SRDAČAN SUSRET SA MAKRONOM U PARIZU: Vučić danas na Samitu o klimatskim promenama
Foto: EPA, Zorana Jevtić

Francuski predsednik potvrdio da će doći u posetu Srbiji

SRDAČAN SUSRET SA MAKRONOM U PARIZU: Vučić danas na Samitu o klimatskim promenama

Politika -

PARIZ - U Parizu je danas počeo samit o klimatskim promenama na kojem svetski lideri raspravljaju o investicijama i finansiranju projekata u borbi protiv globalnog zagrevanja.

foto: EPA

Vučić je sinoć, po dolasku u Pariz, prisustvovao svečanoj večeri, koju je za učesnike Samita priredio predsednik Francuske Emanuel Makron.

foto: Tanjug Printscreen

Predsednik Vučić primio je juče pismo predsednika Francuske, u kojem Makron potvrduje će posetiti Srbiju.

PREDSEDNIK FRANCUSKE PISAO VUČIĆU: Potvrdio da će doći u Srbiju čim bude mogao

U pismu, Makron ističe da su odnosi između dve zemlje su zasnovani na prijateljskim, davnašnjim i dubokim vezama koje posebno obeležava bratstvo po oružju koje je ujedinilo dva naroda tokom Prvog svetskog rata i koje je učvrstilo njihovo prijateljstvo.

foto: EPA

Samit "Jedna planeta" otvorio je premijer Fidžija Frank Bainimarama, koji je rekao da treba pojednostaviti nadleganje tehnologije za praćenje klimatskih promena, dok je šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian rekao da je cilj samita ulaganje dodatnih napora za smanjene emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte.

foto: EPA

Skup se održava na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona posle američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma protiv globalnog zagrevanja koji je pre dve godine usvojen takođe u Parizu.

foto: EPA

Skupu prisustvuje nekoliko desetina svetskih lidera, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

foto: Printsreen Pink

Na skupu su, između ostalih, predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto, marokanski kralj Muhamed VI, kao i predsednici afričkih zemalja i ostrva koji su ugroženi klimatskim promenema.

(FOTO) SVETSKI DŽET-SET U PARIZU! NEVIĐENE MERE OBEZBEĐENJA: Elita se okupila kod Makrona, evo ko je sve tu!

Na samitu su i predsednik Evropske komisije Žank-Klod Junker i generalni sekretar UN Antonio Guteres. SAD će predstavljati zvaničnik ambasade u Parizu pošto Tramp nije pozvan na skup.

foto: EPA

Makron je pre samita rekao da to nije skup o donacijama, već na njemu treba da se donesu konkretna rešenja s projektima na terenu. Nekoliko stotina aktivista za zaštitu životne sredine okupilo se ispred zgrade u kojoj se održava skup.

(Kurir.rs/Agencije/Foto: EPA, Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Pet činjenica koje niste znali o Emanuelu Makronu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track