(KURIR TV) PRAVOSLAVNI SAVEZ Vučić i premijeri Bugarske, Rumunije i Grčke saglasni: Srbiji je mesto u EU, nepravda se mora ispraviti!
Foto: Kurir

Zajednička konferencija za medije posle razgovora četvorice zvaničnika

(KURIR TV) PRAVOSLAVNI SAVEZ Vučić i premijeri Bugarske, Rumunije i Grčke saglasni: Srbiji je mesto u EU, nepravda se mora ispraviti!

Politika -

BEOGRAD - Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, Bojkom Borisovim, Aleksisom Ciprasom i Mihaijuom Tudoseuom, održan je danas u zdanju na Andrićevom vencu, nakon čega je usledila zajednička konferencija za novinare.

Kurir TV prenosila je uživo obraćanje četvorice zvaničnika medijima.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Na početku zajedničke konferencije, prvo su potpisani memorandumi o saradnji sa Ministarstvom trgovine koje je predstavljao resorni ministar Rasim Ljajić.

foto: Kurir

11.22 - Na početku zajedničke konferencije, prvi se obratio predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputivši poruke zahvalnosti gostima na poseti i istakavši da su sastanci poput ovog dokaz dobre saradnje četiri zemlje.

foto: Kurir

"Svi naši brojevi su dobri, trgovinska razmena raste i verujem i da će naši politički susreti doprineti da naši privrednici bolje i više sarađuju, što će doneti boljitak i našim građanima. Hvala našim gostima i što podržavaju Srbiju na evropskom putu, dugo smo sinoć razgovarali i kako da Srbiju još više približimo EU, što je važno i za budućnost naše zemlje, ali i stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana. Nadam se da ste se u Beogradu osećali kao kod svoje kuće", poručio je Vučić gostima.

foto: Kurir

On je istakao da opredeljenost Srbije za put ka EU ne krije ni pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ni nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, niti predsednikom SAD Donaldom Trampom.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Sve probleme ćemo mnogo lakše rešiti i evropsku budućnost mnogo ćemo lakše predstaviti ako imamo podršku Grčke, Bugarske i Rumunije. Ali mi se nekada čini da neki misle da imaju puno pravo da drže pridike Srbiji, a mislili su da imaju i puno pravo da joj, na primer, uzmu deo teritorije. Srbi to ne zaboravljaju, imajući u vidu sve teškoće kroz koje prolaze. Srbija želi da čuva svoju vojnu neutralnost, da gradi svoju snažnu armiju, ali bez ikakve namere da bilo koga napadne, već samo da očuva svoju bezbednost. Srbija je u drugačijoj situaciji od drugih zemalja, jer je bila napadnuta 1999. godine, a i zbog 2008. godine. Videli ste i danas koliko se u Srbiji radi i gradi, a prijateljstva koja smo decenijama i vekovima stvarali nećemo rušiti", zaključio je predsednik Srbije.

BEOGRAD DOMAĆIN PREMIJERIMA GRČKE, BUGARSKE I RUMUNIJE Vučić: Brži ulazak Srbije u EU važan za stabilnost i mir Zapadnog Balkana

11.30 - U nastavku konferencije prisutnima se obratio premijer Bugarske Bojko Borisov koji je podvukao da je današnji sastanak za dobrobit sva četiri naroda, uz isticanje da je Srbija, kao domaćin, oduvek bila neodvojiv deo Evrope.

foto: Kurir

"Razgovarali smo kako da organizujemo Balkan tako da svi narodi bolje žive. Balkan nije samo geografski deo Evrope, već neodvojiv deo evropske ideje i zato svi zajedno ne treba da gomilamo probleme, već da pokažemo da smo stekli mudrost i naučili lekciju. Takođe, optimista sam da naš napredak znači i napredak zemalja oko nas. Siguran sam da će Srbija učiniti sve na putu evrointegracija.

foto: Kurir

U prošlosti smo imali dosta sukoba i ratova u regionu, ali ovaj trenutak je suštinski, jer su globalni igrači zainteresovani za ovaj prostor. Mi želimo dobru saradnju, razvoj infrastrukture i povezanosti, pre svega putem interneta, i sada je trenutak za to. Imamo priliku i za finansijsku podršku, a iduće godine ćemo u Sofiji biti domaćin "16 plus 1 " projekta sa Kinom. Hvala vam još jednom na gostoprimstvu", naveo je Borisov.

SPORAZUM NA ANDRIĆEVOM VENCU: Potpis na niže tarife za roming sa Bugarskom

11.35 - Za govornicom se sledeći obratio grčki premijer Aleksis Cipras istakavši da je današnji sastanak i od simbolične važnosti, jer su tri zemlje već članice EU, dok Srbija, kako je naveo, igra veliku ulogu u razvoju regiona.

foto: Kurir

"Mi verujemo da bi EU uskoro trebalo da ispravi veliku grešku koja svoje korene vuče iz toga na koji način se do sada odnosila prema Balkanu. On je oduvek bio problematično područje, ali učinjena nepravda se mora ispraviti, Srbija više ne sme biti izvan evropske porodice. To je poruka koju mi danas želimo da uputimo. Ići ćemo putem solidarnosti i poštovanja međunarodnog prava i ugovora, jer samo u tom okviru možemo da ostvarimo zajednički razvoj i rast. U okvirima poput ovog sastanka imamo priliku da promovišemo zajedničke ideje i uverenja. Potpisali smo i Memorandum o razumevanju sa bugarskim premijerom, koji se može primeniti i na Rumuniju, a tiče se međusobnog povezivanja prugama.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Reč je o železničkoj vezi između Egejskog mora i Dunava, povezaćemo Solun i Beograd, pa iz Beograda i Sofiju i time ćemo dokazati EU da zemlje koje su već članice, ali i zemlje kandidati, mogu same da odlučuju kako će sarađivati i kako polagati temelj za sopstvenu budućnost. To je poruka koju nas četvorica danas želimo da uputimo", ocenio je Cipras.

foto: Kurir

CIPRAS ZAHVALAN NA GOSTOPRIMSTVU: Balkan je rizično područje, ali Srbija više ne sme biti izvan evropske porodice

11.45 - Premijer Rumunije Mihaij Tudoseu poslednji je za govornicom Predsedništva Srbije ocenio da će intergacija Srbije u EU biti omogućena najpre kroz infrastrukturu, izgradnju puteva, ali i razvoj energetike.

foto: Kurir

"Sve naše tri zemlje opredeljene su da pomognu Srbiji na putu ka EU, verujem da je njen ulazak u Uniju samo formalnost. Pomoći ćemo joj i usmeriti je kako bi njen status bio i ozvaničen. Želim da pohvalim organizatore ovog skupa, jer sve naše četiri zemlje imaju probleme, a svaki problem ima rešenje. Sada možemo da ta rešenja uskladimo. Konstatovali smo da bi i naša ministarstva, pre svega energetike, spoljnih i unutrašnjih poslova, trebalo ovako da se sastaju. Čast mi je što su prisutni predstavnici država prihvatili da se takav skup održi u maju sledeće godine u Bukureštu, potom u Grčkoj, pa da posle postanu i formalnost", podvukao je Tudoseu.

RUMUNSKI PREMIJER TUDOSE ČVRSTO UZ SRBIJU NA EVROPSKOM PUTU: Vaš ulazak u EU je formalnost!

Potpis na niže tarife za roming sa Bugarskom

Srbija i Bugarska potpisale su danas Memorandum o smanjenju međunarodnih tarfia za roming, elektronskih komunikacionih usluga.

foto: Kurir

Sporazum su potpisali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i bugarski ministar saobraćaja, informacionih tehnologija i komunikacije Ivajlo Moskovski.

Podsetimo, Vučić je sinoć bio domaćin u vili "Mir" Borisovu, Tudoseu i Ciprasu, a trojicu premijera dočekala je i predsednica srpske Vlade Ana Brnabić.

foto: Tanjug/Rade Prelić
foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je gostima podelio prigodne poklone, a zatim priredio večeru.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Prethodni sastanak održan je u Bugarskoj, u Varni, početkom oktobra, a teme razgovora bile su unapređenje saradnje u oblasti infrastrukture i energetike, kao ključnih za privlačenje investicija i ekonomski razvoj regiona. Jedna od tema bila je i gasna interkonekcije Srbije i Bugarske.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tada da je za Srbiju važna interkonekcijska veza sa Bugarskom i da je tu najveći deo priprema obavljen, kao i da očekuje realizaciju u što skorijem roku.

(Kurir.rs/M. Jeremić/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: NESTALO BOGATSTVO! Evo čega sve nema u vili Mir od kada su u nju ušli Sloba i Mira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track