SKUPŠTINA SRBIJE: Usvojen budžet za 2018! Radulović (DJB) na početku sednice vikao Povreda poslovnika!
Foto: Youtube Printscreen

Poslanici sinoć radili do kasno u noć, zasedali do 23 sata

SKUPŠTINA SRBIJE: Usvojen budžet za 2018! Radulović (DJB) na početku sednice vikao Povreda poslovnika!

Politika -

BEOGRAD - U Skupštini Srbije danas u toku popodneva usvojen je predloženi budžet za 2018. u celini. Za je glasalo 150 poslanika, a 12 je bilo protiv.

Skupština Srbije prvo je jutros usvojila u načelu Zakon o budžetu za 2018. godinu, kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara. Za usvajanje tog zakona u načelu glasalo je 147 poslanika, dok je protiv bilo 12. Sledi izjašnjavanje o amandmanima na predloženi budžet, posle čege će se o njemu glasati u celini.

14.20 - Skupština Srbije usvojila budžet za 2018. godinu i nastavila rad po dnevnom redu od 30 tačaka.

foto: Printscreen

Budžet u brojkama

Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za sledeću godinu iznosi 0,6 odsto BDP-a, odnosno 28,4 milijarde dinara što je 40,7 milijardi dinara manje od deficita planiranog budžetom za 2017. godinu.

Očekuje se da prihodi budžeta od naplate poreza budu 988,6 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 503,4 milijarde. Budžet za narednu godinu planiran je na osnovu prognoze da će u 2018. godini realni rast BDP-a iznositi 3,5 odsto, uz inflaciju od od 2,7 odsto.

U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini biti 30 odsto veće i iznosiće preko 180 milijardi dinara na nivou opšte države, odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike. Osnovni ciljevi budžeta za narednu godinu su na održavanje postignute makroekonomske stabilnosti i nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP-u započeto u 2016. godini.

10.23 - Sednicom predsedava Maja Gojković koja stavlja na glasanje amandman za amandmanom dok lider DJB Saša Radulović s poslovnikom u rukama neprekidno stoji i viče: Povreda poslovnika!

foto: Youtube Printscreen

... a članovi njegovog pokreta snimaju tok sednice za šta ih je Gojkovićeva opomenula da na to nemaju zakonsko pravo.

foto: Youtube Printscreen

10.05 - Većinom glasova poslanika prihvaćen je predlog zakona u načelu, a poslanici sada glasaju o amandmanima. Većinom glasova prihvaćen je i predlog da izglasani zakon stupi na snagu ranije od propisanog roka od 8 dana.

Šešelj: Hitno pristupiti izradi Poslovnika o radu parlamenta

Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj kritikovao je danas vladajuću koaliciju zbog toga što su najpre podneli, a potom povukli veliki broj amandmana na budžet za narednu godinu zbog, kako je rekao, uštede vremena na glasanju.

Ocenivši to kao veoma ozbiljan problem o kojem mora da se raspravlja, lider radikala je pozvao vladajuću stranku da, kako je rekao, hitno pristupi izradi Poslovniku o radu.

Prema njegovim rečima, aktuelni saziv već godinu i po dana radi "bez Poslovnika", odnosno da, kako je rekao, na improvizovan način koristi stari, što je, smatra, nedopustivo.

"U ovom slučaju imamo situaciju da se skupština pretvara u protočni bojler, a da vladajuća stranka svoju uspešnost meri svojim izglasanim zakonima", rekao je Šešelj.

10.00 - Počela Peta sednica Drugog redovnog zasedanja. Na samom početku konstantovan je broj prisutnih poslanika i uslovi za početak rada. Prisutan je 161 poslanik.

foto: Printscreen

Skupština je juče radila do 23 sata, a od 20 časova predsedavajući sednici Vladimir Marinkovic i Veroljub Arsić su se smenjivali i do kraja rada iščitavali poslaničke amandmane na predloge više zakona.

Poslanici su juče, trećeg dana rasprave o amandmanima, oko 17 časova potrošili predviđeno vreme od 600 minuta za raspravu o amandmanima na sve tačke dnevnog reda.

foto: Zorana Jevtić

Ukupno vreme od 600 minuta za raspravu je isteklo i pre nego što su razmotreni svi amandmani na izmene Zakona o budžetskom sistemu.

Sledeća tačka bila je rasprava o amandmanima na predlozeni budžet za iduću godinu.

Nakon što je isteklo tih 600 minuta, predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da se rad nastavlja, ali samo po vremenu koje je preostalo poslaničkim grupama i ovlašćenim predstavnicima.

Tada je vreme za raspravu imala vladajuća koalicija, a od opozicije DJB i Dveri i to ukupno oko 18 minuta za te dve poslaničke grupe.

Opozicija je prethodnih dana negodovala što su poslanici vladajuće koalicije podneli ogroman broj amandmana na dopunu Zakona o budžetu za 2017. i izmene Zakona o budžetskom sistemu, te što je na to potrošeno sve vreme predviđeno za raspravu o amandmanima jer su ih obrazlagali.

foto: Zorana Jevtić

Upozoravali su da zbog toga neće biti vremena za raspravu o amandmanima na predlozeni budžet za 2018, te da će to biti prvi put da će se najvažniji zakon koji donosi Skupština usvojiti bez rasprave.

Poslanici vladajuće koalicije kažu da i oni imaju pravo da podnose amandmane, te da rasprava o budžetu ne može da se svede na dijalog Vlade i opozicije.

Ukupno je na sve zakonske predloge bilo podneto 2.317 amandmana, od čega na predloženi budžet za 2018. godinu - 919.

(Kurir.rs/Beta/EPK/Foto: Zorana Jevtić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Najveći skandali u istoriji Skupštine Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track