BURNA RASPRAVA U SKUPŠTINI OD STARTA, POSLANICI O SVEMU OSIM O BUDŽETU: Aleksić dobacivao, iz vladajućih redova se čulo SEDI, BRE, ŠTO SI NEVASPITAN!
Foto: beta/nebojša mandić

Nastavak načelne rasprave o budžetu

BURNA RASPRAVA U SKUPŠTINI OD STARTA, POSLANICI O SVEMU OSIM O BUDŽETU: Aleksić dobacivao, iz vladajućih redova se čulo SEDI, BRE, ŠTO SI NEVASPITAN!

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije nastavila je danas načelnu raspravu o predloženom budžetu za 2018, a iako je trebalo je da ga predstavi premijerka Ana Brnabić, ona se nije pojavila u sali, što je izazvalo burno negodovanje opozicije.

foto: Beta

Predsedavajući Skupštinom Đorđe Milićević uzvratio je tvrdnjom da je u sali prisutno 12 ministara Vlade Srbije, te da su ispunjeni uslovi za nastavak rada.

foto: Tanjug/Rade Prelić

14.00 - Određena je pauza u radu Narodne skupštine u trajanju od sat vremena.

13.38 - U nastavku su, u toku izlaganja poslanika SNS Aleksandra Martinovića, burno negodovali poslanici DS Balša Božović i Radoslav Milojičić, mašući Poslovnikom i prijavljujući njegovu povredu.

foto: Printscreen

"Je l` možemo sad malo mi", viknuo je Božović, na šta je poslanik SNS Aleksandar Martinović uzvratio, ni manje ni više, nego poštapalicom.

(VIDEO) U SKUPŠTINI SE DOVIKUJU KAO U KAFANI: Balša mahao Poslovnikom, Martinović dobacio ČEKAJ, BRATE!

"Čekaj, brate", izvalio je Martinović, očito ne računajući da će njegov odgovor otići u etar, ali zato otvoreno poručivši da su u pitanju "dobacivanja ostataka žalosne srpske opozicije".

foto: Printscreen

13.02 - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović najavio je danas modernizaciju sistema policije i nabavku novih računara kako bi se unapredile usluge koje MUP pruža građanima.

foto: Marina Lopičić

"Prethodne godine smo nabavili veći broj uniformi za policajce i vatrogasce. Nabavljena je kompletna uniforma za sve pripadnike žandarmerije, a do kraja ovog meseca biće nabavljene i isporučene kompletne uniforme za graničnu policiju i interventne jedinice policije", rekao je Stefanović u Skupštini Srbije.

STEFANOVIĆ U SKUPŠTINI: Policija dobija nove računare, vozila i uniforme

12.42 - Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da je u budžetu za 2018. predviđeno 300 miliona dinara za nabavku ledolomaca.

foto: Fonet

"Postoje studije koje su definisale kolike su potrebe Srbije za ledolomcima na prostoru između Apatina i Beograda, gde se pojavljuje najveći problem sa ledom, dok je nizvodno od Beograda to regulisano ledolomcima Elektroprivrede Srbije i onima koje angažujemo na drugi način", kazao je Nedimović u Skupštini Srbije u kojoj je u toku rasprava o budžetu za iduću godinu.

Nedimović u Skupštini: Za ledolomac 300 miliona iz budžeta

12.25 - Jedna od najžešćih rasprava izbila je između poslanika SNS Aleksandra Martinovića i poslanika Pokreta Dosta je bilo Dušana Pavlovića, nakon koje je čak i određena pauza u radu od pet minuta, ne bi li se situacija u Parlamentu stabilizovala.

Na opasku Saše Radulovića iz DJB da ne bi smelo da se dešava da se parlamentu neko naziva "sitnim lopovom", reagujući na prethodni komentar poslanik Pokreta socijalista Đorđa Komlenskog, za reč se javio Martinović podsećajući, kako je naveo, koliko je "miliona iz budžeta ispumpao Radulović svojevremeno".

foto: Printscreen

"Za 4-5 meseci koliko je bio ministar privrede, Saša Radulović je u svoj resor doveo 28 ljudi, zaposlio ih po različitim pravnim osnovama i potrošio milione a priča o partijskom zapošljavanju i govori ljudima iz SNS da su pratijski paraziti. Među njima je i Dušan Pavlović koji sedi pored", uzvratio je Martinović.

PRŠTE OPTUŽBE O PARTIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU Martinović: Vi iz DJB ste ispumpali milione! Pavlović: A gde to piše?!

Repliku je zahtevao pomenuti Pavlović, upitavši gde može da se pročita to što Martinović pominje.

foto: PrintScreen

"A gde mi to možemo da pogledamo, gospodine Martinoviću? Vi tvrdite da su sve kazne i penali nastali pre deset godina, tvrdite da je subvenciona politika dobra jer stvara privredni rast. A gde je naš privredni rast? Super je sve to, ali njega nema. U čemu je onda poenta politike subvencija", upitao je Pavlović.

11.52 - Javljanje Radoslava Milojičića iz DS poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski ocenio je kao zloupotrebu Poslovnika od strane, kako je rekao, "veštaka za sitan i krupan kriminal iz Smederevske Palanke", a što se, tvrdi, ponavlja iz sednice u sednicu.

foto: Stefan Jokić

Na opasku Saše Radulovića iz Dosta je bilo da ne bi smelo da se dešava da se parlamentu neko naziva "sitnim lopovom", predsedavajući Đorđe Milićević rekao je da se Komlenski nije obratio nikom imenom i prezimenom.

11.06 - Reč je u nastavku dobila poslanica SNS Milena Turk, ali je uprkos početku njenog izlaganja, poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić nastavio da dobacuje ministru Dušanu Vujoviću.

foto: Printscreen

Utom se iz redova vladajuće koalicije čulo: "Sedi, bre, što si nevaspitan?! Vidiš da dama govori!" Predsedavajući Milićević je umirio situaciju, pa je rasprava o budžetu nastavljena.

VUJOVIĆ BRANI BUDŽET UPRKOS ŽESTOKOJ KRITICI OPOZICIJE: Cilj nam je stabilnost, vaše dobacivanje ne znači da ste u pravu!

10.30 - Početak je obeležila polemika poslanika Narodne stranke Miroslava Aleksića i ministra finansija Dušana Vujovića, pa je ministar u jednom trenutku, zbog dobacivanja, čak i prekinuo izlaganje.

foto: Printscreen

"Hoćemo ponovo da prekidamo? Ja sam ćutao dok ste vi govorili, za mene nema tabu tema, ali uzmite reč pa govorite. Je l vi znate šta znači parlamentarno. Vi ste veoma obrazovan čovek, ali citirate neke stvari koje nisu relevantne i govorite nam da smo lopovi. Nemojte da politizujete više od onoga što je moglo. Ne možemo svima u maksimumu da damo sve. Limitiramo prioritete koji treba da obezbede stabilnosti i trajno povećanje BDP", uzvratio je Vujović na povike iz opozicionih redova.

foto: Printscreen

10.12 - Predsednik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić izjavio je danas da će njegova stranka glasati za predloženi budžet za 2018. jer se uverila da je uložen značajan trud za unapredjenje Zakona o budžetu u odnosu na prošlu godinu u skladu sa realnim migućnostima.

foto: Marina Lopičić

On je u nastavku sednice Skupštine Srbije na kojoj se razmatra predlog budžeta za 2018. i još 30 zakona pohvalio to što je u budžetu planiran novac za izgradnji gasovoda od Aleksandrovca preko Brusa, Raške i Novog Pazara do Tutina.

"To je veoma važno, jer bi na taj način projekat mogao da se okonča do 2019. godine, kako je najavljeno", kazao je on.

foto: Marina Lopičić

10.05 - Poslanik Demokratske stranke Radoslav Milojičić javio se po povredi Poslovnika i rekao da "nije dovoljno ozbiljna rasprava o budžetu, najvažnijem zakonu u jednoj godini, kojoj ne prisustvuje ministar finansija, ni premijerka".

foto: Printscreen

"Znam da gospodin Vulin sigurno kao ekspert za sve i svašta može da odgovara o budžetu, ali mislim da nije primereno da ni ministar finansija, ni premijerka ne budu na današnjem zasedanju", rekao je Milojičić.

Podsetimo, Brnabić je izjavila da će budžet predstaviti sa velikim ponosom i da jedva čeka da odgovori na kritike opozicije. Predsednica vlade je juče istakla da je budžet za predstojeću godinu apsolutno razvojan, a govoreći o kritikama vezanim za subvencije, navodi da postoji jasna analiza koliko subvencije donose u budžet.

(VIDEO) REPLIKOM NA REPLIKU: 2.000 za gospođu, 3.000 za gospodina i u Skupštini! Palma vs Živković, a onda je u raspravu ušao i Marijan!

"Postoje subvencije, one su važne, ali mi imamo jasnu analizu toga koliko jedan dinar subvencija donosi u budžet Republike Srbije i to ću predstaviti sutra u Skupštini", rekla je predsednica Vlade.

U tom kontekstu, Brnabić ukazuje da se mi takmičimo za investicije sa drugim zemljama, ne samo u regionu nego i širom sveta.

foto: Foto: AP

"To je legitiman način borbe za investicije i za pravljenje novih radnih mesta", naglasila je ona, ocenivši kritike s tim u vezi kao političku floskulu koja apsolutno nema iza sebe nikakvo ekonomsko opravdanje.

(VIDEO) SKUPŠTINA I DANAS O BUDŽETU ZA 2018, POČELO POSLANIČKIM PITANJIMA: Šešelj digao prašinu od ranog jutra! Prvo o pudrijeri i donjem vešu Zorane Mihajlović, pa zatražio njenu ostavku, a onda opleo redom!

U jučerašnjoj raspravi, stavove o predlogu budžeta izneli su ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa. Poslanici vladajuće koalicije su ocenili da predlog budžeta za 2018. godinu potvrđuje reformski kurs vlade, da je izbalansiran, fiskalno odgovoran i ozbiljan, razvojno orijentisan ka povećanju investicija i poboljšanju fiskalnog ambijenta.

foto: Zorana Jevtić

Opozicija, međutim, kritikuje predloženi budžet uz ocenu da je netransparentan, da Vlada vodi pogrešnu ekonomsku politiku, te da je javni dug od 2012. godine do danas porastao za deset milijardi dinara. Obrazlažući u sredu budžet pred poslanicima ministar finansija Dušan Vujović je istakao da je ambiciozam i razvojni, sa do sada najvećim sredstvima za kapitalne investicije od 128 milijardi dinara.

(Kurir.rs/M. Jeremić/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja