ALBANSKI NOVINAR MUSTAFA NANO: Pred Kosovom dve mogućnosti - podela ili status kvo
Foto: Shutterstock

mišljenje

ALBANSKI NOVINAR MUSTAFA NANO: Pred Kosovom dve mogućnosti - podela ili status kvo

Politika -

BEOGRAD - Za mene postoje dve opcije-da Kosovo ostasne ovakvo kako je sada defacto, nezavisna država sa albanskom većinom i sa potpunim garancijama za poštovanje srpske manjine; druga je podela Kosova, izjavio je Mustafa Nano, novinar iz Albanije.

Nano smatra da prva mogućnost može da funkcioniše samo pod jednim uslovom: "Albanci sa Kosova moraju da razumeju da biti većina ne podrazumeva niti proističe neko pravo za vladanje nad manjinama".

Nano smatra da iz većine proističe dužnost i odgovornost da se manjine osećaju kao da je Kosovoi njihova država i zemlja. " I Kosovo može ostati srpsko samo u ovoj opciji".

"U drugoj opciji ako bi Srbi uzeli Sever, time bi isekli sve buduće veze sa Kosovom. Jeslu li Srbi spremni za takvo rešenje? - izjavio je za Danas novinar iz Albanije Mustafa Nano.

Govoreći o elitama Nano je rekao da su "albanske elite činile manje štete na Balkanu i to zbog sveoje nemoći a ne zbog časnijeg raspoloženja". U suštini, smatra Nano, "naše elite su bile iste: zanimala ih je propaganda a ne istina, imali su nerazvijen autokritični duh, bile su vezane sa centrima moći i tome slično".

Nano smatra da je komunikacija političara dve zemlje, Srbija i Albanije nedovoljna za bolje rezumevanje dva naroda. "Nama je potrebna komuninacija u širem stilu i frontu između naše dve kulture"- izjavio je albanski novinar Mustafa Nano koji je gost redakcije dnevnika Danas.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track