BALKAN POD LUPOM AMERIKE: Brinu je odnosi s Putinom
Foto: Profimedia, AP

Kongres naložio Pentagonu da izmeri ruski uticaj u regionu

BALKAN POD LUPOM AMERIKE: Brinu je odnosi s Putinom

Politika -

Uz saglasnost državnog sekretara Reksa Tilersona, ministar odbrane Džejms Matis treba da dostavi izveštaj o saradnji Beograda i Moskve relevantnim odborima oba doma američkog Kongresa

Ruskim vezama u Srbiji, ali i u čitavom regionu pozabaviće se i Pentagon! Američki Kongres je zbog zabrinutosti povodom širenja ruskog uticaja naložio šefu Pentagona Džejmsu Matisu da pripremi analizu bezbednosne saradnje svake pojedinačne zemlje zapadnog Balkana s Rusijom.

Uz saglasnost državnog sekretara Reksa Tilersona, ministar odbrane Džejms Matis treba da dostavi izveštaj relevantnim odborima oba doma američkog Kongresa.

Pod lupom Amerikanaca biće ruski „pipci“ u Srbiji, BiH, Makedoniji i na Kosovu. Kongres je u zahtevu detaljno referisao šta ga interesuje: spisak „ruskog oružja i vojne opreme i tehnologije u vrednosti većoj od milion dolara koje je kupila ili dobila svaka zemlja zapadnog Balkana od 2012. do danas.“ Matis će raportirati i o učešću snaga bezbednosti svake države u obuci ili vojnoj vežbi s Rusijom, svim sporazumima o bezbednosnoj saradnji ovih zemalja s Ruskom Federacijom, ali i o njihovoj obaveštajnoj saradnji s Moskvom. Isti aspekti izmeriće se i na relaciji zemlje regiona - SAD.

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimovićfoto: Dado Đilas

Jadranka Joksimović

MOSKVA I VAŠINGTON SE MEĐUSOBNO KONTROLIŠU

Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović za Kurir ocenjuje da su obe sile i te kako prisutne u regionu.

- SAD i Rusija kao globalne sile prate međusobne aktivnosti. Svako se bori za veći uticaj, a mislim da su i Amerika i Ruska Federacija intenzivno prisutne na zapadnom Balkanu - prokomentarisala je ministarka najavljene aktivnosti Pentagona.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić otvoreno kaže da SAD rade protiv interesa Srbije.

- Ne mogu da kažem da su nam to prijatelji, nek izvini predsednik Vučić. Amerikanci ne rade za naše interese... To su velike sile, misle da samim tim što je neko iz Stejt departmenta mogu da diktiraju uslove ovde. Amerika će analizirati našu vojnu saradnju s Rusijom. Ako nešto imaju da nam kažu, neka dođu Donald Tramp ili Reks Tilerson, pa neka kažu. Neću da slušam da mi to govori Brajan Hojt Ji. On može kod mog pomoćnika ili zamenika... A Rusi jesu naši prijatelji, naša braća - izjavio je Dačić.

Šta ih brine

OSETLJIVO NATO OKRUŽENJE

U dokumentu Kongresa navodi se i da je cilj ovog naloga Pentagonu da SAD imaju uvid „koliko bezbednosna saradnja između svake od zemalja zapadnog Balkana i Rusije utiče na bezbednosne interese SAD, NATO, zemlje zapadnog Balkana i svaku članicu NATO koja se graniči sa zemljom zapadnog Balkana“.

Vojno-politički analitičar Vlade Radulović objašnjava za Kurir da izveštaj Pentagona nije dramatična vest za Srbiju pošto se sve zemlje bave ovakvim analizama. Međutim, on napominje da je američka analiza svakako specifična.

- Zapadni Balkan uključuje zemlje koje nisu članice NATO, a nalaze se na granicama zemalja ovog vojnog saveza, poput Hrvatske, Albanije, Grčke, Rumunije... Nije dramatično, ali jeste potez koji baca svetlo na nas i potvrda je da su i u Americi shvatili da je cela regija, ne samo Balkan već i Evropu, van njihove pažnje. Ovo je i deo priče koju je Atlantski savet nedavno inicirao, a to je da Amerika ovde treba ozbiljnije da se vrati - kaže naš sagovornik.

Vlade Radulović
Vlade Radulović foto: Fonet

Radulović smatra da iza svega ovoga stoji namera Trampa da pošalje poruku ruskom kolegi Vladimiru Putinu.

- Mi smo tu manje bitni, jer mislim da Amerikanci žele da indirektno poruče Rusima nešto u stilu: „Gospodo, nećete više moći da se igrate i radite ispod žita, jer mi kontrolišemo šta se dešava“ - kaže Radulović.

foto: Fonet

VAŠINGTON NE ODUSTAJE OD BALKANA

- april 2017: republikanski senator Džon Mekejn je posle posete zemljama zapadnog Balkana izrazio žaljenje zbog američkog odsustva, odnosno vakuuma koji Rusija želi da popuni

foto: Fonet

- oktobar 2017: grupa od 14 članova Predstavničkog doma Kongresa uputila je pismo državnom sekretaru Reksu Tilersonu u kojem poziva na obnavljanje političke pažnje posvećene Balkanu i dodatnu podršku Srbiji

foto: Fonet

- novembar 2017: uticajni Atlantski savet založio se za stalno američko vojno prisustvo na Balkanu zbog povećanih nastojanja Rusije da vrši politički uticaj u regionu

Kurir / Ivana Kljajić

Foto: Dado Đilas, Profimedia, Fonet, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track