom prijemu osim njega bili su patrijarh aleksandrijski Teodor, antiohijski Jovan, jerusalimski Teofil, rumunski Danilo, kiparski Hrizostom, Arhiepiskop tiranski i sve Albanije Anastasije, mitropolit varšavski i sve Poljske Sava, mitropolit Čeških zemalja i Slovačke Rastislav, mitropolit sve Amerike i Kanade Tihon, mitropolit ahalciski i taoklaržetski Teodor.

Obraćajući se okupljenjima, predsednik ruske države tom prilikom je rekao da je srećan zbog jedinstva pravoslavnog sveta.

"Pre svega, želim da Vas sve srdačno pozdravim i izrazim Vam reči zahvalnosti, jer zajedno obeležavate tako bitan događaj za našu zemlju i za Rusku Pravoslavnu Crkvu kao što je stogodišnjica vaspostavljenja patrijaršije u Rusiji. Ovo, svakako, naglašava jedinstvo pravoslavnog sveta, što je bitno samo po sebi, a u vezi s tim, svi vi predstavljate Crkve koje imaju suštinsku ulogu u životu vaših država, u životu društava. Vi pozivate na milosrđe, radite u oblasti obrazovanja, prosvećenja, što je veoma važno", istakao je predsednik Putin.

Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, preneo je zajedničku zabrinutost zbog situacije koja se odvija na Bliskom istoku.

"Progon hrišćana, uništavanje svetinja, to je poseban bol kako za Crkve na Bliskom istoku koje su ovde predstavljene, tako i za sve nas. Moja sabraća, predstojatelji pomesnih Pravoslavnih Crkava, očekivali su ovaj susret s Vama, i blagodarimo Vam na njemu", rekao je on obraćajući se Putinu.

(Kurir.rs/Alo/J.Đ./Foto: Fonet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO : EVO KAKO JE U BEOGRADU OŽIVEO MRTAV ČOVEK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja